Leer om weer te genieten van eten
De dingen die jij gedurende de dag doet, voelen die als moeten of als willen? En zoals jij met eten omgaat, welke keuzes maak je daarin? Zijn die gebaseerd op het volgen van, of verzetten tegen de door jezelf opgelegde regels? Ben jij in staat om te voelen waar je behoefte aan hebt en op basis daarvan keuzes te maken? Wil jij je gedrag veranderen, dan is het zinvol om te kijken naar de achterliggende gedachtes, opvattingen en dialogen. Met andere woorden: wat maakt dat jij kiest voor dat specifieke gedrag. Waarschijnlijk herken jij de dialoog die zich in jouw hoofd afspeelt, wanneer je op het punt staat om wel of juist niet te kiezen voor eten. Hoe meer de moeten en mogen gedachtes de boventoon voeren, hoe meer je gedrag een reactie is op zelfopgelegde regels en voorschriften. Je volgt slaafs of gaat rebelleren. Je eigen wens komt nauwelijks aan de orde. Je reageert slechts op wat je jezelf of wat anderen je (voor je gevoel) opleggen.
Stop met jezelf teleurstellen
Concreet betekent dit vaak dat je ’s morgens begint met goede voornemens (een dagelijks terugkerend ritueel) en gedurende de dag “misstappen” gaat maken. Je voelt je schuldig, hebt het gevoel te “zondigen”. Het resultaat is dat je alles maar los laat en met eten los gaat omdat je je troost met de gedachte dat je morgen weer opnieuw begint. Een vicieuze cirkel waar veel mensen zich in herkennen. Keer op keer raak je weer bevestigd in de overtuiging dat je het niet kunt en hebt het gevoel dat je door nóg strikter de voorwaarden te stellen, je meer kans op succes hebt. Een ander concreet voorbeeld waarin je jezelf misschien herkent. Je gaat naar een feestje en weet dat er non-stop eten voorbij gaat komen. Je neemt je stelliger dan ooit voor om niets te pakken. De eerste verleiding kun je weerstaan maar op de tweede schaal liggen de gevulde dadels die je echt hemels vindt. “Eén dadel moet toch wel kunnen.” Sta je jezelf toe. Je gedachtes gaan voortdurend heen en weer tussen “Ach, een paar hapjes zijn toch niet erg.” En “Nou is het echt genoeg! Stop nou!” Tegen het eind van de avond laat je je maar helemaal gaan want je voornemen is toch al vervlogen en er is geen redden meer aan. Zoveelste mislukte poging. Eten vanuit je eigen behoefte
Stel jezelf de volgende situatie eens voor: jij bent het uitgangspunt. We laten moeten en mogen los en hebben aandacht voor willen en kunnen. Waar heb jij behoefte aan? Waar wordt jij blij van? Waar krijg jij energie van? Concreet betekent dit voor je voedingspatroon dat je gaat kiezen op basis van je eigen wens. Wil jij die chocoladebol? Pak hem dan en geniet ervan. En ervaar dan ook hoe het is om hem op te eten. Bewust eten betekent dat je aandacht hebt voor wat je in je mond stopt. Wie weet constateer je halverwege wel dat hij eigenlijk te groot is om op te eten en dat je de rest laat liggen. Als je jezelf traint om te eten vanuit je eigen behoefte, ben je ook in staat om de opvatting dat het zonde is “om eten te laten staan” of nog onacceptabeler, “weg te gooien” niet langer de boventoon te laten voeren. Bovendien baseer je je eetkeuzes niet langer op wat mag en moet maar op wat jij wilt. Beheersing of bevrediging?
Met andere woorden: baseer jij je keuzes op basis van beheersing of bevrediging? Ik kan namelijk wel kiezen voor een rijstewafel omdat mijn opvatting is dat een chocoladebol echt “not done” is maar dan zal mijn behoefte niet bevredigd worden en blijft het andere lonken. Ik ben dan bezig met beheersing. Je zult zien dat wanneer je kiest vanuit je eigen behoeftes, je veel meer rust ervaart, steeds meer vertrouwen krijgt in jezelf en minder maar vooral met met meer plezier gaat eten. Even voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat je per definitie een chocoladebol boven een rijstewafel moet kiezen! Ik zeg dat je moet kiezen om de juiste redenen en dat je daarin je eigen gevoel moet volgen. Eet smakelijk!