21 juli 2017 
3 min. leestijd

Mariette's Transformatie: van 100+ kilo naar eindelijk gelukkig

Mariette's Transformatie: van 100+ kilo naar eindelijk gelukkig
Ik ben altijd al te zwaar geweest. Ik was liever lui dan moe en hield nu eenmaal van snoepen. Ik was erg ongelukkig met mijn lijf, maar toch bleef ik mij maar volstoppen met slecht eten. Vanaf mijn pubertijd tot aan midden 20 heb ik alle diëten geprobeerd die je maar kan bedenken. Het jojo-effect was echt wel op mij van toepassing. Ik viel weer af en kwam weer net zo hard aan. Het lukte mij maar niet om het vast te houden. Ik weet zeker dat ik op een gegeven moment de 100 kilo voorbij ben gegaan, maar ik was te bang om op de weegschaal te gaan staan. Uiteindelijk ben ik rond mijn 25e gezonder gaan eten, minder gaan snoepen en wat meer gaan bewegen. Sporten deed ik nog niet echt, maar ik was wel wat actiever. Ik had mij aangemeld bij de goedkope sportschool zonder enige begeleiding. Dat heb ik niet lang volgehouden en ik noemde mezelf spottend de hoofdsponsor. Toen mijn omgeving tegen mij zei dat ik al zoveel was afgevallen woog ik 93 kilo. Dat staat wel ongeveer gelijk aan het gewicht op mijn transformatie foto.

Nu of nooit: de eerste stap

Door een zware operatie was ik weer wat kilootjes kwijt en onder de 90 kilo gekomen. Gelukkig was ik nog niet. Als ik naar mijn superslanke vriendinnen keek deed het pijn. Dat wilde ik ook! En toen kwam het keerpunt in mijn leven… Ik werd 30! Naast het feit dat ik moeite had met dat ik 30 werd dacht ik ook: het is nu of nooit! Als ik dit wil dan moet ik nu wat gaan doen, anders ga ik het nooit meer doen. Met eindelijk een stok achter de deur ben ik ook echt wat gaan doen. Mijn buurvrouw was net begonnen met een stage bij de lokale sportschool. Zij beloofde mij vriendelijk personeel, goede begeleiding en geen opgepompte sportschoolboys (geloof me, daar was ik bang voor vroeger). Ik mocht een keer met haar mee, maar daar heb ik niet op gewacht. Ik ben zelf naar de sportschool gegaan en ik heb mij direct aangemeld. De eerste afspraak werd gemaakt en er was geen weg meer terug. Ik ben nog steeds zo trots op mezelf dat ik die eerste stap gezet had. In het begin wist ik totaal niet waar ik mee bezig was. Ik probeerde zo gezond mogelijk te eten en netjes 3 keer per week naar de sportschool te gaan. De kilo’s gingen er langzaamaan af, maar ik zag wel voldoende resultaat. Dat heeft mij echt gemotiveerd om door te gaan. Het enige knelpunt was voeding, want wat moest ik nu eten? Ik had geen idee! Ja, gezond eten… Maar wat houdt dat dan in? Mede door Instagram ben ik mij in voeding gaan verdiepen. Ik heb heel erg veel geleerd over hoe ik nu het beste met mijn voeding om kan gaan. Ik heb goede ideeën opgedaan en nu probeer ik zelf maaltijden te bedenken die binnen mijn persoonlijke voedingsschema passen.

Geen seconde spijt

Nu, anderhalf jaar later, zit ik een heel stuk beter in mijn vel. Ik ben van maat 46/48 naar 38/40 gegaan en schommel tussen de 75 en 78 kilo. Voor mijn gevoel straal ik nu. Van een meisje die liever achter iedereen ging staan voor een foto naar de vrouw die het liefst vooraan staat met de grootste lach. Ik merk dat ik sporten nodig heb om mij goed te voelen. Het is, voor mijn gevoel, een enorm grote sprong in het diepe geweest. Maar ik heb er geen seconde spijt van. Ik voel mij oprecht fit, maar deze fitgirl houdt nog steeds weleens van een Domino’s pizza of een grote reep chocola. Ik heb geen abs die zichtbaar zijn, ik heb flinke lovehandles, een chubby buik en zeker geen squat booty. 'Cheatmeals' worden nog wel eens 'cheatdays', maar het allerbelangrijkste is dat ik mij niet meer schuldig voel als ik iets ongezonds eet. Ik ga immers wel 3 tot 5 keer per week sporten en eet doordeweeks gezond. De tip die ik alle aanstaande en beginnende fitgirls wil geven is: ga op zoek naar goede begeleiding. Laat je inspireren door iemand die bij je past qua stijl. Vergelijk jezelf niet met de ultieme fitgirls die superstrak in hun vel zitten terwijl jij 'nog zoveel kilo’s moet'. Schrijf je doelen op, houd ze realistisch en wees trots op de resultaten. Ik weet zeker dat iedereen kan stralen! Veel liefs, Mariette Dit is Mariette van Baaren, 31 jaar oud, uit Rotterdam. Naast een hele drukke baan probeert zij zoveel mogelijk te sporten en gezond te eten. Na jaren van diëten en overgewicht heeft zij eindelijk een manier gevonden om op het juiste gewicht te komen en te blijven. Haar fitjourney kent genoeg ups en downs, maar heeft wel resultaat gebracht!
Reactie plaatsen