22 september 2015 
5 min. leestijd

#LETSGETREAL about Janneke van OLijf

#LETSGETREAL about Janneke van OLijf
We stellen je graag voor aan Janneke Kierkels, eigenaresse van voedings- en bewegingscaching bedrijf OLijf. Janneke begeleidt mensen naar het vinden van een persoonlijk georiënteerde, gezonde leefstijl waarbij een realistisch body image voorop staat. #LETSGETREAL is haar op het lijf geschreven:

Wie is Janneke Kierkels?

"Ik woon in Schaijk, Noord-Brabant. Een jaar geleden ben ik met mijn gezin, na 8 jaar in Zwolle te hebben gewoond, weer in Brabant komen wonen. We wilden ruimte en ik wilde dichter bij mijn familie wonen. We hebben het roer omgegooid. Toen we hier kwamen, kenden we niets of niemand hier. Inmiddels zit ik soms zwaaiend op de fiets als ik naar de supermarkt ga omdat ik steeds bekenden tegenkom, ben ik in januari van dit jaar mijn eigen bedrijf begonnen (OLijf voedings- en bewegingscoaching), heeft mijn vriend een nieuwe baan en zijn onze jongens van 1 en 3 helemaal gewend aan het nieuwe (oude) huis en hun nieuwe omgeving."

Wat is jouw lifestyle?

"Sowieso vind ik “lifestyle” wel heel hip en modieus klinken en daar word ik altijd een beetje opstandig van. Ik ben altijd op zoek naar balans en realiseer me dat dat een zoektocht is die je hele leven speelt. Ik houd van sporten en bewegen, ik vind het fijn om mensen om me heen te hebben, ik houd van lekker en gezond eten (én het maken daarvan), ik kan niet stilzitten, ben niet snel tevreden en loop iedere dag tegen mijn “beperking” aan dat er maar 24 uur in een dag zitten. Voor mij is er dus steeds de uitdaging om balans te vinden in alle ambities die ik heb."

Wat hoop je te bereiken met OLijf?

"Met OLijf wil ik mensen op individueel niveau helpen een gezonde leefstijl te vinden die in hun leven past. Verder wil ik een bijdrage te leveren aan een realistischer beeld van het vrouwenlichaam. Voor mijzelf streef ik ernaar dat ik mijn werk zo in kan richten dat het niet als werk voelt. Dat ik er een enorme bak energie uit haal zoals nu het geval is. Ik doe de dingen waar ik in geloof. Ondertussen ben ik ook realistisch genoeg om niet uit het oog te verliezen dat je er uiteindelijk wel centjes aan moet verdienen. Ook weer de balans dus."

En voor jezelf, privé?

"Het verhuizen naar een plaats waar je niets en niemand kent, alles opnieuw ontdekken en vervolgens ook nog voor jezelf beginnen heeft mij heel veel positieve energie gegeven. Het maakt me scherp en geeft me zelfvertrouwen. Tegelijkertijd heb ik natuurlijk ook een relatie, een gezin, familie, vrienden en wil ik sporten, ontspannen en gezond eten. Mijn grootste uitdaging op dit moment is dus ook hier weer om een balans te vinden. Hoe leuk ik mijn eigen bedrijf opzetten ook vind, de andere zaken vragen ook aandacht. Nu gaat het heel goed om alle ballen in de lucht te houden en ik hoop dat ik dat de komende jaren ook voor elkaar blijf krijgen." OLijf-16

Wat vind jij van de online fit community?

"Ik ben daar een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk goed dat er steeds meer aandacht komt voor een gezonde leefstijl. Aan de andere kant, en daar zet ik me met OLijf ook heel sterk voor in, maken we het onszelf ook wel erg lastig. Als ik kijk in het promotiemateriaal van diëtisten en sportscholen dan zie ik vooral afgetrainde buiken. Nee, lieve mensen, dat is niet de realiteit! Zal het ook nooit worden en zolang we daar wel aan vast blijven houden zullen steeds meer mensen een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Dus ja, ik ben vóór het promoten van sporten en gezond eten, maar nee, ik ben absoluut tegen het in stand houden van een onrealistisch vrouwenbeeld."

Hoe ga jij zelf om met voeding en beweging?

