24 oktober 2016 
2 min. leestijd

#19 Merel's Fitjourney: "Mijn batterij is leeg"

#19 Merel's Fitjourney:
Mijn hoofd zit vol. Het zit vol met gedachten, angsten, twijfels, plannen, ideeën en informatie. Het zit vol met afspraken, verjaardagen, to-do lijstjes, voedingsschema’s en planningen. Het zit zo vol dat er niets meer bij kan maar er ook niets meer uit gaat. Als een overvolle trein waarbij iedereen zich op hetzelfde moment door de opengaande deuren probeert te wurmen bij het volgende perron. In augustus ging ik drie weken met mijn vriend kamperen in Noord-Italië. Na een jaar hard werken, waarin ik voor mezelf ben gestart, een ontzettend leuke functie kreeg als branded content coördinator en ook nog eens een yoga opleiding afrondde, was ik wel toe aan vakantie. De moeheid zou vast en zeker als sneeuw voor de Italiaanse zon verdwijnen. De vakantie was inderdaad geweldig: shoppen in Milaan, fietsen langs het Iseomeer, de opera in Verona, struinen door de smalle steegjes en langs de romantische grachten van Venetië, het heerlijke eten en de wijntjes. Nieuwe steden bezoeken, de zon en het ontdekken van nieuwe werelden geven me altijd weer nieuwe energie en inspiratie voor de dingen die ik bij thuiskomst wil doen. Een van die dingen is mijn huis opruimen volgens de Marie Kon methode, één van de boeken die ik op vakantie las, onder het motto: een opgeruimd huis is een opgeruimde geest. Het probleem is alleen dat ik dit ‘projectje’ blijf uitstellen omdat ik het tot nu toe elke weekend te druk heb gehad… Of is het gewoon een kwestie van prioriteiten stellen?

Van Rajas naar Tamas

Het afgelopen jaar gaf ik regelmatig als antwoord, wanneer mensen vroegen hoe het ging: “Ja goed, druk.” En dat terwijl ik van mening ben dat ‘druk’ zijn niet iets is wat je overkomt, maar iets waar je zelf voor kiest. Elke dag heb je 24 gloednieuwe uren voor je die je helemaal in kunt delen zoals je zelf wilt. Maar het is onmogelijk om de hele dag in de actie te zijn. Volgens de yogafilosofie bestaat alles in de natuur uit drie eigenschappen, ook wel Guna’s genoemd. De eerste Guna is Tamas, ook wel te beschrijven als onbeweeglijkheid en lusteloosheid. Je voelt je moe en bent tot weinig in staat. Bij de tweede, Rajas, moet je juist denken aan beweeglijkheid, actie, geen tijd hebben om te stoppen en voorbij gaan aan de dingen die aandacht vragen. Door teveel in Rajas te zijn en misschien wel (innerlijke) belangrijkere dingen uit de weg gaan, belandde ik vervolgens aan de Tamas kant en nam een gevoel van moeheid het over.

"Door 'nee' te zeggen tegen het ene, zeg je indirect 'ja' tegen iets anders"

Langzaamaan werd mijn concentratieboog steeds kleiner en begon ik dingen te vergeten. Degene die altijd alles tot in de puntjes weet en geen verjaardag vergeet, die to-do lijstjes heeft uitgevonden en gelukkig wordt van planningen, is het overzicht even kwijt. Mijn batterij is leeg. Twee weken geleden heb ik een keuze moeten maken om structureel iets aan mijn vermoeidheid te doen. En die keuze is: voor mezelf kiezen. Niet uit egoïsme, maar uit eigenwaarde, om er daardoor juist nog beter voor anderen te kunnen zijn. Bewust mijn tempo vertragen, vaker nee zeggen. Want door ‘nee’ te zeggen tegen het ene, zeg je indirect ‘ja’ tegen iets anders. Volgens het boek “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe gaat er achter elke ‘Nee’ een ‘Ja’ schuil en moeten we ons concentreren op de positieve reden waarom je nee zegt. Tony: “Vaak weten we niet wanneer het genoeg is geweest en daarom zouden we ons bewuster moeten zijn van bepaalde tekenen bij onszelf die erop duiden dat we het punt naderen waarop het ons teveel wordt. We kunnen niet voortdurend meer verplichtingen op ons nemen en meer werk verrichten. Er is een punt waarop we ten behoeve van onszelf zullen moeten gaan onderhandelen over onze grenzen.”

Opladen van mijn batterij

De komende weken staan in het teken van mijn ‘herstel’. Van het opladen van mijn batterij en vooral: voor mezelf kiezen. Vaker nee zeggen, op bed gaan liggen wanneer ik moe ben, boswandelingen maken, schrijven, yoga, kortom: dingen waar ik energie van krijg. Dit om uiteindelijk te belanden bij de derde Guna: Sattva. Een eigenschap die het beste van Tamas en Rajas combineert en wanneer er sprake is van rust en evenwicht.
Reactie plaatsen