05 oktober 2017 
1 min. leestijd

Maakt de Vegetarische Slager zijn producten van "echt" vlees?

Maakt de Vegetarische Slager zijn producten van
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eist van de Vegetarische Slager om een groot aantal van zijn productnamen te veranderen. Vegetarische gehacktbal, Visvrije tonyn, Vegetarische Kipstuckjes en Vegetarische gerookte speckjes zouden onder andere volgens de NVWA misleidend zijn voor de consument, en hierdoor in strijd zijn met de Nederlandse wet. Met koeienletters staat er op de desbetreffende producten vegetarisch. De spelling is al sinds 2012 aangepast van bijvoorbeeld spekjes naar speckjes en het logo van de vegetarische slager staat op elke verpakking voluit geschreven. Zelfs etiketteringsdeskundigen hebben de Vegetarische Slager verzekerd dat het in orde is. Toch vindt de NVWA de producten misleidend, oftewel mensen zouden niet begrijpen dat het gaat om plantaardig ‘vlees’ en niet om het vlees van dieren.

Politiek gemotiveerde actie

De Vegetarisch Slager is daarentegen juist eerlijk en bewust bezig bij het produceren van zijn producten. Volgens medeoprichter van de Vegetarische Slager Nick Koffeman gebruiken andere producenten, zoals Vivera en Good Bite, vergelijkbare benamingen voor hun producten. Zij zijn hiervoor niet op de vingers getikt. De Vegetarische Slager spreekt van een politiek gemotiveerde actie waar de vleeslobby achter zit.

Andere producten

Er zijn talloze producten in de supermarkt die misleidend zijn en waar geen verbod op is. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtkoekrepen; ‘Mag elke dag. Bron van vezels’ , terwijl er maar drie procent van de hele koek uit vezels bestaat. Of denk bijvoorbeeld eens aan aanmaaklimonade bosvruchten; deze limonade beweert uit 75 procent vers fruit te bestaan en laat alleen bosvruchten zien op de verpakking. Dit terwijl er helemaal geen vers fruit in voorkomt, maar 75 procent sapconcentraat oftewel voornamelijk suiker. Daarbij bestaat dit concentraat voor het grootste deel uit appel, en niet uit diverse bosvruchten zoals op de verpakking staat.

Eis onnodig

De NVWA eist dat na maart 2018 de Vegetarische Slager geen misleidende namen, zoals Vegetarische Bratwurst, meer mag gebruiken en geeft aan dat dit anders bestraft wordt door middel van een boete. Wij vinden de producten van de Vegetarische Slager heel duidelijk en niet misleidend. Voel jij je misleid door de Vegetarische Slager wanneer je erachter komt dat er helemaal geen vlees in de vegetarische producten zitten? Of doe jij net als de NVWA ook blind boodschappen? Bron: de Volkskrant Bron header: Vegetarische Slager
Irene
Door

Irene

op 07 Oct 2017

Ik vind het onzin van de NVWA. Ze kunnen hun tijd beter besteden aan échte valse reclame en mededelingen. Vega-vlees heeft in de supermarkt vaak een eigen schap, waar ook duidelijk wordt aangegeven dat het vegetarisch is. Daarnaast lijkt het mij ook minder erg of je tijdens het "blind" boodschappen doen per ongeluk nep-vlees mee neemt i.p.v. echt vlees.

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 05 Dec 2017

Hi Irene, Dank voor je reactie. We zijn het helemaal met je eens! Groetjes Roxy

Reactie plaatsen