1) Spice it up
Maak gebruik van diverse kruiden en specerijen. Voeg bijvoorbeeld dille, peterselie en bieslook toe aan je dressing. Verfijn je kip kerrie met Oosterse kruiden en kokos. Maak je gegrilde kip smaakvol met olie, mosterdpoeder, chilivlokken en knoflook. Roerbak je runderreepjes in sojasaus, knoflook, sesamzaadjes en wat bruine basterdsuiker. Paneer je groenten lichtjes met paneermeel. Marineer je tofu in sesamolie, gember, knoflook en ketjap manis. Voeg wat kruiden toe aan je boter of roomkaas en smeer het op brood. Breng je roerei op smaak met wat oregano en knoflook. Meng je pasta met champignons die gebakken zijn in uien, basilicum en knoflook of voeg eens rode wijn toe aan je gerecht. De keuze is reuze! Kortom, ga eens voor dat kruidenassortiment in de supermarkt staan, laat je creatieve geest de vrije loop en gooi wat potjes, poedertjes en andere smaakmakers in je wagentje.2) Kruidencombinaties
De tabel hieronder heeft dertien combinaties van kruiden die zo veelzijdig zijn dat ze zowel als saus, als dip en als saladedressing gebruikt kunnen worden. Tevens passen ze bij elke vorm van groente, eiwit of koolhydraatproduct. Gebruik van elk ingrediënt zoveel als je wilt; echter raad ik je aan om van de ‘smaakversterker’ slecht een beetje te nemen. Maak je geen zorgen als je niet alle ingrediënten in huis hebt; één of twee ingrediënten zijn al genoeg om je maaltijd te verrijken. In de meeste gevallen kan de smaakversterker zelfs weg worden gelaten. Voel je vrij om te improviseren en vervang of voeg ingrediënten toe als je wat zekerder in je ‘kookschoenen’ staat.Basis | Smaakversterker | Maaltijd idee | |
vissaus | + limoensap | + bruine suiker | = snelle dressing voor noodles |
tomaten | + basilicum | + extra vierge olijfolie | = voor saaie kipfiletjes |
sjalot | + gember | + knoflook | = gebruik als roerbak basis |
Griekse yoghurt | + komkommer | + dille | = voor vlees, vis en groenten |
limoensap | + koriander | + jalapeño | = marinade voor eiwitbronnen |
gebakken champignons | + dragon | + crème fraîche | = voor vlees en groenten |
watermeloen | + feta kaas | + munt | = voor gegrilde etenswaren |
citroenschil | + peterselie | + sjalot | = voor bloemkool en kip |
Dijon mosterd | + honing | + cayennepeper | = voor vlees en groenten |
chilivlokken | + oregano | + komijn | = creëer een Mexicaanse twist |
3) Yoghurt
Yoghurt: de perfecte basis voor een heerlijke, verfrissende saladedressing. Meng het met kruiden zoals zout, peper en komijnpoeder of probeer de wat kruidigere versie met chilivlokken, knoflook, mosterd en groene peper. Maak ook diverse soorten dips waarbij je varieert met munt, knoflook, peper, citroen, paprika en limoen.4) Limoen
Een beetje limoensap geeft net dat beetje extra pit in bijna elke maaltijd. Voeg wat geraspte citroenschil toe aan je groenten of meng een beetje limoensap door je pompoensoep. Stoom een paar groenten zoals spinazie, erwten, maïs, broccoli en worteltjes en breng ze op smaak met limoen, honing, peper en chilivlokken.5) Sausjes
Wie houdt er nu niet van sausjes? Geef je hoofdgerecht een lekkere twist met een interessant sausje. Maak een salsa van tomaten, basilicum, limoensap en olijfolie of pesto van basilicum, olijfolie, pijnboompitten en knoflook. Eet het samen met groenten, gebakken aardappelen en gegrilde vis of kip en je hebt een heerlijke maaltijd.Experimenteer en enjoy! En oh ja, mocht je benieuwd zijn naar het gerecht op de foto, check dan dit recept.