23 september 2015 
5 min. leestijd

Mariska's Transformatie

Mariska's Transformatie
Deze week is het woord aan Mariska, die onder begeleiding van PT Mart Jansen transformeerde van horecatijger tot fanatieke fitgirl! "Na 686 pogingen om beter in mijn vel te komen was ik het helemaal zat! Na maanden lang crashdiëten, met daarbij elke keer weer een nieuwe theorie te hebben bedacht, wilde ik voor eens en altijd het roer omgooien. Ik ben vroeger altijd sportief geweest en turnde fanatiek drie keer per week. Ik was altijd best gespierd, slank en kon alles eten wat ik wilde. Toen ik een jaar of 16 was ben ik van de ene op de andere dag gestopt met turnen en deed vanaf dat moment helemaal niks meer aan sport. In die jaren daarna ben ik de nodige kilo's aangekomen en in combinatie met onregelmatige horeca werktijden, waar de nodige drankjes aan te pas kwamen, werd ik er niet slanker op. Maar nu precies een jaar geleden was ik er helemaal klaar mee, ik wilde het roer omgooien en had daar alles voor over! Omdat ik fulltime in de horeca werk en elke zomer naar het buitenland ga om daar op het strand te werken als promotor van feesten, maakte ik het mezelf niet makkelijk. De horeca gaat samen met lekker eten, lange nachten en heel veel drankjes. Keer op keer was er wel een excuus om te drinken. Ik wist dat ik iets moest gaan veranderen als ik een nieuwe en gezondere levensstijl wilde.

The real deal: Personal Trainer, Tracken en Cheats

Ik besloot na veel wikken en wegen om per 1 september 2014 te starten met personal training bij Mart Jansen in Nijmegen. Het was pas juli en ik zat volop in het strand- en feestseizoen in Albufeira, maar ik had ontzettend veel motivatie om aan mezelf te gaan werken. Tegelijkertijd had ik geen idee wat me te wachten stond. Vanaf september ging ik drie maanden lang, twee keer per week, met Mart aan de bak en ik was kapot na elke training. Mijn voedingspatroon veranderde enorm. Ik houd echt van eten en geheel tegen mijn verwachting in mocht ik veel eten. Dat was ik helemaal niet gewend van de crashdiëten. Ik trackte mijn voeding via Fatsecret en kon daarmee precies bijhouden hoeveel calorieën ik binnenkreeg. “Dit is leuk!”, vond ik al snel. Ik mocht zelfs dingen eten zoals chocola zolang het maar in mijn macro’s pastte. Doordat ik mezelf af en toe iets lekkers gunde, afviel en verandering zag in de spiegel, werd ik een blij mens. Ik voelde me totaal niet schuldig over cheats, want die plande ik gewoon in. Natuurlijk heb ik ook mijn momenten gehad dat ik even buiten mijn boekje ging en me schuldig voelde. Ik had zo sterk mijn doel voor ogen, dat elk wijntje fout voelde, omdat ik wist dat alcohol de afbraak van vetten tegengaat. Toch voelde ik me steeds fitter worden en het trainen ging me echt super goed af. Naast die twee keer in de week samen met Mart, trainde ik ook twee keer zelf en deed ik nog één keer per week aan cardio; hardlopen. De Zeven Heuvelen Loop stond op de planning en daar had ik goed voor getraind in tegenstelling tot vorig jaar. Ik was fit en zat ik lekker in mijn vel, waardoor de loop heerlijk ging! foto 1-2

De lokroep van M&M’s en kaastosti’s

Ik was inmiddels drie maanden bezig en het eerste Weekendje Weg stond op de planning. Ik had er alle vertrouwen in dat ik dit weekend met vlag en wimpel zou doorkomen: genieten met vrienden, maar ook gezond eten en drinken. Wodka- Spa Rood was m’n nieuwe favoriete drankje geworden en acht zakjes eiwitshake, een bos broccolistronken en een overload aan fruit en kwark moesten mij dit weekend helpen om enigszins m’n opgebouwde gains niet te verpesten. Maar…. Maris zou Maris niet zijn als het "Ach boeieee" - fenomeen op kwam spelen. En ja hoor… daar ging ik voor de bijl: ontelbare Smirnoff ice, veel te veel M&M’s en ontbijten met kaastosti’s. Ik had mijn gezonde levensstijl even opzij gezet en ging voor een weekendje yolo. Eenmaal thuis baalde ik enorm; dit was m’n eerste "terugval". Voor mijn gevoel had ik gefaald, maar achteraf heb ik er ook veel van geleerd. Je moet jezelf dit soort uitspattingen gunnen, want vroeg of laat bezwijk je toch een keer voor die pizza en dan kun je er maar beter van genieten en met vastberadenheid de volgende dag weer verder gaan. Uiteindelijk viel de schade van het weekend mee. Eenmaal terug zat ik weer snel in het juiste ritme en kon ik alweer resultaat zien. De drie maanden personal training zaten er zelfs alweer op. Ik begon met een vetmassa van 30,71% en ik zat drie maanden later op 18%. Dat is 12% in 12 weken! In de sportschool heb ik Elsbeth leren kennen en met haar train ik nu nog steeds. Als je samen traint motiveer je elkaar om net wat zwaarder te trainen en om toch door te gaan tot die laatste herhaling.

