19 januari 2018 
4 min. leestijd

Mensen volgde Jacinta alleen voor haar 'perfecte' lichaam op Instagram

Mensen volgde Jacinta alleen voor haar 'perfecte' lichaam op Instagram
Ik ben mijn Instagram-pagina begonnen om mijn fit journey bij te houden, een stok achter de deur te hebben voor mezelf en anderen te motiveren. Ik was veel afgevallen, en ik was super trots op de sixpack die ik daaraan had over gehouden. Het liefst ging ik 24/7 door het leven in een crop top. Mijn leven draaide op dat moment om fitness, ik trainde minimaal zes keer per week gemiddeld twee uur per dag. Ik at clean (en te weinig) en voelde me ‘on top of the world’. Mijn shape was mijn alles. Ik deelde met mijn volgers op Instagram mijn vooruitgang, en ik liet zien wat ik deed om mijn doelen te behalen. Sounds good... right?

Van fit naar levensgenieter

Er gebeurde toen van alles in mijn leven: een studie en stage naast het runnen van mijn eigen bedrijf, een gebroken hart, een nieuwe baan, het toch weer stoppen met die baan en het vinden van de liefde van mijn leven die mijn gebroken hart voor eens en voor altijd lijmde. Mijn structuur was weg, en op dat soort momenten speelt mijn achtergrond met mijn eetprobleem vaak weer op. Ik raakte de controle kwijt. Ik wilde genieten van het leven met mijn liefde (etentjes, Netflix met lekkers etc.), maar dat ging ten koste van mijn shape. De frustratie die dat met zich meebracht zorgde er voor dat ik meer en meer ging eten, en mijn sixpack werd ingeruild voor love handles. Ik voelde een enorme druk, want wat plaats je op Instagram als je volgers je alleen maar volgen voor je lichaam en je lichaam helemaal niet ‘perfect’ is?

Alles voor Instagram

Ik ben niet meer dezelfde vrouw: lichamelijk en vooral mentaal. De meeste volgers die ik op Instagram heb, volgen mij alleen omdat ze mij als motivatie gebruiken. Als ik een foto plaats in een normale outfit, dan voelt het alsof mensen willen zeggen: "Leuke outfit, now take it off!" Dat kon alleen niet meer, want wat zouden ze wel niet denken als ze zagen dat ik was aangekomen? Ze zullen denken dat ik gefaald heb, dat ik een loser ben... Ik besloot aan een twaalf weken programma mee te doen en dat ging geweldig! Afvallen is voor mij het makkelijkste gedeelte. Mijn shape kwam terug en de likes en followers gingen omhoog. De twaalf weken waren voorbij en ik was KLAAR. Klaar met trainen, klaar met macro's tracken en mijn eten te moeten afwegen, klaar met koken, klaar met alles wat te maken had met het behalen van mijn 'oh zo belangrijke' shape.

De schijn van social media

Ik kon aan niks anders denken dan aan eten, en bij alleen al de gedachte om naar de gym te gaan, kreeg ik het benauwd. Ik had zo enorm hard gewerkt om mijn doel te behalen, maar het was het niet meer waard. Geen verjaardagen, etentjes of movienights met iets lekkers. Het voelde alsof ik in een gevangenis zat en ik wilde er uit. Die 'perfecte' shape verdween als sneeuw voor de zon binnen een paar weken, en maakte plaats voor die ellendige gedachten. Ze zullen wel denken: "Kijk haar nou, ze is nu alweer dik!", "Zie je nou dat ze het niet kan?" Ik verstopte mezelf en postte niks. Eerlijk, kijk eens naar deze twee foto’s. Op de linker foto ben ik freaking happy op mijn verjaardag met de liefde van mijn leven: 200 likes. Op de rechter foto heb ik dezelfde shape, maar minder kleren aan en zonder gezicht, gewoon een lichaam: 800 likes. Dat is hard, want die linker foto dat ben ik. Social media kan zo’n mind fuck zijn. Het is een wereld waarin veel fake is en ik het gevoel heb dat er nog steeds te veel waarde gehecht wordt aan perfectie.

