27 mei 2016 
3 min. leestijd

Make-up & contouren: Bedek jezelf niet!

Make-up & contouren: Bedek jezelf niet!
Volgens sommige mensen dragen vrouwen enkel make-up omdat ze er goed uit willen zien voor mannen of omdat ze heel onzeker zijn. Grote onzin natuurlijk! Welke vrouw vindt het nu niet leuk om zichzelf op te tutten? Nikkietutorials probeert met haar video ''The power of make-up'' te laten zien dat cosmetica er niet is om jezelf te verbergen maar juist een leuke manier is om creatief bezig te zijn met je uiterlijk. Naar onze mening komt haar statement echter niet helemaal goed uit de verf.

Make-up is een misdaad

Volgens beautyblogger en make-up artist Nikkie van Nikkietutorials wordt het liefhebben van make-up en het plezier in je make-up opdoen bijna gezien als een misdaad. Volgens sommige mensen ben je namelijk niet meer jezelf wanneer je make-up draagt. Je bent dan een leugenaar en nep... Alsof er mensen bestaan die wél geboren worden met oogschaduw, eyeliner, en contour op hun gezicht.

The power of make-up

In het filmpje vertelt Nikkie hoe het is om vergeleken te worden met je gemake-upte zelf, wanneer je geen make-up ophebt. De meest voorkomende opmerking die ze krijgt is: "Oh, maar je lijkt helemaal niet op jezelf." Alsof je met make-up opeens een heel ander persoon bent. Alsof je met make-up op een bedrieger bent. Waarom roepen zo veel mensen dat make-up enkel gebruikt wordt om in een 'ander persoon' te veranderen. Wanneer je naar de kapper gaat en een heel ander kapsel neemt, ben je toch ook niet opeens een ander persoon? Dan ben je toch ook nog gewoon jezelf, maar dan met een ander kapsel. Nikkie wil laten zien dat make-up er niet is om je onzekerheden mee te camoufleren en dat je even blij met jezelf zonder- als met make-up moet zijn. Make-uppen is leuk en er zijn geen regels als het gaat om make-up, dus je kan zo creatief zijn als je wil. "Make-up is for the days that I wanna look hella good. And that's why I love the power of make-up." luidt de conclusie van haar filmpje. Natuurlijk is make-up leuk voor als je er gewoon net een beetje leuker uit wil zien, maar zonder make-up rock je toch net zo hard? Is het nodig om jezelf zo overdreven op te maken om er 'hella good' uit te zien? https://youtu.be/a4Ov8qvZ2_w

Make-up om jezelf te verbeteren?

Wat ik jammer vindt aan Nikkie's statement, is dat ze zegt dat make-up er niet is om haar onzekerheden mee te camoufleren waarna ze zich dan opeens tegenspreekt. Op het moment dat ze haar ogen wil opmaken, zegt ze namelijk dat ze haar ogen klein vindt en dat ze niet zo open en fris zijn zoals ze dat zou willen, vandaar dat ze een bepaalde make-up techniek gebruikt om haar ogen groter en sprankelend te maken. Deze uitspraak lijkt haaks te staan op haar statement dat make-up enkel voor het plezier is.

Nikkie lijkt make-up te gebruiken om zich beter over haar uiterlijk te voelen, om de dingen die ze niet mooi vindt aan zichzelf te verbeteren.

Verderop in het filmpje zegt ze dat ze contour gebruikt om een smaller gezicht te creëren. Ze vindt namelijk dat ze met contour wél een mooie kaaklijn heeft en dat haar kaaklijn zonder de bruine accentuering niet eens bestaat. Met make-up geef je jezelf toch net een iets ander gezicht. Nikkie lijkt make-up te gebruiken om zich beter over haar uiterlijk te voelen. Ze gebruikt cosmetica misschien niet om zichzelf te verbergen, maar wel om de dingen die ze niet mooi vind aan zichzelf te verbeteren; ''I have dark circles and I want them to be gone!'' Het plezier in het make-uppen lijkt hier mee uit zicht. Ik heb respect voor Nikkie en haar video, maar naar mijn mening, komt haar statement net niet goed uit de verf.

Geen ander mens zonder make-up

Persoonlijk denk ik dat Nikkie eerder bedoelt dat je make-up moet gebruiken, omdat jij het zelf mooi vindt en niet om anderen te pleasen. Er is helemaal niets mis met het zelfverzekerde gevoel dat make-up je geeft, zolang je je make-uploze zelf maar evenveel waardeert. Jij bent geen ander mens als je make-up draagt, net zoals je geen ander mens bent als je je haar speciaal gekruld of gestijld hebt of als je als broekenliefhebber eens een jurkje draagt. Gebruik make-up omdat je er plezier aan beleeft. Je mag hetgeen je mooi vindt aan jezelf best accentueren met make-up, zolang je je jezelf maar niet lelijk vindt als je een keertje geen make-up draagt.

Er is helemaal niets mis met het zelfverzekerde gevoel dat make-up je geeft, zolang je je make-uploze zelf maar evenveel waardeert.

Reactie plaatsen