08 juni 2016 
3 min. leestijd

Krav Maga: "Met mij moet je geen ruzie krijgen!"

Krav Maga:
“Sinds ik weet wat voor een sport jij doet, kijk ik wel uit. Ik wil geen ruzie met jou krijgen.” Heel verstandig, want ik beoefen Krav Maga, een sport waarbij je transformeert in een levensgevaarlijke vechtmachine. Of toch niet..? Serieus, hoe vaak ik dat wel niet te horen krijg. Het is zó vermoeiend! Ja, ik beoefen een zelfverdedigingssysteem waarbij alles toegestaan is, waar geen regels zijn en waarbij het uitschakelen van je tegenstander tot de mogelijkheden behoort, maar dat houdt niet in dat ik op zoek ga naar een opstootje tijdens het stappen of uit het niets om me heen begin te meppen. Integendeel, maar wat is Krav Maga dan? Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem, gebaseerd op instinctieve reacties. Er zijn geen regels en er is niet na een bepaalde tijd of aantal punten een winnaar aan te wijzen. Bij Krav Maga heb je gewonnen als jijzelf, je gezin en diegene die je liefhebt veilig thuiskomen na een conflict. Het doel is dan ook enkel zelfverdediging.

Oorsprong van Krav Maga

Krav Maga vindt zijn oorsprong bij Imi Lichtenveld, een man van Joodse afkomst. In de jaren 30 vonden er veel anti-semitistische protesten plaats, wat zich onder andere uitte in extreem geweld. De Joodse gemeenschap was dan ook genoodzaakt zichzelf zo goed mogelijk te verdedigen. Toen Imi merkte dat traditionele vechtsporten niet altijd werkten tijdens straatgevechten, ontwikkelde hij zelfverdedigingstechnieken die gebaseerd waren op instinctieve reacties. In de jaren 40 heeft Imi vele Israëlische militairen Krav Maga geleerd, omdat het leger niet veel tijd had om de militairen zelfverdediging te leren en omdat Krav Maga snel aan te leren was. In 1964 stopte Imi met het lesgeven aan Israëlische militairen en heeft hij Krav Maga aangepast voor burgers, met het idee dat iedereen het recht heeft om in vrede rond te lopen.

“So that one may walk in peace” – Imi Lichtenveld

Instinctieve reacties

Als iemand onverwacht een bal naar je gezicht gooit, doe je vaak automatisch je handen voor je gezicht om deze te beschermen. Dit noemen we een instinctieve reactie, dit is waar het gehele Krav Maga systeem dus op gebaseerd is. Het systeem is zo opgebouwd dat je leert jezelf te verdedigen tegen aanvallen die procentueel het meeste voorkomen. Denk hierbij aan iemand die je in je gezicht wil slaan of iemand die je bij je keel grijpt. Naast het reguliere Krav Maga bestaat er ook een cursus speciaal voor vrouwen. Hierbij wordt voornamelijk aandacht besteed aan hoe om te gaan met intimiderende situaties, ongewenste aanrakingen en bedreigende privé situaties. Ik ben zelf gestart met deze speciale cursus waarna ik ben doorgegaan met het reguliere, civiele Krav Maga. Na verschillende opleidingen behoor ik inmiddels tot het Nederlands instructeursteam en geef ik al een aantal jaar met heel veel plezier les in Krav Maga bij Trainingscentrum Helena. Elke vrouw die binnenloopt en begint met Krav Maga, maakt mij blij. Want dat is weer een vrouw die het initiatief neemt om zichzelf te leren verdedigen.

Vrouwelijke vechtmachine?

Ik krijg vaak te horen dat het niet heel vrouwelijk is, zo’n vechtsport. Nadat ik dan voor de 983897e keer heb uitgelegd dat het geen sport is, ga ik over tot het vertellen van mijn visie: jezelf kunnen verdedigen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. In mijn optiek is het zelfs extreem vrouwelijk om in staat te zijn voor jezelf op te komen. Iets met emancipatie, toch?

‘Jezelf kunnen verdedigen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl!’

Krav Maga is niet alleen maar rammen, vechten en sparren. Het gaat erom dat je vervelende situaties leert herkennen, nog voordat deze escaleren. Preventie noemen we dat, voorkomen is beter dan genezen toch? Mocht het dan toch escaleren, dán weet ik heel goed hoe ik mijn wapens (armen en benen) kan inzetten om ervoor te zorgen dat ik weer veilig thuiskom.

De notenkraker

Hoe? De ballen! Mijn bijnaam is niet voor niets Notenkraker... Zonder grappen, met een trap in de ballen kom je al heel ver. Het geeft je namelijk de tijd om weg te rennen en jezelf in veiligheid te brengen. Vingers in de ogen werkt trouwens ook goed, vooral als we lange, mooi geveilde en gelakte nagels hebben. Dus wat nou “niet zo vrouwelijk”? Nu ik toch bezig ben, vooral je pumps aandoen! Mocht iemand je van achteren vastpakken en je weet niet hoe je los kan komen.. Met pumps op iemand z’n tenen trappen brengt diegene vaak wel op een andere gedachte. Maakt dit me gemeen? Nee. Absoluut niet. Ik zal nooit iemand aanvallen zonder dat daar een aanleiding toe is. Als iemand vindt dat hij of zij het recht heeft om mijn persoonlijke gevoel van veiligheid aan te tasten, dan heb ik het recht om voor mezelf op te komen. En ja, daar zijn geen regels voor. Dan is het enige doel het terugkrijgen van mijn eigen veiligheid.

Het recht op veiligheid

Dus als iemand mij zegt dat hij geen ruzie met me moet krijgen vanwege mijn vaardigheden, dan vraag ik diegene of ze anders wel ruzie met me gezocht zouden hebben? Vaak antwoorden ze dan van niet. Wat is dat dan voor vreemde uitspraak? Iedereen moet in vrede en veiligheid rond kunnen lopen, ongeacht of ze in staat zijn fysiek voor zichzelf op te komen. Helaas zijn er nog voldoende mensen die ons hier in belemmeren. Daarom hoop ik vrouwen te inspireren om de stap te zetten om fysiek voor zichzelf op te leren komen!
Kim Meijer
Door

Kim Meijer

op 09 Jun 2016

Interessant artikel en helemaal mee eens! Ik heb een tijdje geleden ook zelfverdedigingslessen voor vrouwen gevolgd, behalve dat het je meer zelfvertrouwen geeft leer je ook om niet in paniek te raken en stil te blijven staan als er ooit iets met je gebeurt, maar weet je wat je moet doen om zo snel mogelijk te kunnen vluchten. Genoeg met die opmerkingen over of dat "vrouwelijk" is of niet, het is zo belangrijk dat een vrouw onafhankelijk van hulp van een ander van zich af kan slaan als dat nodig is. In de meeste situaties kunnen of durven andere mensen niet eens te helpen en is het aan jezelf om je te verdedigen. Krav Maga lijkt me super interessant. Ik ga binnenkort eens een proefles volgen. Bedankt voor dit artikel!

D. Lichtenveldt
Door

D. Lichtenveldt

op 09 Jun 2016

Goed stuk, duidelijke uitleg. Krav Maga is ook een levensstijl als je de filosofie er achter gaat toepassen op andere gebieden, en het is geweldig goed om conditie op te bouwen!

Reactie plaatsen