14 oktober 2016 
3 min. leestijd

Check out hoe cool de Lowlands Throwdowns zijn!

Check out hoe cool de Lowlands Throwdowns zijn!
Afgelopen maand was ik te gast bij de Lowlands Throwdown (LLTD): de grootste, jaarlijkse en officieuze Crossfits competitie van de Benelux. Naast het supporten bij de heftige workouts, waar twee dagen gestreden werd om de titel ‘Fitste atleet van de Benelux’, had de organisatie mij de kans te geven om een presentatie en workout bij te wonen. Dit alles georganiseerd door Reebok. Zoals Jaap Marinus (Training Manager Reebok Benelux) ons vertelde: ‘In de sport van fitness gaat het om de driehoek van fysieke, mentale en sociale aspecten.’ In dit laatste blog van de Crossfitreeks staan deze omvattende kernaspecten dan ook nogmaals centraal aan de hand van de Lowlands Throwdown (LLTD).

De Lowlands Throwdown

Wat in 2010 begon met 43 atleten in Twente, is inmiddels uitgegroeid tot een tweedaags evenement voor maximaal 100 atleten uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk in Omnisport te Apeldoorn. Met aanmeldingen vanuit 150 boxen voor de qualifiers is dit dan ook terecht het grootste Benelux Crossfit evenement. Niet alleen deelnemende atleten komen af op dit evenement: meer dan 3000 bezoekers bezochten de LLTD dit jaar. Je zou het bijna kunnen zien als een waar uitje voor de familie. De hallen zijn gevuld met stands met de nieuwste Crossfit gadgets, eettentjes, wedstrijden en dit jaar zelfs een playground van Reebok waar je al echte Crossfit kids kon spotten. In de woorden van Jos Hermans, event director van de LLTD, draait het dan ook om de gehele ervaring van alle aanwezigen. Met dit jaar’s thema #GoBeyond kun je dan ook wel zeggen dat ook de organisatie weer een stapje verder is gegaan. Echter, degene die ieder jaar de meeste letterlijke en figuurlijke sprongen moesten maken, waren toch echt de atleten.

Fysiek fit

De groei van evenementen als de LLTD, is natuurlijk een gevolg van de groei in bekendheid en populariteit van Crossfit zelf. Logischerwijs komt hier dan ook nog eens een groei in niveau bij kijken, waardoor er met het jaar meer en meer van de atleten gevraagd wordt. Met 6 heftige, functionele workouts werden de atleten dan ook uitgedaagd om zowel qua intensiteit, als kracht en variatie ‘beyond’ hun grenzen te gaan. Ik kan je wel zeggen dat je aardig fit moet zijn om deze workouts überhaupt te kunnen voltooien en dat zonder blessures, maar met die fitte lichamen en eindeloze trainingssessies moest dat wel goed komen… En dus renden de deelnemers met zware zandzakken, voltooiden ze zware snatch ladders en probeerden ze op hun laatste krachten handstand push-ups eruit te duwen.

lowlands-throwdown-crossfit Mentaal fit

Zoals al eerder verteld, staat Crossfit voor all-round fit zijn. Wat heel veel mensen dan ook vergeten is dat het niet alleen draait om conditie, mobiliteit en kracht, maar zeker ook de mentale fitheid. Dit kun je enerzijds vertalen naar niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk lekker in je vel zitten en het aannemen van een bikkelharde mentaliteit, maar anderzijds ook naar mentaal scherp zijn onder uitdagende omstandigheden. Ook dit aspect wilde de LLTD organisatie meenemen in het evenement, waardoor sommige atleten voor een behoorlijke verrassing bleken te staan. Met een workout waarbij het geheugen getest werd, moesten sommigen dan ook meer dan ooit een tandje bijzetten… #GoBeyond

De community

Gelukkig voor de atleten stonden ze er niet helemaal alleen voor. Die 3000 mensen in Omnisport waren er namelijk vooral om elkaar te supporten. Of je het nu hebt over de atleten, de judges of bezoekers: iedereen moedigt elkaar aan als een ware community. Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar dit is voor mij echt wat Crossfit uniek maakt en onderscheidt van vergelijkbare sporten: de nadruk op motivatie in groepsverband, het samen streven naar verbetering en elkaar inspireren in plaats van enkel werken richting een resultaat in de spiegel of door middel van het rinkelen aan de PR bel. Alhoewel mensen vaak denken dat Crossfit geen groepsaspect heeft, draait alles voor, na, en soms zelfs tijdens de workouts om het samen zijn. Of je iemand nu helpt spotten tijdens het squatten, je met zijn tweeën een ‘buddy wod’ doet of met een groep uiteten en naar een wedstrijd gaat: het sociale aspect zorgt voor buddy’s, zowel binnen als buiten de box. Ook tijdens de LLTD zie je dus hele groepen in dezelfde outfits, vol trots met de naam van hun box op het T-shirt, voorbij komen. Of dat dit groepsverband dan niet voor spanning kan zorgen tijdens de workouts? Het gevaar van groepsdruk loert misschien om de hoek, maar met de zorgvuldige begeleiding van trainers en de sfeer die overheerst, staat eerder het gevoel van saamhorigheid centraal wat een Crossfit box al snel tot je tweede thuis maakt.

Be More Human

Hoe het toch komt dat ik vlot hele dagen (echt niet alleen maar om te trainen) in de box rond kan hangen? Mocht al het vorige nog niet overtuigend genoeg zijn geweest, gaat Crossfit in Reebok’s woorden terug naar de essentie van ‘Be more human’. Onder dit motto vertaalt Crossfit zich in de basisemoties van het leven, om hier meer uit te halen op verschillende vlakken - en dat voel je. In mijn eerste blog vertelde ik dat ik jullie door middel van deze reeks een kijkje wilde geven in mijn haat-, maar vooral liefdesverhouding met deze sport. Ben ik een enorme goeroe die barst van wijsheden of een atleet van wereldformaat? Nee, zeker niet! Gewoon een Crossfit gek die jullie graag graag mee wilde nemen in deze wereld en hopelijk het een en ander verduidelijkte. Zo niet, dan hoop ik dat ik jullie geïnspireerd heb om soms net even dat stapje verder te gaan in het leven. To just ‘go beyond’ in order ‘to be more human!’
Reactie plaatsen