22 april 2016 
2 min. leestijd

Krachttraining voor kinderen: 'Hoe eerder hoe beter?'

Krachttraining voor kinderen: 'Hoe eerder hoe beter?'
Er is momenteel een fitness hype gaande. 'Strong is the new skinny' en we zijn bewuster dan ooit met onze gezondheid bezig. Op zich is dat natuurlijk niet verkeerd, maar zoals met alles zit er een keerzijde aan wanneer het wordt gedaan. Het nieuwsbericht over een negenjarige compleet afgetrainde fitgirl zorgt bij mij voor een naar onderbuikgevoel. Milla is negen jaar, komt uit Florida en heeft nú al het lichaam van een bodybuilder. Ik ben zelf geen expert, maar ik heb verschillende wetenschappelijk onderbouwde argumenten gelezen waarom het onverstandig is om op zo’n jonge leeftijd aan zulke intensieve krachttraining te doen. Zwaar olympisch gewichtheffen wordt hoe dan ook afgeraden. Het is dus geen goed plan om je kind mee te nemen naar een crossfit box en snatches, clean & jerks te laten doen. Al is het niet bewezen dat het de ontwikkeling van je lichaam zou tegenhouden of dat kinderen groeistrepen zouden krijgen. Je bent als kind wel gevoeliger voor blessures, doordat je nog niet helemaal volgroeid bent. Bij kinderen is de motoriek niet altijd voldoende ontwikkelt. Vooral bij het gebruik van losse gewichten, of wanneer de juiste techniek niet wordt aangeleerd, kunnen hierdoor problemen ontstaan. Daarnaast mogen jonge kinderen nog niet op maximaalkracht trainen. Explosieve oefeningen zoals de squat en de deadlift, zijn nog niet veilig voor het onvolgroeide lichaam.

Topsport bij kinderen

Afgezien van de argumenten die tegen krachttraining voor kinderen pleiten, zegt ook mijn gevoel dat dit niet helemaal gezond is. Dit gevoel heb ik niet alleen bij fitness, maar geldt ook voor andere topsporten. Ik denk dat op hoog niveau turnen, balletdansen, voetballen of welke andere sport dan ook, ook niet goed is voor kinderen en jonge spieren. Bovendien is té dik zijn ook niet goed voor je gewrichten en spieren. Alles wat té is, is niet gezond en zeker op jonge leeftijd.

Kind zijn

Kinderen moeten gewoon lekker kind kunnen zijn. Natuurlijk is sporten gezond en ook kinderen zullen hier absoluut de voordelen van ervaren: zelfverzekerder gevoel, goede conditie en veel energie. Maar welk voordeel zit er aan extreem veel sporten voor kinderen? Ik ben niet zozeer bang voor de lichamelijke gevolgen, maar meer voor de mentale gevolgen. Topsport vraagt mentaal veel van je en met het wereldje komt een heleboel druk, streven en onzekerheid mee.

Waar ligt de grens?

Stel nou dat een kind het gewoon echt heel erg leuk vindt. Is het dan wel oké, ook al is het slecht voor hun gezondheid? Dit vind ik wel lastig. Verbieden is ook nooit goed en zoals ik eerder al zei, is het ook niet gezond om veel te eten, veel te gamen of veel televisie te kijken. Té is en blijft nooit goed. Als een kind echt graag aan krachttraining wil doen, dan is het belangrijk dat dit onder goede begeleiding gaat en dat er niet te zwaar getraind wordt. Dit kan bijvoorbeeld door alleen het eigen lichaamsgewicht te gebruiken. Ik blijf erbij dat iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt, maar ik hoop gewoon dat zó extreem sporten als dit negenjarige meisjes doet, om de goede redenen wordt gedaan. Wordt het gedaan omdat ze het echt heel leuk vindt om te doen, wat naar mijn mening een goede reden is, of omdat zelfs heel jonge kinderen al het gevoel hebben dat ze aan een bepaald uiterlijk ideaalbeeld moeten voldoen en omdat we in een maatschappij leven waarin je de beste moet zijn in alles en waarin we de lat verschrikkelijk hoog voor onszelf leggen? Als je negen bent, moet je kunnen genieten en je niet druk hoeven maken om je gains, macro’s, micro’s en eiwitshakes.   REFERENTIES American Academy of Pediatrics. 2008. Committee on Sports Medicine and Fitness: ''Strength training for children and adolescents.'' Pediatrics. 121:835-840. Dahab KS, McCambridge TM. 2009. ''Strength training in children and adolescents: Raising the bar for young athletes?'' Sports Health 1: 223-226 www.vrouw.nl/verhalen_achter_het_nieuws/30973/carlos_lens_mijn_zoon_moest_van_mij_wachten_met_krachttraining
Sandra
Door

Sandra

op 24 Apr 2016

Ik zeg doorgeslagen. Goed om dit onder de aandacht te brengen. een kind moet gewoon kind kunnen zijn.

Reactie plaatsen