13 november 2015 
4 min. leestijd

Laat jij je intimideren of inspireren?

Laat jij je intimideren of inspireren?
Laat ik mij intimideren of inspireren? Voel ik weerstand of enthousiasme? Inspiratie geeft energie. Intimidatie kóst energie. Richt je op kansen in plaats van onmogelijkheden en kom er achter wat jij écht wil! Je bent op het feestje van een goede vriendin en praat met haar nieuwe buurvrouw. Zij vertelt over de reizen die zij en haar man hebben gemaakt. De laatste was naar Guatemala. Daar hebben ze drie weken rondgereisd en prachtige dingen gezien. Haar hobby is fotograferen en ze heeft daar de meest bijzondere plaatjes kunnen vastleggen. Ze vertelt ook dat ze hun volgende bestemming al op het oog hebben. Ze willen namelijk heel graag naar Ecuador, Peru en Bolivia. Maar ja, daar hebben ze natuurlijk wel een paar maanden voor nodig dus ze onderzoeken nu of ze verlof kunnen krijgen op hun werk. Wat denk jij in zo'n situatie? “Tjonge, wat een levenslust! Geweldig dat zij het er zo van nemen in het leven!” of denk jij: “Waar doen die mensen het toch van!?'' Je kunt toch niet zomaar aan het reizen blijven? Dat kost toch bakken met geld, en trouwens, hoezo zou die werkgever hen daar vrij voor geven?!”

Intimideren of inspireren

Wat zegt jouw reactie eigenlijk over jou? De vraag die je jezelf kunt stellen is: Laat ik mij intimideren of inspireren? Je kunt ook zeggen: voel ik weerstand of enthousiasme? Want, ook al moet je er zelf niet aan denken om langer dan een paar dagen van huis weg te zijn en zit je al helemaal niet te wachten op het kiezen van een menukaart waarvan je werkelijk niets begrijpt, dan kun je nog steeds enthousiast worden van de ondernemersgeest van een ander. Aan de andere kant, je kunt zelf een fervent wereldreiziger zijn en toch weerstand voelen bij het aanhoren van dit verhaal. Inspiratie geeft energie. Het brengt je vaak ook zelf op ideeën of toch in ieder geval aanleidingen daartoe. De mogelijkheden zijn het uitgangspunt. Je ziet het enthousiasme en de motivatie bij de ander, zelfs als je zelf helemaal geen affiniteit hebt met het onderwerp. Het is heerlijk om je te laten inspireren! Intimidatie kóst energie. De onmogelijkheden en bezwaren vormen het uitgangspunt. Je voelt weerstand bij wat de ander vertelt en het kost je moeite om het gesprek actief te volgen. Ik ben zelf heel blij dat ik mij voornamelijk laat inspireren door anderen. Dat komt vooral omdat ik momenteel dingen doe waar ik zelf voor heb gekozen. Ik ben ontzettend blij met de keuzes die ik het afgelopen jaar heb gemaakt. Ondanks dat we net een huis hadden gekocht en twee jonge kinderen hebben, heb ik ervoor gekozen om mijn eigen bedrijf te beginnen. Ik realiseer met dat dit deels mogelijk is, doordat we wat spaargeld hadden maar de grootste mogelijkheid heb ik zelf gecreëerd. Namelijk, door er zelf heilig in te geloven dat ik het kan en er vervolgens voor de volle honderd procent voor te gaan. Maar zonder de steun van mijn vriend en familie had ik het niet gekund natuurlijk.

Mogelijkheden of bezwaren

Omdat ik momenteel met zo veel leuke dingen bezig ben en écht mijn eigen keuzes maak, voel ik een enorme bewegingsvrijheid. Ik merk dat ik creatiever ben, veel energie heb en voel het vertrouwen in mijzelf. Daar waar ik me eerder wel eens liet intimideren door het verhaal van een ander, omdat hij of zij iets deed wat ik stiekem ook wel wilde, voel ik nu alleen maar inspiratie. Als iemand mij bijvoorbeeld vertelt over verre reizen, wat ik ook wel graag wil, dan denk ik nu: ''ik kies daar nu niet voor, maar ik hoop het echt nog eens te gaan doen!'' Eerder kon ik denken: ''dat zou ik ook wel willen, maar dat kan niet.'' Het is een beetje vergelijkbaar met het hebben van geld. Als ik met een lege bankrekening een kledingwinkel binnen loop, dan baal ik omdat ik zo veel leuke dingen zie die ik me niet kan veroorloven. Ga ik op pad met een zakcentje dan pak ik iets uit het rek en denk ik: “Nee, te duur.” “Nee, dat staat me niet.” “Die kleur is niet helemaal wat ik zoek.” Of ik pas eens iets en concludeer dat het jurkje lang niet zo mooi is, als het leek. Het resultaat is hetzelfde, ik heb niets gekocht maar het gevoel wat ik aan beide situaties overhoud, is wezenlijk anders!

''Als je jezelf alle mogelijkheden gunt, kom je tot de conclusie dat je voor sommige dingen niet WILT kiezen.''

Daarentegen, als je jezelf bij voorbaat alle mogelijkheden ontneemt, kun je niet anders dan steeds verbitterd vast te stellen dat het niet tot je mogelijkheden behoort. Het grappige is, dat je dezelfde theorie ook kunt toepassen op eten. De hele dag bezig zijn met wat je wel en niet mag eten, maakt dat je hierop reageert door of, slaafs de voorschriften te volgen, of door te rebelleren en te denken: “Ja doei! Nou, gaat die hele zak chips eraan.” Als je jezelf toestaat dat je alles mag eten, kun je aandacht geven aan wat JIJ WILT eten. Bewust eten maakt dat je meer geniet, dat je keuzevrijheid hebt en dat je alleen maar naar jezelf hoeft te luisteren. Het vergt de nodige oefening maar het effect is fenomenaal wanneer je dit voor elkaar krijgt. Deze tip was uiteraard gratis. Moet je me wel beloven dat je voortaan geniet van iedere hap die je in je mond stopt. En is het geen tien meer waard, dan stop je met eten. Niet omdat het moet maar omdat je het wilt! olijf fitgurls   Janneke van OLijf schrijft maandelijks voor Fitgirls.nl als expert op het gebied van voeding en het vrouwelijk zelfbeeld. Janneke is ondernemer en ondernemend, kan niet stilzitten en perfectionist. Het is dus een behoorlijke uitdaging om haar gezin van man en twee kleine kinderen te combineren met haar eigen bedrijf én alle andere ambities die ze heeft. Balans vinden blijft de uitdaging.
Reactie plaatsen