04 september 2016 
3 min. leestijd

Over magie in de liefde: hoe Rapunzel jouw relatie kan redden

Over magie in de liefde: hoe Rapunzel jouw relatie kan redden
Relatiestruggles: wie kent ze niet? Of je nu al jaren wacht op die prins(es) op het witte paard, voor de zoveelste keer bent afgewezen of het keer op keer niet lukt: iedereen worstelt hier wel eens mee. Een magische relatie is bijna uitzondering op de regel. Maar zo moeilijk is het toch eigenlijk niet? Weet wat je bezit, laat je haar groeien, wees Rapunzel, ga voor een klimcursus en hoppa: miracles happen.

Schoon ondergoed

Ga eens even terug. Welke man kan zich niet vinden in de situatie waarbij hij voor het eerst op kamers ging, met alleen maar mannen een studentenflat bombardeerden en soms vergeten was wanneer hij voor het laatst zijn ondergoed had verwisseld? Of überhaupt ooit zijn bed had verschoond. Totdat dat meisje in beeld kwam. Halsoverkop een stofzuiger aangeschaft en toch maar een nieuwe boxer gekocht. En de wasmachine ging aan. Klinkt bekend, toch?

Law of attraction

Afgelopen week op het yogafestival in Frankrijk werd ik aan het denken gezet. Zonder dat ik het wilde kwam ik uit bij een gesprek over liefde en seksualiteit en belandde ik in de mensencirkel rondom een stralende man. Relaxed was hij wat aan het pingelen op zijn gitaar terwijl hij lachend aanschouwde hoe de nieuwsgierige massa om zich heen vergrootte. Law of attraction in praktijk. Met een paar vrolijke, blauwe kijkers begon hij zijn verhaal gelijk doeltreffend met een mooie teleurstelling voor de mannen in het publiek: een spermacel is niets waard zonder de eitjes van een vrouw. Een man kan niet bestaan zonder de ruimte die een vrouw hem kan bieden. Een man heeft een vrouw nodig, en it is goddamn time to acknowledge. Het ijs was gebroken, mannen wilden het liefst onder hun yogamatje kruipen (ik hemel jullie zo weer op mannen, niet schrikken) en de vrouwen begonnen iets te verschuiven: ik moest denken aan bloemen die voor het eerst het lentezonnetje aanschouwen.

Ouwe charmeur

Ok, ik hoor jullie denken, wat moet je zeggen om het hart van een vrouw te winnen? Maar dat was niet zijn doel. Vrouwen bezitten niet alleen schoonheid, ze zorgen ook voor schoonheid. En schoonheid is nodig voor een fulfulling life. Waar komt anders die drang vandaan om elke keer weer een mooiere versie van jezelf neer te zetten? De man kan ons beschermen en met beiden benen op de wereld zetten: een vrouw maakt plaats voor een man om zich te ontwikkelen en zorgt voor wat meer flair in het leven. And that’s what we want. Moet de vrouw dit alleen wel even opeisen.

Yin en Yang

Als bron van creatie en in het bezit van ruimte voor twee mag een vrouw zich dan ook best een beetje meer beseffen wat voor een goddelijks ze met zich mee draagt. Maar al te vaak gaat dit besef verloren in onzekerheden. Net als dat de man zich door zijn ego laat leiden en dit gegeven niet durft te erkennen. Terwijl dit juist zo versterkend kan zijn! Een man wil niet alleen goed eten en goede seks; een man wil groot zijn en groeien. En er is niets mis met je als je iemand nodig hebt; er is iets mis met je als je denkt alles alleen te moeten doen. Zelfs de mieren laten geen enkele mier aan zijn lot over: onvoorwaardelijk weten zij dat dat ze miniatuurtjes zijn, maar bovenal dat ze samen bergen verhuizen. Hoeveel ego’s ze er ook op plakken: ze blijven mini mini mini. En samen zijn ze huge. Exactly like us en zo yin en yang als het maar kan: we hebben elkaar nodig.

Next-level sprookjesbos

Maar dan moeten we dit wel in willen zien. Een magische relatie is een makkie als een vrouw haar waarde kent en de man zijn ego in de boom durft te hangen. Dus ladies, vanaf nu gaan we door het leven als Rapunzel. Niet alleen voor onszelf maar ook voor de man. Veilig vanuit onze toren gooien we onze vlecht naar buiten, wetende dat we een een holy space to grow bezitten. Laat ze maar klimmen; de hoogte zal de not-ready-yets afschrikken. Die dwingen we eerst eens even bij zichzelf te rade te gaan en in hun volledige mannelijkheid te gaan staan. Cadeautje van ons. Want magie komt niet vanzelf; er is werk aan de winkel. Voor beide partijen. En laten we beginnen met wat meer compassie. Voor jezelf, en indirect voor een ander. Want hoe kan je magie willen als je jezelf niet eens als een superheld behandelt? *in deze blogpost heb ik de woorden man en vrouw gebruikt om de polarisatie kenbaar te maken : man en man kan net zo goed, net als vrouw en vrouw.
Sophie
Door

Sophie

op 12 May 2017

Niet iedere man is evenveel man. Net als niet iedere vrouw 100% vrouwelijk is. Als het samen 100% man en vrouw is dan past het altijd.

Rosan
Door

Rosan

op 29 Sep 2020

Wat een geweldige blog! Toen al! xx

Reactie plaatsen