"Uiteraard heeft het mijn aandacht, maar ik wil daar ook niet te krampachtig mee omgaan. Laten we voeding(smiddelen) vooral niet als vijand bestempelen. Je krijgt dan een beetje het “roze olifant-effect”. Richt je aandacht vooral op wat wel wenselijk is, dan verdwijnen de minder wenselijke dingen vanzelf naar de achtergrond. Dat gaat vanzelf. Ik probeer dus vooral lekker en gezond te eten. Af en toe eet ik friet met een frikandel speciaal. Ik eet ook ijs en koekjes en als ik iets bak dan gebruik ik meestal gewoon suiker. Zolang je dat met mate doet, blijft het ook lekker en kun je maat houden. Jezelf veroordelen helpt niet. Hetzelfde geldt voor beweging. Ik ben gek op hardlopen. Zou het liefst elke dag gaan en ooit een marathon lopen, maar hé, zoals ik zei: ik heb ook nog een gezin, een eigen bedrijf en ik ben nog niet in de positie dat ik mezelf een nanny en een poets kan veroorloven dus….“balans is the keyword again”."

Streef je nu ergens naar qua uiterlijk en/of innerlijk?

"Ik ben heel tevreden met hoe ik nu ben. Mijn streven is om met plezier te blijven eten en bewegen en op die manier op gewicht te blijven. Mijn zelfbeeld is momenteel heel goed, maar dat neemt niet weg dat ik soms onzeker word als ik iemand zie die echt super slank is. Zo zie ik mezelf namelijk niet. Tegelijkertijd weet ik dat slank zijn niet per se betekent dat je dan beter in je vel zit en dat laatste vind ik echt het allerbelangrijkste."

Hoe zag jij jezelf toen je jonger was?

"Ik heb mezelf altijd gezien als een stevige meid. Daar ben ik nooit mee gepest, ik kan me ook niet herinneren dat ik er veel last van had. Het was er alleen wel altijd en ik schaamde me daardoor een beetje voor mijn lijf. Toch heb ik altijd lekker gesport. Het gekke is dat mijn zelfbeeld pas verstoord raakte naar aanleiding van mijn eerste (en enige overigens) lijnpoging. Ik was toen op mijn slankst en was alleen maar met eten en sporten bezig. In de spiegel zag ik alleen maar vet en dus ging ik nog meer mijn best doen."

Waar was je vroeger onzeker over?

"Onzeker ben ik nooit echt heel erg geweest. Wel herinner ik me dat ik het gevoel had niet echt bijzonder te zijn. Ik ervaarde dat toen niet als een probleem. Pas nu ik voel dat ik in mijn kracht sta en merk dat ik uitblink in bepaalde dingen, vind ik het jammer dat ik dat als kind of als puber niet heb gevoeld."

Op welk moment heb je je ideaalbeeld los kunnen laten?

"Dat is heel geleidelijk gegaan na die eerste lijnpoging en het halve eetprobleem wat ik daaraan overhield. Ik werd verliefd, kreeg een relatie en omdat ik me bewust was van het feit dat ik verkeerd bezig was, heb ik in de 10 jaar daarna van mezelf leren houden zoals ik ben. Ik was op een gegeven moment weer op mijn oude gewicht en was super tevreden met mezelf. Toen heb ik besloten nooit meer te lijnen."

Onze campagne #LETSGETREAL gaat om het blootstellen van jezelf. Wat maakt jou echt?

"Wat mij echt maakt? Tjonge, wat een moeilijke vraag! Ik zou bijna zeggen: “Vraag het maar aan mijn vrienden!”. Ik ben een spontane, Brabantse meid. De meeste mensen leren mij kennen zoals ik echt ben. Ik ben extravert, huil snel en zoek mensen op als ik hulp nodig heb en het niet zo goed met me gaat. Maakt mij dat echt? Ik vind van wel."

Welke kant van jezelf laat je liever niet zien aan anderen?

"Ik ben heel ongeduldig én perfectionistisch en er zijn dus momenten dat ik echt heel pittig uit de hoek kan komen. Dat doe ik overigens alleen bij de mensen die mij het beste kennen, thuis dus, sorry lieve mannen. Op het moment dat ik weer eens zo een moment heb, dan schaam ik me altijd wel een beetje. Dan hoop ik altijd maar dat er niet ergens stiekem camera’s hangen, hihi." OLijf-7
Foto’s gemaakt door Studio NVS, www.studio-nvs.nl
Vanaf vandaag schrijft Janneke maandelijks voor Fitgirls.nl als expert op het gebied van het voeding en het vrouwelijk zelfbeeld.
Janneke is ondernemer en ondernemend, kan niet stilzitten en perfectionist. Het is dus een behoorlijke uitdaging om haar gezin van man en twee kleine kinderen te combineren met haar eigen bedrijf OLijf én alle andere ambities die ze heeft. Balans vinden blijft de uitdaging.
Lotta
Door

Lotta

op 03 Oct 2015

Wat een leuk interview! En grappig dat we gisteren precies op dat roze olifant verhaal terecht kwamdn haha! Keep up the good! Liefs, Lotta

Reactie plaatsen