11 juni 2017 
4 min. leestijd

Mariska's Transformatie: Van a-sportief naar 5x per week sporten

Mariska's Transformatie: Van a-sportief naar 5x per week sporten
Mijn naam is Mariska, ik ben 25 jaar oud en door de jaren heen ben ik van a-sportief veranderd in een 'fitgirl'. Ik doe het liefst krachttraining, maar geniet daarnaast zeker ook van het leven. Graag deel ik hier mijn fitjourney met jullie.

Het kleine dikkertje

Als kind werd ik vroeger altijd gezien als 'het kleine dikkertje'. Aan sport deed ik niet en gym was zeker niet mijn favoriete vak. Op de middelbare school groeide ik gelukkig nog een stukje en verdween de babyvet deels. Tot de latere jaren van de middelbare school aanbraken waar je meer vrije uren hebt, en waar een grote hobby van veel jongeren toch echt eten is. Chips, frikandelbroodjes en zelfs McDonald's in de pauzes en tussenuren, er was niks gek genoeg. Veel meiden konden dit prima hebben, maar ik helaas niet.

De eerste stap

Toen mijn zus eind 2009 zei dat ze op haar voeding ging letten en thuis zumba ging doen dacht ik: ik doe mee! Waar ik eerst alles at ging ik nu crackers met kipfilet eten en schepte ik in de avond nog maar één keer op, in plaats van alles op te eten wat er nog op tafel stond. Ook zumba lag mij wel, want dansen had ik altijd leuk gevonden. Door onzekerheid heb ik nooit de stap durven nemen om hier iets mee te doen. Toen de kilo’s er langzaam maar zeker van af gingen en mijn zus en ik elkaar bleven motiveren, werd het tijd voor de volgende stap: de sportschool. In de sportschool was het zoeken naar een weg. In het begin gebruikte ik de 'standaard' apparaten en kwam ik bij losse gewichten niet in de buurt. Ik deed groepslessen, soms wel twee achter elkaar. Ook ontdekte ik de leuke kant van hardlopen en deed ik mee aan verschillende 10 kilometer runs. 5 jaar geleden heb ik zelfs een halve marathon gerend, iets wat ik nooit van mezelf had verwacht. Toen er in totaal 18 kilo af was zat ik al een stuk lekkerder in m’n vel en hield ik het sporten 2 á 3 keer per week vol.

Doorpakken, hoe doe je dat?

Deze levensstijl was makkelijk vol te houden, maar toch merkte ik dat ik nog niet op m’n eindpunt was. Ik verhuisde naar Leiden en schreef mij direct weer in bij de sportschool, want ik ging gewoon door. Na bijna twee jaar 'aanmodderen' besloot ik een voedings- en trainingsschema te volgen voor de volgende stap. Op mijn werk stond ik destijds bekend om de bakjes die ik meenam. Vol nieuwsgierigheid werd er elke keer weer naar m’n lunch gekeken. Ook van de sportschema’s met nieuwe krachtoefeningen werd ik erg blij. Dit schema werkte in het begin heel goed en er vlogen weer wat kilo’s af. Echter verloor ik mijn energie doordat ik maar weinig mocht eten en voelde ik me er niet goed bij. Ik besloot om met dit schema te stoppen, maar meer eten durfde ik niet. Ik heb via een ander voedingsschema geleerd om dat wel te doen, waar een verschil van 400 calorieën op een dag in zat. Het leek weinig, maar ik vond dit in het begin toch ontzettend lastig. Ik leerde weer meer eten en kreeg mijn energie weer terug. In deze totale periode viel ik eerst 10 kilo af en kwam daarna weer 10 kilo aan. Gelukkig vooral in spier, maar toch ook in vet. Door een tegenslag tijdens de laatste periode van m’n tweede schema ging mijn voeding in één klap slecht, maar bleef ik gelukkig wel m’n passie voor het krachttrainen doorzetten. Na drie maanden gaf ik mezelf een schop onder m’n kont en besloot ik weer meer op m’n voeding te gaan letten. Dit keer hield ik niet bij wat ik binnenkreeg, want daar was ik langzaam gek van geworden. Ik at puur op gevoel en trainde veel en hard. Vijf keer trainen was standaard geworden en zes keer trainen kwam ook regelmatig voor, wie had dat ooit gedacht?

Positief en goed in je vel: het allerbelangrijkst!

En nu? Nu heb ik mijn weg gevonden. De afgelopen vijf maanden ben ik nog steeds vijf tot zes keer per week in de sportschool te vinden. Niet omdat het moet, maar omdat ik daar zoveel plezier beleef. Na een dag werken even een uurtje 'therapie' in de sportschool en daarna ontspannen, ik vind het heerlijk! Sterker worden en tegelijkertijd lekkerder in m’n vel komen te zitten, voor mij werkt dit nu heel goed. Ook let ik bewust op mijn voeding maar geniet ik zeker van al het lekkers op de wereld, dat mag voor mij echt niet gemist worden! Mijn vetpercentage is met bijna 10% verlaagd in vijf maanden, mijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gehad, en ik? Ik voel me happy en zit zo lekker in m’n vel! Natuurlijk blijf ik doelen houden, maar eerder qua gewicht in een training dan in lichaamsgewicht. En of ik altijd vijf keer per week blijf sporten? Wie weet, dat zie ik dan wel ;-).

Boodschap

Mijn boodschap is: doe wat werkt voor jou, doe waar jij gelukkig van wordt en most of all, geniet van je leven! Leer van anderen, luister naar jezelf en wees wie je wilt zijn. Happy zijn en genieten van het leven met je dierbaren, belangrijker wordt het niet! Mariska besloot haar levensstijl om te gooien en dat heeft haar alleen maar happiness gebracht. Genieten van het leven, doelen stellen met trainen en krachtiger worden in zowel het leven als in de sportschool. Wat zelfs resulteerde in een hipthrust van 150 kilo! In haar leven staat één woord centraal: genieten!
Mariska
Door

Mariska

op 11 Jun 2017

Fijne inspiratie! Ik ben net begonnen met krachttraining en merk al dat ik het echt leuk vind. Er komen vast nog wat tegenslagen maar ik geniet er al van :)

Petra
Door

Petra

op 12 Jun 2017

Herkenbaar verhaal! Ik viel 50 kg af door de combi van lekker & gezond eten, krachttraining & hardlopen. En uiteindelijk liep ik een marathon ♡

Reactie plaatsen