26 juni 2016 
3 min. leestijd

Marathon van Amsterdam tegen verkrachtingen in Brazilië

Marathon van Amsterdam tegen verkrachtingen in Brazilië
Met tranen in mijn ogen las ik eind mei over de gang rape van een 16-jarig meisje in de favela van Rio de Janeiro. Het minderjarige meisje was gedrogeerd en door meer dan dertig mannen verkracht. Deze gebeurtenis is in en in triest. Ik brak helemaal toen ik las dat het meisje in eerste instantie geen aangifte wilde doen, omdat ze dacht dat het haar eigen schuld was.

Verkrachtingen een groot probleem in Brazilië

Per dag worden er in Brazilië zo’n vijftienhonderd meisjes verkracht. Ik word misselijk van dat aantal. Helemaal omdat ik een van hen had kunnen zijn. Ik heb een paar maanden geleden nog twee maanden in mijn eentje door Brazilië gereisd. Dat was niet makkelijk als (blonde) vrouw. Ik kon bijvoorbeeld niet in mijn eentje hardlopen over straat. Ik werd vaak nagefloten, aan mijn haar getrokken of achterna gerend door mannen. Het liep een keer zelfs zo uit de hand dat ik een hotel in ben gelopen om mijn belagers af te schudden. Ik heb toen een taxi gepakt en heb me laten terugbrengen naar mijn hostel.

Eigen schuld?

Je denkt nu misschien dat ik schaars gekleed aan het hardlopen was, in een strak kort broekje en een sport bh. Nee, ondanks de hitte liep ik in een lange legging en een t-shirt, geen make-up op en m’n haar in een gek knotje. Dit om zo min mogelijk de aandacht op mezelf te vestigen. Het was dus allesbehalve mijn eigen schuld dat ik achterna gezeten werd. Veel vrouwen denken na een aanranding of verkrachting dat het hun eigen schuld was en dat ze erom vroegen. Misschien waren het wel mijn sexy hakken of te korte rokje? Dat slaat natuurlijk nergens op. Al lopen we in onze blote kont over straat, dat geeft een ander nog niet het recht om aan de ander te zitten. Nee is nee…

''Achteraf denk ik: Jeetje Eef, je bent door de oog van de naald gekropen! ''

Inside the mind of Favela Funk

In Brazilië heerst er een enorme macho cultuur. Mannen worden er opgevoed met het idee dat ze superieur zijn aan de vrouw en dat ze dus met hen mogen doen wat ze willen. Hoe dat in zijn werk gaat, kun je zien in de documentaire Inside the mind of Favela Funk. Ook ik ben naar Favela Funk feestjes geweest en ik keek daar mijn ogen uit. Meisjes doen er alles aan om de aandacht te trekken van mannen. Schaars gekleed lopen ze over straat en ze halen de gekste kapriolen uit tijdens het dansen. Allemaal om geld of aandacht te krijgen van mannen. Ik heb een geweldige tijd gehad in Brazilië, maar achteraf denk ik: jeetje Eef, je bent door de oog van de naald gekropen. Ik had een van die meiden kunnen zijn. Net zoals deze vrouwen, ging ik ook stappen en dronk ik ook weleens een drankje. Het raakt mij enorm en ik wil graag dat deze situatie in Brazilië verandert. Dat zal niet binnen een jaar gebeuren, I know, maar we moeten ergens beginnen…

Estrela da Favela

Om jongens en meiden in de favela’s van Brazilië in te laten zien dat ze ook anders met elkaar om kunnen gaan, is educatie nodig. Helaas is het voor deze kids niet zo vanzelfsprekend om naar school te gaan als bij ons in Nederland. Daar is geld voor nodig en dat is er niet… Daarom ga ik de marathon van Amsterdam lopen om geld in te zamelen voor een organisatie in de favela van Rio: Estrela da Favela. Met een programma van sport en onderwijs probeert Estrela d Favela de kinderen een kans te geven op een betere toekomst. Het onderwijsprogramma leidt de jongens en meisjes op tot een vervolgstudie zodat ze betere kansen hebben op de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt er ook aan sport gedaan zodat ze leren dat er regels zijn en om hen sociale vaardigheden te leren. Dat wordt gedaan met tennis en meisjesvoetbal. Ook wordt er extra aandacht besteed aan de ontwikkeling van de meisjes. Volgens Estrela da Favela kunnen alleen de vrouwen en de toekomstige moeders voor wezenlijke veranderingen zorgen in de door machismo gedomineerde Braziliaanse maatschappij. Op dit moment gaan er negentig leerlingen naar school maar er is een enorme wachtlijst. Ik wil geld inzamelen zodat er nog meer kinderen in Rio de Janeiro kans hebben op een betere toekomst. Estrela da Favela is op zoek naar een plek voor een grote school zodat er in de toekomst tweehonderd kinderen opgeleid kunnen worden. Daar is geld voor nodig. Bij deze een oproep om mij en Estrela da Favela te steunen. Al met €5 kan jij een verschil maken! Help jij mee om deze kansarme kinderen een betere toekomst te bieden? http://estreladafavela.com/steun/
Reactie plaatsen