26 april 2017 
1 min. leestijd

Met deze 4 tips heb je nooit meer een ongemakkelijk gesprek!

Met deze 4 tips heb je nooit meer een ongemakkelijk gesprek!
We hebben allemaal zo nu en dan een super ongemakkelijk gesprek. Het maakt niet uit of het je collega's zijn, vrienden of mensen die je net hebt ontmoet. Ongemakkelijke gesprekken lijken een standaard onderdeel te zijn van iedere relatie. Ik ben altijd degene die het voor elkaar krijgt om van een normaal gesprek een super ongemakkelijk gesprek te maken. Als je mij zou vragen hoe ik dat doe, zou ik het echt niet weten. Maar hoe kunnen we deze gesprekken voorkomen? Het is gelukkig echt wel mogelijk om deze awkward situations te voorkomen. Met deze vier manieren ga je al een paar stappen vooruit!

1. Houd oogcontact

Het lijkt in het begin misschien wat onnatuurlijk, maar het houden van oogcontact zorgt voor een verbintenis die je met alleen woorden niet krijgt. Het betekent niet dat je degene tegenover je aan moet staren zonder te knipperen, want dat maakt het juist raar. Praat iets langzamer en probeer diegene iets langer aan te kijken dan je normaal zou doen.

2. Laat je ongemakkelijke kant zien (op het juiste moment)

Wanneer het een beetje ongemakkelijk begint te worden kun je hier best wat over zeggen. Wanneer ik ergens heel enthousiast over wil vertellen, slaat mijn stem vaak over wat het vaak ongemakkelijk maakt. Door erom te lachen of er iets over te zeggen, maak je de sfeer al iets minder gespannen. Iedereen maakt ongemakkelijke gesprekken mee, maar hoe meer je focust op die momenten, hoe erger het wordt.

3. Probeer je geen zorgen te maken als het stil is

Stilte is de winnaar van alle ongemakkelijke momenten. We zijn snel geneigd om ons te schamen als we de tijd in een gesprek niet kunnen vullen en hebben het idee dat er iets mis is met ons. Toch is het belangrijk om comfortabel te worden met stilte. Het is heel relaxt wanneer dit je lukt, omdat de druk om de goede woorden te vinden afneemt. Zo heb je wat extra tijd om te bedenken wat je gaat zeggen wanneer het gesprek weer verder gaat. Dit voorkomt ook meteen dat je verkeerde dingen zegt.

4. Deel je echte gevoel

Wanneer er wordt gevraagd hoe het met ons gaat reageert iedereen vaak automatisch met ‘goed!’. Toch is het fijn om je echte gevoel te delen in plaats van de geplande antwoorden. Zo kom je oprecht en relatable over.
Reactie plaatsen