De uitdaging: balans in Albufeira

Ik ben er het afgelopen jaar achter gekomen dat balans het toverwoord is. Het is een weg van vallen en opstaan en die balans moet groeien. Het moet een way of life worden. Ik ben al heel wat keren gevallen op die weg, maar elke keer dat dat gebeurde stond ik ook weer sterker op. Mijn doel in september 2014 was om na tien maanden te kunnen stralen op het strand van Albufeira waar ik van juni t/m augustus 2015 zou gaan werken. Mijn doel om fit op het strand te kunnen lopen was behaald, maar nu kwam pas de echte uitdaging: deze drie maanden healthy door zien te komen zonder zondigen met Smirnoff en M&M’s. Ik maakte met mezelf de afspraak dat ik maar één avond per week zou drinken en niet geheel onbelangrijk: om vier keer per week te gaan sporten samen met mijn vriendin Roxanne. Wij hebben elkaar in deze tijd super kunnen steunen en zo ging die healthy lifestyle eigenlijk vanzelf. Ik dronk Wodka met water en zorgde dat ik al had gesport voordat we begonnen met werken. Ik maakte bewuste keuzes als we een etentje hadden met het team en had hier eigenlijk weinig moeite mee. Als ik er nu op terugkijk krijg ik er een glimlach van dat het me gewoon is gelukt. Ik was een beetje huiverig omdat al die jaren hiervoor zo anders waren. Inmiddels ben ik terug, lekker op mijn vertrouwde plek in de sportschool en is mijn vetpercentage zo net na een heerlijke zomer in Albufeira nog steeds gezakt naar 12%." Volg Mariska via Instagram @mariskabenders! In deze rubriek biedt Fitgirls.nl een podium aan vrouwen die een transformatie hebben ondergaan. Dit kan een transformatie zijn van ongezond naar gezond of ‘normaal’ naar gespierd, maar alle soorten lichaamstransformaties om trots op te zijn horen in deze rubriek thuis. Het zijn stuk voor stuk inspirerende verhalen om jou te motiveren om de sterkste versie van jezelf te worden! Wil jij jouw verhaal delen of ken jij iemand wiens verhaal een plekje in deze rubriek verdient? Mail dan naar redactie@fitgirls.nl en wie weet lees jij jouw verhaal binnenkort hier terug! BewarenBewaren
Karin
Door

Karin

op 23 Sep 2015

Jeeej mijn nichtje! Trots!!!

D
Door

D

op 24 Sep 2015

Zou ik mogen weten hoe je macro verhouding qua percentage uitziet? En wat werd jou aangeraden qua hoeveel calorieën per dag? Thnx!!!

Mart Jansen
Door

Mart Jansen

op 25 Sep 2015

Mariska begon op 1600 kcal per dag met zo'n 145 gram koolhydraten. Eiwit en vetten zaten standaard op 140 en 60 gram per dag. Sinds we met carb cycling zijn begonnen varieerde de hoeveelheid macro's per dag en dan als vanzelfsprekend met name de hoeveelheid koolhydraten. Het is aan te raden om niet zomaar het voedingspatroon van Mariska over te nemen maar zelf te berekenen wat voor jou de juiste hoeveelheid calorieën en macro's zijn. Je kunt hiervoor dit artikel raadplegen: https://www.fitgirls.nl/ik-doe-de-bikinibodycountdown-wat-en-hoeveel-moet-ik-dan-eten/ Succes!

Anne
Door

Anne

op 24 Sep 2015

Well done! Je ziet er fantastisch uit!

Didi
Door

Didi

op 24 Sep 2015

Goed gedaan hoor! Een keer de knop omschakelen en je hebt er je hele leven plezier van. Geniet van je gezonde lichaam!

Reactie plaatsen