24 augustus 2015 
2 min. leestijd

Maakt jouw leefstijl je werkelijk gelukkig?

Maakt jouw leefstijl je werkelijk gelukkig?
We hebben het allemaal over #lifestyle #happy #healthy, maar zijn we wel echt bezig met een leefstijl? Is het werkelijk zo gezond en worden we er echt gelukkig van? Of voelen we ongemerkt druk van social media om aan het plaatje te voldoen?

Vroeger had je ‘groepjes’, nu heb je social media

Vroeger op de basisschool waren er altijd groepjes. De ‘leerpikkies’, de saaie kinderen, de grapjassen en de coole kinderen. Ondanks dat je misschien helemaal niet cool was, en je ook niet cool voelde, wilde je wel cool zijn. Je wilde tenslotte in het coole groepje horen. Want dat wilde iedereen, ook al wist niemand exact waarom. Je wilde er bij horen want dan was jij óók cool. Dus ging je kleding dragen die je niet mooi vond, maar wel cool was, ging je praten op een manier die je zelf niet eens begreep en deed je gemeen tegen andere – niet coole - kinderen en stoer tegen de leraren, ondanks dat je dat heel vervelend vond om te doen. Je wist dat als je cool deed, je er bij hoorde. Dat je er heel ongemakkelijk en onzeker van werd was bijzaak. Je deed nu wat je populair maakte, en dat was het belangrijkste. Dacht je. Tegenwoordig hebben we social media. Accounts van de coole kinderen vliegen je om de oren. Coole kinderen in de vorm van fitchicks met abs en ronde billen, die altijd gezond eten, altijd blij zijn en nooit opgeven. En jij voelt de druk om daar bij te horen. Je wilt dat. Je wilt ook cool zijn. Je wilt er bij horen, je wilt dat iedereen je mag, maar nu in de vorm van likes. Zelfs als de leefstijl je een ongemakkelijk gevoel geeft, je er ontevreden door wordt en je dingen moet doen die je vervelend vindt. Social media wekt basisschoolgedrag bij ons op en we gaan volledig voorbij aan wat ons echt gelukkig maakt.

Streef doelen na die je gelukkig maken

Uiteindelijk draait het er, in mijn ogen, om dat je hartstikke gelukkig bent met jezelf en je leven. Ongeacht hoe je eruit ziet, hoeveel je wel of niet sport, hoe mooi jij je voeding op de foto kunt zetten en hoe goed je wel of niet in het ‘perfecte’ plaatje past. Denk eens na over je doelen. Denk er eens echt goed over na. Zijn de doelen die je nastreeft belangrijk voor jou, of voel je druk om ze na te streven? Ben je 95% van de tijd gelukkig als je op de manier sport en eet zoals je nu doet, ben je gelukkig met je leefstijl? Voel jij je 95% van de tijd gezond en fit met de leefstijl die je nastreeft? Als dat niet het geval is en wanneer je merkt dat je een leefstijl aanneemt omdat je wilt voldoen aan het ‘perfecte’ plaatje op social media, herschik je doelen dan eens. Je hoeft niet cool te zijn als je dat niet wilt.

Hoe je de social media druk kunt verkleinen

Kijk minder op social media. Het is werkelijk zo simpel. Je hoeft niet iedere vrije minuut op facebook te kijken, foto’s op instagram te posten of op andere manieren de druk van social media op te zoeken. Ondanks dat er via social media veel onzekerheid kan ontstaan, heb je altijd zelf de leiding. Jij kunt bepalen of je wel of niet op social media kijkt. Jij kunt bepalen of je het opzoekt of niet. De volgende keer dat je weer ontevreden wordt door iedereen die je op de foto’s ziet langskomen, besluit je dat je de telefoon of laptop gewoon uitzet en weg legt. Zoals je moeder vroeger stelde; “Ook al zouden alle coole kinderen van de brug springen, jij hoeft er toch niet achteraan te gaan?”. Doe wat jou gelukkig maakt, streef een leefstijl na waar je blij van wordt en forceer jezelf niet in een leefstijl die niet bij je past maar wel leuk staat op social media. Je bent al een cool kid van jezelf, daarvoor hoef je niet aan een bepaald plaatje te voldoen. Own it!
sandra benner
Door

sandra benner

op 24 Aug 2015

Super goed stuk :) Ik ben denk ik met mijn 46 jaar geen coole chick hihihi maar snap wel waar jullie op doelen, zeker voor alle jeugdigen onder ons. Ik zelf was als kind al een buitenbeentje, trok mijn eigen plan en wat een ander er van vond tja dat deed me niet zoveel. Sport al vanaf jongs af aan, turnen, allerlei soorten dans 5x per week en zeer actief in de paardensport geweest. Nu ruim 30 jaar actief in de sportschool en sinds 3 jaar gefocused op krachttraining, ik ben van 75% naar 100% gezond eten, leven gegaan en heb mede daardoor een chronische ziekte weten terug te dringen naar pijn vrij, klacht en medicijn vrij! En ja dat maakt mij super happy... sporten gezond leven met alles wat daar bij komt kijken voelt voor mij super goed... en socialmedia vind ik een super mooi ding, voor mij heel inspirerend maar ik ga geen doelen aan omdat het geschreven staat. Mijn doel ıs oud worden in een zo gezond en fit mogelijk lijf... genieten kan ook op een gezonde manier

Jeanet Wolf
Door

Jeanet Wolf

op 25 Aug 2015

Een super mooie instelling en manier van werken aan je lichaam en doelen, Sandra! Genieten en je doelen bereiken kan zeker op een gezonde manier, en uiteindelijk is dat de beste lange-termijn manier!

Reactie plaatsen