06 mei 2016 
2 min. leestijd

Low carb Hamburger recept

Low carb Hamburger recept
Wij houden van lekker en gezond eten, maar het moet vooral niet ingewikkeld en snel klaar zijn. Geen poespas; gewoon binnen een handomdraai op tafel. Daarom vind je hier vanaf nu elke week de lekkerste recepten van Voedzaam & Snel. Omdat meimaand hamburgermaand is, hebben we voor jullie een recept voor gezonde hamburgers uitgezocht.

Low carb?

Wanneer ik aan een low carb burger denk, zie ik een stukje mager rundvlees met een blaadje sla en een tomaat erop. Geen broodje, geen sausje, geen kaas... Een heel trieste burger, maar wel "healthy". Voor de mensen die hier ook gefrustreerd van raken, hebben we een verantwoorde burger mét broodje, mét kaas en mét mayo. Waar in veel light producten de gezonde vetten voor slechte koolhydraten worden ingeruild, wordt in dit recept de koolhydraten juist ingeruild voor goede vetten, waar je een lang verzadigd gevoel aan overhoudt. Het broodje is laag in suikers, omdat het wordt gemaakt van sojameel, cottage cheese en eieren. Als je te veel honger hebt om vijfendertig minuten op deze gezonde variant te wachten, kun je natuurlijk wel gewoon kiezen voor een 'normaal' broodje of een bruin bolletje. Je zou de broodjes ook eerder op de dag kunnen maken. Ik weet alleen niet hoe lang deze goed blijven, dus ik zou ze niet te lang van tevoren preppen. Wanneer je de burger toch nog iets te vet vindt, kun je natuurlijk je eigen variatie erop maken. Je kan ervoor kiezen om de kaas weg te laten en de mayonaise in te wisselen voor een gezonder sausje. Je zou zelfs de burger kunnen verwisselen voor een stukje zalm. De mogelijkheden zijn wederom oneindig. Geef de burger je eigen speciale naam, serveer hem aan al je vrienden die liever naar de Mac Donalds wilden en laat ze spijt hebben van het feit dat ze überhaupt naar een fastfood tent wilden.

What you need (voor twee hamburgers)

De burger

  • Gehakt - 350 gram
  • Rode ui - 1
  • Ijsbergsla - 6 blaadjes
  • Tomaat - 1 grote
  • Komkommer - 10 cm
  • Peper - 1 theelepel
  • Zout - snufje
  • Uienpoeder - 1 theelepel
  • Knoflookpoeder - 1 theelepel
  • Nootmuskaat - snufje
  • Ei - 2
  • Mayonaise - 4 eetlepels
  • Sambal - 1 theelepel
  • Kaas - 2 plakjes

Het broodje

  • Ei - 3
  • Cottage cheese - 2 eetlepels
  • Sesamzaadjes - 6 theelepels
  • Sojameel - 75 gram
  • Bakpoeder - 1 eetlepel
  • Zout - Snufje

Make, Shake & Bake

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Begin met de broodjes: doe het sojameel, bakpoeder, de cottage cheese en het zout in een schaal.
  3. Splits de eieren en doe het eiwit ook in de schaal, meng het goed met een garde.
  4. Maak vier bolletjes van het deeg en gooi ze op een bakplaat met bakpapier, dan wordt de vorm van het broodje mooi egaal.
  5. Bestrooi twee broodjes met de sesamzaadjes.
  6. Zet de broodjes 35 minuten in de oven.
  7. Snij de tomaat in dikke plakken, was de sla en snij de komkommer in plakjes en de ui in ringetjes.
  8. Meng het gehakt met de knoflookpoeder, uienpoeder, nootmuskaat, peper en zout en kneed er twee burgers van.
  9. Wacht nu totdat de broodjes nog maar tien tot vijftien minuten in de oven moeten :-)
  10. Bak de hamburgers in een koekenpan met een deksel op laag vuur in tien minuten bruin en gaar, druk ze tussendoor even plat met een spatel.
  11. Meng tussendoor de mayonaise met de sambal en verdeel het over twee bakjes, zet deze alvast op twee borden.
  12. Bak vijf minuten voordat de broodjes klaar zijn twee spiegeleitjes: tik het eitje, maak hem voorzichtig open en laat het in de pan glijden, raak het daarna niet meer aan, laat het rustig stollen, de eierdooier laat je heel.
  13. Haal de broodjes uit de oven en leg de kantjes zonder sesamzaadjes op twee borden, beleg ze met sla, tomaat en komkommer.
  14. Leg daar de hamburger op en leg op de burger een plakje kaas en daarbovenop het spiegeleitje
  15. Nog wat uitjes erop, dan het andere broodje met sesamzaadjes erop. Pas op dat je burger niet omvalt en aanvallen maar!
Fitgirls.nl tips:
  1. Wanneer je burger uit elkaar valt, kun je er een satéprikker doorheen steken.
  2. De burger is best vullend, maar als je veel honger hebt kun je er zoete aardappelfriet bij maken.
       
Maya
Door

Maya

op 10 May 2016

deze ga ik zeker eens maken! kan ik het sojameel ook vervangen door boekweitmeel of havermeel?

Dina
Door

Dina

op 11 May 2016

Hey Maya, Ik kan nergens zwart op wit vinden of je het meel kan vervangen, maar ik denk niet dat het veel problemen zal geven als je ander meel gebruikt. Laat ons weten of het is gelukt.(: Succes met koken!

Sharon
Door

Sharon

op 11 May 2016

Als je nou vanwege een lactose/melkallergie niet tegen cottage cheese kan, waar kan je dit dan door vervangen?

5 diner recepten van 5 verschillende blogs - Gymjunkies l Fitness, food & loveGymjunkies l Fitness, food & love
Door

5 diner recepten van 5 verschillende blogs - Gymjunkies l Fitness, food & loveGymjunkies l Fitness, food & love

op 03 Oct 2016

[…] LOW CARB HAMBURGER […]

Reactie plaatsen