Met deze 8 tips vind je jouw intrinsieke motivatie (duurzame motivatie wint altijd!)

Ineens weet je het: ik ga sporten, want afvallen, strakker worden, fitter voelen, een gezonde leefstijl. We kennen het allemaal. Vooral rond deze tijd van het jaar als het allemaal weer wat bloter mag qua kleding ben je niet te stuiten en moet het vooral NU gebeuren. Dus vol goede moed ga je beginnen, abonnement op de sportschool wordt afgesloten, hardloopschoenen worden tevoorschijn gehaald, toffe sportkleding wordt aangeschaft. Iedereen wordt op de hoogte gebracht van je sportieve plannen en daar ga je met je supermotivatie. Totdat het na een aantal weken toch ineens een stukje minder wordt. Voor je het weet ga je helemaal niet meer en baal je van jezelf omdat je het niet volhoudt en ben je een negatieve sportervaring en een motivatiedipje rijker. Zo zonde, want je kunt het heus wel, maar hoe zorg je er nu voor dat je het wel vol gaat houden? Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt helemaal uit jezelf. Je wilt iets heel graag, hebt er veel plezier in en je bent niet bang om jezelf uit te dagen.

Vind jouw intrinsieke motivatie

Bij extrinsieke motivatie komt de prikkel van buitenaf. Je sport dan bijvoorbeeld omdat je omgeving vindt dat je wel wat mag afvallen, of omdat social media vol staat met mensen die naar de gym gaan, daar de meest fantastische foto’s van maken en jij dus eigenlijk voor je gevoel niet achter kunt blijven. Je kunt je vast voorstellen dat als je beschikt over een goede intrinsieke motivatie het veel gemakkelijker is om het sporten vol te houden. Als je wat meer extrinsiek gemotiveerd bent, is de drempel om te stoppen lager, een echte drive ontbreekt. Dus als je goed intrinsiek gemotiveerd raakt, heb je een dikke kans dat je het gaat volhouden en het nog leuk vindt ook.

Bij deze wat tips voor je:

Doe wat je leuk vind

Klinkt zo simpel, maar toch gaat het hier al regelmatig verkeerd. Al vindt de hele wereld zumba fantastisch als jij er niks aan vindt gaat het hem niet worden. Je hebt na een paar keer heus wel door of je iets leuk vindt of niet. Niet tegen beter weten in toch doorgaan, maar kiezen voor iets wat wel bij je past. Niet twijfelen, gewoon doen! Switchen naar een andere sport kan gewoon!

Wees realistisch

Je loopt nu eenmaal niet binnen een maand een hele marathon. Als je het niet gewend bent om te sporten, begin dan rustig en stel niet te hoge eisen aan je zelf. Dan blijft het leuk, beleef je er plezier aan en wordt die intrinsieke motivatie getriggerd. En juist daardoor zul je voor jezelf toch de lat elke keer een stukje hoger gaan leggen. Dat voelt ontzettend goed en daardoor wil je niet meer stoppen. Mooi toch?

Zorg voor een doel

Een beetje in het wilde weg sporten gaat je niet veel verder brengen. Een doel helpt je om het langer vol te houden. Je werkt immers naar een heel concreet iets toe. Maak je doel SMART en zorg ook voor kleine tussenstapjes. Mocht je 10 km. willen gaan rennen, verdeel de afstand dan in tussenstappen. Bijvoorbeeld over 3 maanden ren ik 5 km, over 3 maanden ren ik 10 km. Zo blijft je doel specifiek, reëel en overzichtelijk. Je zult zo minder snel je motivatie verliezen.

Uitdaging

Als je elke keer dezelfde training afwerkt wordt het waarschijnlijk al snel saai. Geef eens een twist aan je training: meer gewicht, sneller lopen, intervallen, hoger springen, kracht in plaats van cardio. Maakt niet uit wat eigenlijk, een andere trainingsprikkel houdt jou scherp en geeft succesbeleving. It keeps you motivated.

Gedeelde smart is halve smart

Sporten met je bestie. Doen! Het is gezellig en je kunt er een gezonde competitie van maken. Als je samen hebt afgesproken, zeg je ook niet zomaar af. En ondertussen kun je ook altijd nog de laatste roddels doornemen natuurlijk. Je trekt elkaar next level en iets samen delen is gewoon heel gezellig en fijn!

Maak het een gewoonte

Plan je training in je agenda. Spreek met jezelf het aantal keer per week af. Maar zorg wel dat het past, het moet goed te doen zijn. Het is een afspraak die je met jezelf maakt. Afspraak is afspraak, die zeg je niet zomaar af. Ook niet als je die met jezelf hebt gemaakt. Als je dit zo een aantal weken doet, wordt het routine en part of the deal.

Niet te streng voor jezelf zijn

Want dat hou je niet vol. Ineens tig keer per week 2 uur op de sportschool bikkelen zal in het begin nog wel lukken. Want je bent supergemotiveerd. Maar het is niet vol te houden want wilskracht raakt een keertje op. Resultaat: demotivatie. Je sportroutine moet haalbaar zijn. Het mag geen “moeten” worden. Dus als jij je goed voelt bij een keer minder sporten of een avondje lekker bankhangen met een zak chips, be my guest.

Wees trots

Jazeker, vooral niet vergeten. Je hebt het maar gewoon gedaan. Lekker vasthouden dat gevoel. Je krijgt vanzelf zin om weer te gaan. Een gezonde verslaving is geboren en elke dag kies je weer voor jezelf. BAM! Succes!
Yvonne
is personal trainer, kinderfysiotherapeut en eigenaar van Yvonne Schippers Personal Training. Ze is gek op sport en vooral op hardlopen. Zo gek dat ze afgelopen jaar een marathon heeft gelopen en dit jaar die van New York gaat lopen. Terwijl ze tot een paar jaar geleden hardlopen helemaal niet leuk vond….. Ze is ervan overtuigd dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en passie. Ze helpt je daar graag bij. Yvonne is motiverend, energiek en impulsief. Ze is ervan overtuigd dat je altijd je intuïtie moet volgen want dan maak je de juiste keuzes.
Je kunt Yvonne volgen op Instagram @yspt.nl_personaltraining.
Photo by Seth Macey bron foto: www.runningmania.net