13 mei 2016 
3 min. leestijd

Maakt make-up ons echt mooier?

Maakt make-up ons echt mooier?
Veel vrouwen staan dagelijks voor de spiegel om make-up op te doen, uit gewoonte of misschien wel uit onzekerheid. Ze voelen zich kaal of denken dat anderen hen minder mooi zullen vinden zonder make-up, maar maakt dat laagje foundation, mascara of blusher ons écht mooier of denken we dit alleen maar? Terwijl ik aan het winkelen ben of op het terras zit, observeer ik vaak bewust en onbewust anderen in mijn omgeving. Zo veel verschillende mannen en vrouwen; met verschillende outfits en stijlen... 'Mensen kijken' blijft interessant tijdverdrijf. Ook in de sportschool, tussen de sets door of op de treadmill, geef ik mijn ogen graag de kost. Sommige vrouwen besteden duidelijk erg veel aandacht aan hun uiterlijk voordat ze gaan sporten, anderen lijken zo vanuit bed in hun sportkleding te zijn gesprongen. Laatst zag ik een meisje wiens natuurlijke schoonheid me al eerder opgevallen was. Maar vandaag viel me iets aan haar op; ze droeg make-up. Niets mis mee hoor! Ik doe zelf ook altijd wat mascara op voor het sporten, gewoon omdat ik me daar prettiger bij voel. Het grappige was dat ik haar zonder make-up eigenlijk veel mooier vond. Dit zette me aan het denken.

Natuurlijke schoonheid

Wij vrouwen gaan er allemaal van uit dat make-up ons mooier of aantrekkelijker maakt, maar is dit eigenlijk wel zo? Een paar dagen later, gingen we met het hele Fitgirls.nl team naar de Strong Sister Run. Ik had met Sylvia en Dina afgesproken in de trein. Toen Dina de coupé binnenliep dacht ik wauw, wat ziet ze er mooi en fris uit! "Ik heb m'n haar en make-up niet gedaan hoor," zei ze, "dat gaat er straks toch allemaal af in het water." Stiekem was ik jaloers, ik had die ochtend wél gewoon mijn dagelijkse handelingen voor de spiegel gedaan; dagcrème op, gevolgd door mascara en foundation, gewoon omdat ik dat gewend was. Daarnaast moet ik ook bekennen dat ik me een beetje naakt voel zonder dat lijntje eyeliner. Mijn make-up, ook al draag ik misschien geen pancake foundation of dikke laag oogschaduw, voelt toch een beetje als onderdeel van mijn identiteit. Ik vind een natuurlijke look het mooist, maar vind het wel fijner om mijn ogen iets te benadrukken.

"Wij voelen ons vaak onzeker als ons uiterlijk niet 'perfect' is, maar getuigt het niet juist van zelfverzekerdheid als je je imperfecties durft te tonen?"

#Nomakeup

Als je erover nadenkt, is het ook niet vreemd dat ik -en jij misschien ook- mijn zelfverzekerdheid laat bepalen door make-up? Tegenwoordig worden we constant geconfronteerd met perfecte schoonheid. Op reclameborden, op televisie en online ziet iedereen er tiptop uit en ook in het dagelijks leven is het normaal om er 24/7 'verzorgd' uit te zien. Op Instagram zie ik de hashtag #nomakeup wel eens voorbijkomen maar in hoeverre deze foto's een werkelijk beeld geven van dat persoon zonder make-up, valt nog te bezien. Met het perfecte licht en de juiste filter kun je namelijk alsnog een 'perfect plaatje' creëren. Geen make-up dragen, wordt tegenwoordig afgeschilderd alsof het iets buitenaards is, terwijl het vroeger helemaal niet zo gewoon was om dagelijks make-up op te doen, zelfs deodorant was niet zo vanzelfsprekend als nu. Nu lijkt het me een minder goed idee om geen deodorant op te doen voor het trainen -zijn ze in de sportschool waarschijnlijk ook niet zo blij mee-, maar eens de deur uit zonder dat laagje foundation of mascara, moet toch niet zo moeilijk zijn? De waarheid is dat ik me toch minder zeker voel zonder cosmetica, en met mij waarschijnlijk vele anderen. Waarom laten we de maatschappelijke norm ons zelfbeeld zo beïnvloeden?

"De waarheid is dat ik me toch minder zeker voel zonder cosmetica, en met mij waarschijnlijk vele anderen."

Mooier zonder make-up?

De andere kant van het verhaal is dat mannen het vaak juist veel mooier vinden als een vrouw weinig make-up draagt. Ze vinden het echter, natuurlijker of het valt ze niet eens op. Ja écht, ik spreek uit ervaring! Hiermee wil ik helemaal niet zeggen dat we ons zelfbeeld moeten laten afhangen van onze mannelijke medemens, maar het zegt wel wat. Wij vrouwen voelen ons vaak onzeker als ons uiterlijk niet 'perfect' is, maar getuigt het niet juist van zelfverzekerdheid als je je imperfecties durft te tonen? Het is ontzettend jammer dat sommige vrouwen het idee hebben dat ze een dikke laag make-up nodig hebben om de beste versie van henzelf te zijn, terwijl ze zo mooi zijn zonder al die opsmuk! Ik heb me voorgenomen om mijn make-up etui wat vaker dicht te laten. Op dagen dat ik het huis niet uit hoefde, vond ik dit sowieso al geen probleem, maar waarom zou ik me niet in het openbaar kunnen vertonen zonder eyeliner? Ik hoef me tenslotte niet te schamen voor mijn uiterlijk, perfect of niet, ik ben nog steeds dezelfde persoon. In hoeverre laat jij je eigenwaarde bepalen door je make-up? Probeer het eens een dagje zonder! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. En wanneer je dit moment wil delen, vergeet dan niet de hashtag #FCKPERFECT
Marla
Door

Marla

op 16 May 2016

Ik draag vrijwel geen make up. Al sinds ik jong ben. Heb t nooit zo begrepen... alleen een tijdje wel gedaan met lagen foundation..omdat onzeker werd gemaakt door een vriend. Maar ik vond het op een gegeven moment te gek worden met al die puistjes. En had het gevoel dat ik mezelf verstopte. Dus nu sinds jaren weer au naturel. Miss heel klein beetje mascara want ik heb blonde wimpers :)

Karina
Door

Karina

op 26 May 2016

ik heb een eyeliner laten tatoeëren aan de bovenkant en sindsdien draag ik nooit meer makeup, en als ik dan een keertje mascara op heb voor een uitje dan weet ik niet hoe snel ik het er weer af moet halen zodra ik thuis ben :) Foundation of poeders enzo gebruik ik ook al jaren niet meer. Ik vind het heerlijk voelen om niks op m'n gezicht te hebben!

Maria
Door

Maria

op 16 Mar 2018

Ik bekijk graag mensen. Wat is echt oerlelijk vindt die perfecte aangezette wenkbrauwen het schreeuwt van het gezicht af. Als je haar maar glanst vindt ik.

Reactie plaatsen