14 april 2016 
5 min. leestijd

Let's meet: Karlijn en Evelyn van Holistik

Let's meet: Karlijn en Evelyn van Holistik
Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt bedachten samen het platform voor do-gooders 'Holistik.nl'. Samen zetten ze al eerder Friends of the Brands op, maar het voelde voor hen steeds meer alsof ze van de wereld geen betere plek meer konden maken. Holistik werd geboren en de twee founders waren nog nooit zo tevreden.

De website heet ‘holistik’, wat betekent dit en hoe passen jullie dit begrip toe op jullie site?

‘Holisme betekent dat alles met elkaar is verbonden. Dat gebeurt in de vorm van body, mind and soul, maar ook als we kijken naar de driehoek ‘mens, dier en natuur’. Daar is de naam Holistik van afgeleid. Holistik is A guide to the greater you. Zowel voor onszelf als voor onze lezeressen. We proberen de beste versie van onszelf te worden met behulp van een heel team aan experts. Dit altijd met respect voor mens, dier en natuur.

Holistiek is het online tijdschrift voor do-gooders, maar wat is in jullie ogen een do-gooder? Wanneer ben je een do-gooder?

Een do-gooder is in de eerste plaats een woord om blij van te worden. Een doelgroep waar veel mensen zich tot aangetrokken voelen en bij willen horen, zodat we met elkaar van de wereld een mooiere plek kunnen maken. Waar een do-gooder in onze ogen ook voor staat, is een persoon die heeft ervaren dat geluk van binnenuit komt. Alleen jij bent verantwoordelijk voor het creëren van je eigen geluk. Pas dan ben je in staat om goed voor jezelf te zorgen. Daarna kun je vanuit een oprechte ruimte oog krijgen voor de mensen om je heen. Holistik Fitgirls

Jullie gingen van de wereld van goodybags en netwerken naar een online tijdschrift. Dit klinkt een beetje als een gekke switch, hoe voelt dit voor jullie?

Heel goed! Volkomen logisch ook. Het was hoog tijd om ons werk – waar je toch vijf dagen per week mee bezig bent – meer kloppend te maken met onze binnenkant. Evelyn en ik zijn allebei mensen die soms met grote levensvragen rondlopen of hebben rondgelopen. Het telkens boven jezelf uitstijgen geeft het leven ‘zin’. Als je het leven zo gaat zien, zijn ook de lastige situaties een kans om te groeien. Daarnaast hebben we beide als (freelance) lifestyle journalist gewerkt. Nu combineren we onze hang naar de diepere betekenissen van het leven met ondernemen. Uiteraard alles overgoten met een flinke saus humor.

Misten jullie iets bij Friends of the brands dat jullie nu met jullie blog kunnen invullen?

We misten verbinding. Verbinding met datgene waar we binnen Friends of the Brands mee bezig waren (ons product) en verbinding met de mensen met wie we werkten. Evelyn en ik hadden op een gegeven moment het gevoel dat we niets bijdroegen aan een (iets) betere wereld. Dat bezorgde een leeg en onvoldaan gevoel. Dan moeten er drastische beslissingen genomen worden. Het leven is te kort om te blijven hangen in een neerwaartse spiraal. Echter zijn we ook super blij met alle ervaring die we binnen FOTB hebben opgedaan. Zonder dat, was Holistik niet het succes dat het nu is.

Imperfection is a form of freedom lijkt een credo voor jullie, maar is dit niet een tegenstrijdige quote wanneer we kijken naar hoe de maatschappij in elkaar zit? Hoe willen jullie vrouwen ervan bewust maken dat het omarmen van je imperfecties juist vrijheid met zich meedraagt?

Zodra vrouwen zich minder laten leiden door de buitenwereld, geven ze gehoor aan hun innerlijke stem. Die vaak al veel meer weet dan je kunt bedenken vanuit je mind. Soms is dat een andere stem dan die in een perfect bedacht plaatje past. Tevredenheid -ik vind ‘geluk’ zo’n beladen en niet realistisch woord- bereik je niet enkel met het kweken van een sixpack. Juist door het ervaren dat er werkelijk niemand is die jou anders ziet, zonder sixpack en met een paar kilo meer, is een bevrijding. Door het perfect te willen doen, zit je enkel jezelf in de weg. Het gaat erom met welke bril jij naar jezelf kijkt, en vervolgens naar de wereld. Durf je op je bek te gaan? Durf je jezelf te laten zien? Pas dan ontstaat er echt contact met de ander. Uiteindelijk geven dit soort verbindingen het leven zin. Althans, voor deze Holistika’s.

