27 december 2015 
2 min. leestijd

Leer omgaan met negatieve gevoelens

Leer omgaan met negatieve gevoelens
Tevreden zijn met wat je hebt en wie je bent, voelt soms als een hele opgave. Toch zul je moeten accepteren dat je nooit (!) op een plek gaat komen waar je altijd gelukkig bent. Hoe fantastisch je leven ook is, er zullen altijd momenten komen dat je je negatief voelt, bang bent, twijfelt over je keuzes en niet weet of je je ooit écht tevreden gaat voelen. Lees onze tips om daar mee om te leren gaan! Andersom geldt ook, hoe slecht de omstandigheden ook lijken, er zullen altijd momenten zijn dat je je gelukkig voelt, tevreden bent en ziet dat het allemaal nog niet zo erg is. Er zullen goede en minder goede dagen zijn en je kunt zelfs per uur verschil merken. Niets en niemand voelt zich altijd alleen maar goed of alleen maar slecht, vergeet daarom niet alles in perspectief te blijven bekijken.

Stap uit je comfortzone

Hoe meer je jezelf overwint, hoe verder je uit je comfortzone komt en hoe groter de stappen zijn die je zet. Hoe hoger de pieken zijn, hoe groter de angstige of onzekere momenten ook zullen zijn. Terwijl je jezelf blijft ontwikkelen, zul je blijven groeien, je pieken worden hoger en je dalen worden minder laag, maar die pieken en dalen zullen altijd blijven bestaan. Het is de truc om je niet tegen te laten houden door deze mood swings. Blijf doorzetten, blijf groeien en blijf je pieken en dalen onder controle houden en accepteren. En blijf vooral naar al je pieken kijken, ook als je op het moment zelf in een dal staat.

Denk op de lange termijn

Blijf kalm, blijf denken aan je einddoel, focus op datgene dat je nú kunt doen om een stap dichter bij je doel te komen en verlies nooit het zicht op datgene dat je wilt bereiken. Kijk naar de dingen die goed gaan, kijk naar de dingen die minder goed gaan en hoe je ze kunt verbeteren. Je zult op de lange termijn veel meer voor elkaar krijgen dan wanneer je je constant laat tegenhouden door je emotionele pieken en dalen. Niemand is honderd procent van de tijd gelukkig en tevreden. Maar jij hebt volledig in de hand hoe veel je jezelf toestaat gelukkig te zijn, ongeacht de situatie waar jij je in bevindt. Als je net zo veel aandacht gaat besteden aan de dingen die goed gaan, waar je in gegroeid bent, de stappen die je gezet hebt en al het andere positieve, als dat je aandacht besteedt aan de kritiek, de haters en de teleurstellingen, zul je je waarschijnlijk veel gelukkiger en meer tevreden voelen. Het is heel gemakkelijk om te blijven hangen in je mood swings, redenen waarom iets niet lukt en dingen die tegenzitten, maar het is heel belangrijk om te kijken naar wat wel goed gaat en je zegeningen te blijven tellen. De overwinningen en grote stappen vooruit zijn er niet voor niets, negeer ze niet maar own ze als een baas ;).

Geloof in jezelf

Je kunt ontzettend veel en bent zeer waarschijnlijk al heel ver gekomen. Negeer die stappen niet en wees trots op alles wat je tot nu toe al gedaan hebt. Als het even tegenzit, weet dan dat niemand zich altijd op een happy place bevindt; jij bent geen uitzondering. Het is aan jou of je aandacht besteedt aan je happy place of vooral kijkt waarom het nog niet goed genoeg is. Het is aan jou of je blijft hangen in wat tegenzit of kijkt naar wat meezit. Het is aan jou of je je pieken viert en je dalen accepteert of je pieken afzwakt en je dalen groter maakt dan ze werkelijk zijn. Jij bent in control over hoe jij je voelt in je persoonlijke situatie. Op de omstandigheden heb je niet altijd invloed maar hoe jij reageert op die omstandigheden heb jij volledige onder controle. Count your blessings en maak jezelf niet onnodig klein of ontevreden, jij hebt veel meer in je dan dat!
Reactie plaatsen