Leven voor mezelf

De waarheid is: dat ik dat niet ben. Het grootste gedeelte van de tijd voel ik me te dik, omdat ik niet op kan tegen dat perfecte plaatje dat ik voor mezelf gecreëerd heb. Ik ben er dus klaar mee! Klaar met iets te zijn wat ik niet langer ben. Natuurlijk mis ik mijn sixpack. Ik kan wel janken als ik foto’s zie van dat geweldige lichaam waar ik zo trots op was, er is alleen zoveel meer. Ik ben een ondernemer, ik ben super creatief, super verliefd en een familiemens met geweldige vriendinnen. Daarom heb ik besloten om niet langer alleen maar m’n kleren uit te trekken voor de likes. Ik doe dit, omdat ik gewoon mezelf wil zijn. Ik wil mijn passie voor sport terug vinden, genieten van het koken van lekker eten en ik wil gewoon een happy healthy life. Niet gezond eten omdat ik wil afvallen, maar omdat ik me weer fit wil voelen. Wat ik nu met mijn volgers wil delen is mijn zoektocht naar balans. Een balans tussen een lichaam waarin ik me mooi en lekker voel, en een levensstijl waar ik gelukkig van word. Dit betekent niet dat ik zomaar alles los zal laten en zal accepteren dat ik nou eenmaal ben aangekomen. Nee, ik ga zeker weer aan de bak. Deze keer alleen voor mezelf en niet langer voor dat zogenaamd perfecte wereldje dat social media heet. P.S. Ik wil met mijn verhaal niet het beeld geven dat ik anti diëten, programma’s etcetera ben. Het kan super doeltreffend zijn, maar met mijn achtergrond is het voor mij gewoon niet de juiste manier. Ik wil mijn verhaal graag met jullie delen en hoop jullie te inspireren. Jacinta Mayora is trotse eigenaar van het online kledingmerk Believe The Hype. Your typical Jojo, fitgirl, fatgirl en alles wat daar tussenin zit. ☺
Bianca
Door

Bianca

op 20 Jan 2018

Mooi verhaal

Jacinta
Door

Jacinta

op 22 Jan 2018

Dank je!

Maaike
Door

Maaike

op 22 Jan 2018

Ik vind je veel mooier op de linkerfoto. En wat n topper dat je zo eerlijk je verhaal neerzet. Ik zeg 1000 likes. Trots op je.xxx

Jacinta
Door

Jacinta

op 22 Jan 2018

<3

Sarah
Door

Sarah

op 22 Jan 2018

Je bent sowieso een prachtige vrouw! Ook toen ik je in "real life" een x zag

Jacinta
Door

Jacinta

op 24 Jan 2018

Dank je!!

Annick Berkhout
Door

Annick Berkhout

op 22 Jan 2018

Hey Cint, je bent fantastisch! Je energie, je doorzettingsvermogen en vergeet niet doe wat jou gelukkig maakt Liefs Annick

Jacinta
Door

Jacinta

op 24 Jan 2018

Lieverd! Zo leuk een berichtje van jou ❤️ Dank je, en je hebt helemaal gelijk! Geluk is het doel, niet meer het perfecte plaatje.

Marjolein
Door

Marjolein

op 23 Jan 2018

Zo eens met wat je hier schrijft. En gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt. Gelukkig zijn is het belangrijkste ❤️

Jacinta
Door

Jacinta

op 24 Jan 2018

Dank je Marjolijn! Zo fijn dat steeds meer mensen dit inzien Geluk boven allen!

Kim Coenen
Door

Kim Coenen

op 24 Jan 2018

Wauw!! Dat noem ik nog inspirerend!! :D <3

Jacinta
Door

Jacinta

op 24 Jan 2018

Dank je Kim!! Dat inspireert mij weer

Petta
Door

Petta

op 04 Mar 2018

Lees nu pas dit verhaal en wauw zo herkenbaar! Super inspirerend ! En ik vind de linker foto geweldig!

Wendy
Door

Wendy

op 18 May 2018

Wauw! Ik had je verhaal al eens eerder hier gelezen en nu weer opnieuw. Voor je echt een inspiratie, juist omdat het niet gaat om het perfecte plaatje bij jou, maar om het het fit voelen. De happy healthy lifestyle. Dat betekend zoveel meer dan de sixpack,want wat heb je daaruit eindelijk aan. Super mooi geschreven en een super mooi mens!

Reactie plaatsen