"Het gaat erom met welke bril jij naar jezelf kijkt, en vervolgens naar de wereld. Durf je op je bek te gaan? Durf je je te laten zien? Pas dan ontstaat er contact met de ander."

Karlijn, in jouw bio is te lezen dat jij heel erg van gezond koken houdt en daarnaast ook bouwt aan een fysiek sterk lichaam, hoe doe je dat als drukke powervrouw?

Ik zie mezelf niet als een powervrouw hoor. Dat begrip voelt wat groot, maar ik ben wel dol op hard werken en het creëren van een nieuw merk. Daar krijg ik veel energie van. Om mijn hoofd enige rust te gunnen van allerlei to-do-lijstjes sport ik drie keer per week in Akasha, de gym & spa van het Conservatorium Hotel. Verder doe ik daar ook een aantal keer per week een uur yoga of ik volg een online class via The House of Yoga.

Je schrijft ook “mijn nieuwsgierigheid brengt me af en toe op de gekste plekken”, nu zijn wij nieuwsgierig naar de gekste plek waar je ooit geweest bent.

Even denken… Laatst nog heb ik in een ijsbad gelegen van Bart Biermans op het dak van zijn super-de-luxe woonboot om kennis te maken met de Wim Hof Methode. Ook ben ik ooit voor Cosmopolitan alleen op vakantie geweest naar Thailand en heb ik onlangs een sessie Koffiedik-kijken gehad. Ik vind het fijn om mensen om me heen te verzamelen die net anders zijn dan de rest, paradijsvogels zeg maar. Die inspireren me mateloos.

"Ik vind het fijn om mensen om me heen te verzamelen die net anders zijn dan de rest, paradijsvogels zeg maar. Die inspireren me mateloos."

Evelyn, jij probeert 14000 stappen op een dag te zetten, maar een baan op een redactie is vooral veel zitten, hoe probeer je toch genoeg stappen te zetten?

Dat is inderdaad een hele uitdaging. Ik moet ook eerlijk bekennen dat het me niet elke dag lukt. Sterker nog: er zitten ook dagen tussen dat ik niet eens in de buurt kom;-). Wat enorm scheelt, is dat Karlijn en ik naar alle afspraken fietsen. Daarmee heb je de eerste paar duizend stappen al snel te pakken. Maar je ontkomt er niet aan om daar dagelijks minstens dertig tot veertig minuten flink door te wandelen. Als het mooi weer is, wandel ik na het avondeten in het Vondelpark. Als het regent, ga ik toch liever naar de sportschool waar ze een hele rits loopbanden hebben staan. Muziekje erbij en gaan.

Jij lijkt ook meer down-to-earth van jullie twee te zijn, ga jij net als Karlijn ook voor de rare avontuurtjes, of ga jij toch liever voor zekerheid? Vullen jullie zo elkaar aan?

Niet iedereen gelooft het, maar ik ben toch echt al 38. Bijna tien jaar ouder dan Karlijn. Ik heb mijn portie avonturen wel gehad en heel veel gereisd. Ook een paar keer alleen. Toch sta ik altijd open voor nieuwe dingen. Zo heb ik vorig jaar een ayahuasca ceremonie gedaan. Een van de meest bijzondere ervaringen ooit. Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. Als je drinkt kom je in een 6 uur durende trip terecht die een xtc pil reduceert tot een onschuldig fluortabletje. Ik zag allerlei kleuren, vormen en geometrische figuren en kreeg inzichten over leven en dood. Het voelde alsof ik zes uur lang informatie aan het downloaden was. Een beter woord heb ik er niet voor. Na zes uur is het uitgewerkt en land je weer op aarde.
Reactie plaatsen