25 juli 2018 
3 min. leestijd

8 mentale tips en tricks om het hardlopen mentaal te houden

8 mentale tips en tricks om het hardlopen mentaal te houden
Toen ik begon met hardlopen dacht ik al heel gauw dat ik enorme afstanden weg tikte. Voor mijn gevoel liep ik al minstens een half uur, was ik toch echt aan de andere kant van de wijk belandt, werd ik moe en deden mijn benen zeer. Maar als ik dan een blik op de app wierp, viel het toch vies tegen qua afstand. Waaaat?? Pas 1 km? Dat kon niet, die app klopte niet, het moesten er al minstens 3 zijn. Niet echt geweldig voor de motivatie kan ik wel zeggen, want hoe moest ik in godsnaam nou toch die loopafstand vergroten zonder knock-out te gaan en er ondertussen ook nog wat plezier aan te beleven?

Mission impossible? Welnee.

Hardlopen is namelijk voor een groot deel ook een mentaal dingetje. Jazeker, het kan fysiek ook bijzonder onaangenaam zijn kan ik uit ervaring vertellen, maar als het mentaal goed zit, is dat te overwinnen. Dus wat je hardloopdoel ook is of wordt; het gaat je lukken met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid. Ik heb wat mentale tips en tricks die ik toepas tijdens het lopen en die me houvast geven. Ik deel ze graag met je en ik hoop dat ze jou ook gaan helpen om niet op te geven op de momenten dat je het zwaar hebt.

Deel de afstand op.

  Of je nou 800 meter wilt lopen of 42 km; hak de afstand in stukken. 4 x 200 meter klinkt en voelt nu eenmaal veel minder zwaar. Na de eerste 2 sets ben je al op de helft. Stoppen is dan echt geen optie meer.

Slechte dagen horen erbij

Nee, het gaat niet altijd goed. Ja, het voelt vervelend en zwaar. That’s life. Dus niet getreurd als het niet gaat zoals jij wilt. Accepteer dat je weleens een mindere dag hebt en dat dat niet erg is. Volgende keer beter.

Denk aan het resultaat

Oké, jij hebt een doel. Mooi, dan ben je daarvoor aan het trainen. Dus als je zwoegend, zwetend en hijgend onderweg bent, word je beter en sterker. Steeds een stapje dichterbij je doel. Wat je ook gewoon gaat halen door je eigen inspanningen. Als je daar geen zelfvertrouwen en voldoening van krijgt..

Focus op iets anders

Maak een boodschappenlijstje, voer in je hoofd dat moeilijke gesprek met je baas, tel het aantal Shetlandpony’s in de wei, ontwijk de naaktslakken op je pad, maar denk even niet aan het lopen. Voor je het weet ben je weer een heel stuk verder en heb je geen seconde meer aan opgeven gedacht.

Mantra

Dit kan je enorm helpen om te blijven lopen. Kies er eentje die bij jou en bij het ritme van je stappen past. Op het moment dat het niet meer lekker gaat en je het zwaar krijgt herhaal je het opnieuw en opnieuw. Het geeft positiviteit en daardoor ga je echt niet meer stoppen. Mocht je het moeilijk vinden om een passende te kiezen. Op Internet staan er genoeg ter inspiratie.

Visualiseer

Doe alsof je bijna bij de finish bent bij een wedstrijd waar er mega veel publiek langs de kant staat wat jou aanmoedigt of loop in gedachten met de wereldkampioen mee. Ook al loop je in werkelijkheid eenzaam en alleen door de polder, dit kan je er doorheen trekken op de moeilijke momenten. Voor je het weet ben je klaar met je training.

Complimenten

Ook al gaat het niet altijd toppie, je doet het toch maar mooi. Jij loopt hard terwijl een groot deel van de bevolking op de bank hangt om te Netflixen. Daar mag, correctie, MOET je trots op zijn. Dat mag je dan ook best tegen jezelf zeggen tijdens het rennen.

Van punt naar punt

Als je bijna klaar bent met je training, moe bent en eigenlijk wilt stoppen kunnen die laatste meters net een beetje teveel zijn. 300 meter kan dan nog heel ver klinken. Ga van punt naar punt rennen. Die boom, dat paaltje, tot het bruggetje. Je zult merken dat dat nog best te doen is en je hebt het dan maar mooi gered. Succes!
Yvonne is personal trainer, kinderfysiotherapeut en eigenaar van Yvonne Schippers Personal Training. Ze is gek op sport en vooral op hardlopen. Zo gek dat ze afgelopen jaar een marathon heeft gelopen en dit jaar die van New York gaat lopen. Terwijl ze tot een paar jaar geleden hardlopen helemaal niet leuk vond….. Ze is ervan overtuigd dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en passie. Ze helpt je daar graag bij. Yvonne is motiverend, energiek en impulsief. Ze is ervan overtuigd dat je altijd je intuïtie moet volgen want dan maak je de juiste keuzes.
Je kunt Yvonne volgen op Instagram @yspt.nl_personaltraining.
Photo by Seth Macey
Reactie plaatsen