11 maart 2016 
2 min. leestijd

Leren ontstressen: 3 tips voor rust in je hoofd

Leren ontstressen: 3 tips voor rust in je hoofd
De kerstvakantie lijkt een eeuwigheid geleden en je bent moe. De winter is officieel net afgelopen en je schouders zitten ter hoogte van je oren. Tijd om even een momentje voor jezelf te nemen en weer even op te laden zodat jij de laatste loodjes tot de zomer moeiteloos doorkomt.

1) Creëer structuur

Eindeloos lijkende taken en andere zorgen. Soms kan je uren wakker liggen doordat het lijkt alsof er nog zoveel moet gebeuren. Ik heb voor die momenten altijd een boekje en een pen op mijn nachtkastje liggen. Wanneer je al je zorgen en to do’s opschrijft, creëer je rust. Vaak is het minder veel en erg dan het lijkt. Zo lang het allemaal in je hoofd zit en het nergens genoteerd staat, blijft deze stress in je hoofd rondcirkelen. Als je het opschrijft, heeft het ineens wel een einde en kun je het gemakkelijker loslaten. Later heb je bovendien een handvat om aan de slag te gaan. Ook al is de berg werk nog zo hoog, begin gewoon bij het begin. Vervolgens kun je dingen gaan afstrepen en -geloof me- dat voelt goed! Bij het onder handen nemen van je to-do list is structuur ook een rustgevende factor. Zet je wekker en plan pauzes in. Gezond eten en bewegen helpen ook altijd bij rust en regelmaat.

2) Go offline

Tegenwoordig heb je nooit rust. Denk je net even klaar te zijn en met je warme kop thee op de bank te ploffen, krijg je weer een appje of een Facebook melding. We krijgen continu zo veel prikkels dat onze hersenen eigenlijk nooit echt rust hebben. Probeer voor jezelf een moment in te plannen waarop je even alles uitzet: je telefoon, je televisie, je radio, je computer. Ook kan je wat meer offline momenten creëren door bijvoorbeeld in de metro eens niet op je telefoon, maar om je heen te kijken. Maak gebruik van je zintuigen: wat zie je, wat hoor je, wat ruik je? Ga eens naar buiten zonder je telefoon en maak een wandeling. Hier zul je gegarandeerd meer energie van krijgen dan van dat staren naar verschillende beeldschermen. Op deze manier maak je ruimte in je hoofd voor creativiteit en inspiratie.

3)Wake the child in you

Tegenwoordig lijkt alles wat we doen een doel te hebben. Je bent bezig met een taak en deze moet succesvol afgerond worden. Weet je nog vroeger toen je klein was? Toen streefde je niet per se naar een einddoel, maar deed je iets gewoon omdat het op dat moment leuk was om te doen. Dit deed je dan totdat je het niet meer leuk vond en dan ging je door naar het volgende. Zo rende je van de schommel, naar de glijbaan, om vervolgens op de grond te liggen en te zoeken naar figuren in de wolken.

"Jezelf niet beoordelen, kan ontzettend veel energie schelen."

Ga eens terug naar die kleine versie van jezelf en doe iets wat je niet goed of fout kan doen, iets waar geen doel of oordeel aan vast zit. Denk bijvoorbeeld aan kleuren (je kan tegenwoordig heel toffe kleurboeken voor volwassenen kopen), tekenen, schilderen of puzzelen. Natuurlijk hebben deze taken wel een soort doel, namelijk dat de kleurplaat helemaal ingekleurd is of dat de puzzel af is, maar het gaat voornamelijk om het proces waarin je jezelf kan verliezen en waarbij je ruimte in je hoofd creëert. Gewoon eens iets doen zonder regels; een momentje waarop je niet streng voor jezelf kan zijn. Jezelf niet beoordelen, kan ontzettend veel energie schelen. Met deze bespaarde energie kan jij vervolgens de hele wereld weer aan!
Reactie plaatsen