Redactie
10/05/2017
3 min
0

Meer energie en een betere conditie: wat is sportvasten en hoe werkt het?

10/05/2017
3 min
0
Wellicht hebben we allemaal zo’n periode in ons leven dat het lijkt alsof je van de ene kwaal in de andere stapt. Of het nu met leeftijd, levensstijl, de tijd van het jaar of verminderde weerstand te maken heeft, de symptomen lijken hetzelfde. Moe, gewichtstoename, lusteloosheid, prikkelbaar, gevoelig voor ontstekingen. Ik zit op dit moment in zo’n fase. Ondanks mijn gezonde eet- en leefpatroon, het feit dat ik drie keer per week naar de sportschool ga, regelmatig de fiets pak en 's avonds vaak ga wandelen, wil het me maar niet lukken om mij fit en gezond te blijven voelen.

Ik ben toch de expert?

Dat is behoorlijk frustrerend, zeker als expert. Ik weet zo goed hoe het moet, maar bij mezelf wil het momenteel niet lukken. Mijn leven in een schema is momenteel een conjunctuurbeweging van kortdurige golven, terwijl ik een stijgende lijn wil. Ik wil op z'n minst een horizontale, stabiele lijn. Nu put ik wel troost uit het feit dat een psycholoog ook neerslachtig kan worden, een dokter zelf ook ziek kan zijn, en een kapper zijn haar ook niet altijd goed zit, maar toch: leuk is anders. Er moet iets gebeuren en wel nu, want ik ben het zat. Ik denk dat ik het antwoord gevonden heb.

De deskundige

Zo af en toe bezoek ik een natuurgeneeskundige. Na mijn laatste bezoek aan haar, kwamen we tot de conclusie dat mijn vetverbranding compleet geblokkeerd is. Naast haar onderzoek vraagt ze me ook altijd voor mijn bezoek een vragenlijst in te vullen. Die antwoorden worden vertaald in een score van jouw neurotransmitters. Deze uitslagen kwamen ook perfect overeen met mijn symptomen. Wat is de oplossing? Zorgen dat mijn vetverbranding weer op gang komt, en ervoor zorgen dat ik meer energie krijg en meer weerstand. De bedoeling is de vetverbranding weer op gang te krijgen. Mijn therapeut bood me aan een sportvastenkuur te gaan volgen. Een wat? Is dat echt iets voor mij? Door de combinatie van sporten, vasten en supplementen worden je spieren getraind in het verbranden van vet in plaats van suiker. Het is een kuur van tien dagen, waarbij je iedere dag een halfuur sport. Niet te intensief en vooral cardiotraining. Wel zwaar genoeg dat je na een halfuur echt niet verder wil fietsen of lopen. Bovendien is het de bedoeling dat je gaat vasten. Hoe dan?

Hoe de kuur werkt

Je begint met drie dagen afbouwen. Deze dagen mag je nog fruit als ontbijt, een salade als lunch en in de avond een salade of geroerbakte groenten eten. De drie dagen erna zijn vastendagen. Deze dagen mag je niets! Nou ja niets, niets meer dan 1 glas vruchtensap... Natuurlijk wordt de hele kuur ondersteund door de supplementen. Deze moeten ervoor zorgen dat je geen honger krijgt. Je mag onbeperkt thee, koffie of water drinken. Thee en koffie drink je dan natuurlijk zonder suiker en/of melk. De vier dagen daarna zijn opbouwdagen. Je mag dan weer langzaam beginnen met vast voedsel. Fruit als ontbijt, salades als lunch en als diner gekookte groente met licht verteerbare eiwitten.

Wat gebeurt er na de kuur?

Na de kuur moet je je energieker voelen en ben je waarschijnlijk ook al wat kilo’s kwijt. Je schijnt minder behoefte aan suiker te hebben, waardoor je die middagdip niet meer hebt. Je lichaam heeft de switch gemaakt van suikerverbranding naar vetverbranding. Dit wil je natuurlijk wel zo houden. Ik heb daarom ook een vervolgafspraak, zodat ik na de kuur op dezelfde gezonde voet verder kan gaan.

Spannend

Ik vind het echt ontzettend spannend. Ik ben 51 jaar oud en ik heb nog nooit zoiets in mijn leven gedaan. Ik wil dit wel heel graag, niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook omdat ik echt het gevoel heb dat mijn stofwisseling verstoord is. Ik wil gereset worden. Ik wil me weer fris en fruitig worden. Ik weet niet of dit de oplossing is, maar ik vind het zeker de moeite waard om te proberen. Op de sportschool sprak ik er met de fitnessinstructeur over, en het blijkt dat iedere instructeur daar dit programma ook gevolgd heeft. Mijn sportschool ondersteunt deze kuur ook! Dit geeft me helemaal het gevoel dat ik op de goede weg ben.

Ervaring en het resultaat

Zondag begin ik. Ik heb al om mij heen gehoord dat de ervaringen tijdens de kuur heel wisselend zijn. Sommigen ervaren het echt als zwaar en anderen fietsen er letterlijk en figuurlijk fluitend doorheen. Tijdens de kuur kan ik constant een beroep doen op mijn therapeut en ik krijg iedere dag een sms'je met ondersteunende tips. Ik heb ook tijdens de zwaarste dagen vrij genomen. Ik zal tien dagen lang een verslag bijhouden en dit op het eind met jullie delen, met het resultaat! Ik ben heel benieuwd.
Reacties
Categorieën