Kopieer geen trainingsschema van een ander
De laatste tijd zie en hoor ik vaak dat mensen trainingsschema’s van anderen overnemen. Vaak heeft die persoon dan het lijf dat zij voor ogen hebben, dus denken ze dat met zo'n schema ook te kunnen creëren. Je wilt dan vaak het trainingsschema én eventueel het voedingsschema weten en gaat daarmee aan de slag. Ik vind het super goed van je dat je wilt trainen en op je eten wilt letten en doe dit ook vooral! Doe het alleen niet met het schema van een ander! Ik snap dat dit schema een houvast voor je is, dat het zekerheid geeft en dat je dan doelgericht aan de slag kunt. Het is ook fijn om een schema en een doel te hebben, zodat je niet het gevoel hebt dat je aan het klungelen bent in de sportschool of buiten. Wat alleen het probleem is als je een schema van een ander kopieert, is dat deze niet op jou is afgestemd. Dan is het heel lastig om een trainingsschema voor een langere tijd vol te houden en dat werkt dan weer demotiverend.
Houvast
Jij bent namelijk die andere persoon met dat type lijf niet. Je weet niet welk pad zij ervoor heeft afgelegd. Het schema van die ander houdt geen rekening met jouw agenda, jouw lichaam, eventuele blessures, jouw trainingservaring, en ga zo maar door. Als jij bijvoorbeeld lang niet gesport hebt, is het verstandig om rustig op te bouwen om blessures te voorkomen. Ik heb het wel eens meegemaakt dat iemand die net begon met trainen een schema van iemand ging volgen die al jaren trainde. Wat denk je dat er gebeurde? Deze persoon kreeg allerlei pijntjes en klachten. Het schema hield namelijk geen rekening met de trainingservaring. De trainingsregel van geleidelijkheid wordt genegeerd. Door met deze regel wel rekening te houden, word je belastbaarheid stap voor stap groter. Jij bent jij
Jij bent jij en jij weet wat goed voelt voor jouw lijf. Natuurlijk vraag je advies aan een trainer voor een schema en de uitvoering van de oefeningen. Als het goed is, vraagt deze trainer naar jouw ervaring, wensen, eventuele blessures, sportverleden, hoe vaak je kunt sporten. Na een training evalueer je hoe het ging en daar pas je je volgende training op aan. Blijf altijd luisteren naar je eigen lichaam. Die andere schema’s kun je zeker als inspiratie gebruiken, maar zorg ervoor dat het in jouw schema past en niet dat jij je aanpast aan het schema. Niet iedereen is bijvoorbeeld geschikt om zwaar te squatten of om heel veel te rennen. Dus haal ideeën uit de schema’s van anderen, maar kopieer ze niet. Stel dat je een minder goede dag hebt; het is dan prima om te trainen, maar het is ook belangrijk om aanpassingen te maken in het schema. Daar is een gekopieerd schema vaak niet op afgestemd. Dus…
Zorg voor een eigen schema dat is afgestemd op jouw agenda, jouw lichaam, jouw wensen en voorkeuren. Als je al een tijdje traint, kun je zeker zelfstandig veranderingen aanbrengen in je schema. Dan voldoe je ook aan de trainingsregel van variatie. Daarbij kun je zeker oefeningen die anderen doen als inspiratie gebruiken. Zorg alleen dat het bij jou past. Als je twijfelt over de uitvoering vraag dan een trainer om advies. Als je je eigen trainingsschema (en voedingsschema) hebt, ga je het allemaal veel langer volhouden. En om die continuïteit draait het. Continuïteit is niet voor niks één van de trainingsregels (en vaak ook de sleutel tot succes!).