Redactie
11/14/2016
2 min
0

Koolhydraten, a girl's best friend?

11/14/2016
2 min
0
Ik haat rust nemen maar toen mijn motortje er ineens mee ophield, werd het tijd voor een grote APK keuring (van mijzelf, niet van mijn auto die ik niet heb). Ik was keihard aan het trainen voor de Marathon van Amsterdam. Terwijl ik steeds sneller en beter liep, vergat ik één belangrijk dingetje: het in de gaten houden van mijn brandstofmeter. En toen kwam ik dus ineens stil te staan terwijl ik nog moest shinen op de 42 kilometer. Nou, dat kon ik dus wel vergeten. Wat ik daarvan geleerd heb? Je lichaam heeft brandstof nodig! Daarom ging ik op bezoek bij een brandstof deskundige aka diëtiste om de fijne kneepjes van voeding te leren.

Skip die carbs niet

Ik legde mijn dagelijkse voedingspatroon aan haar voor en volgens haar at ik super gevarieerd, maar... Waar waren die koolhydraten?! Tja… Spinazieshakes, kwark en salades zetten natuurlijk geen koolhydraat-zoden aan de dijk. Ik ging er altijd van uit dat koolhydraten slecht waren dus die kwamen mijn gezonde Fitgirl lichaam niet in. Ik had in geen tijden pasta of aardappels gegeten. Domme, domme ik. Dus om jullie te behoeden dezelfde fout te maken als dat ik deed, hier een ode aan de koolhydraat.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten geven, net zoals eiwitten en vetten, het lichaam energie. Je hersenen, bloedcellen en darmen hebben veel baat bij deze voedingsstof. Wanneer je voldoende koolhydraten binnen krijgt kun je optimaal bewegen, denken en concentreren. Je lichaam functioneert dus goed op een juiste hoeveelheid koolhydraten. Wanneer koolhydraten worden verteerd, veranderen ze in glucose en zo gaan ze door je bloed heen. Weefsel dat in staat is om dit te verbranden neemt de glucose op en zo wordt energie opgewerkt die nodig is om normaal te functioneren. Glucose wordt ook als glycogeen opgeslagen in de spieren en de lever. Deze voorraad wordt aangebroken als je ineens energie nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het sporten (duursport en krachtsport) of als je zwaar werk verricht. Als je te weinig koolhydraten binnen krijgt, gaat je lichaam spiereiwitten aantasten. Met andere woorden: je spiermassa wordt dan gebruikt om energie aan te maken. Ieuw, dat willen wij Fitgirls toch niet? Voor volwassenen adviseert de Gezondheidsraad dan ook om tussen de 40 à 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Vooral bij langdurige inspanning is een goede koolhydraatinname belangrijk. Dit zorgt voor een optimale glycogeenvoorraad in de spieren en de lever. Dat is wat we willen als we aan onze spierballen werken in de gym, toch?

Zijn koolhydraten gezond?

Er heerst een enorm taboe op koolhydraten en als ik tijdens de lunch een boterham naar binnen werk, word ik door menig vrouw met een vies gezicht aan gekeken. Ik zie ze al denken: 'Bah, hoe durft zij koolhydraten te eten?' Nou, laat me even duidelijk zijn: Koolhydraten skippen, is in ieder geval niet gezond! Ik ben van mening dat je alles kunt eten en drinken, maar met mate. Water drinken is bijvoorbeeld ook gezond maar zodra je te veel water binnenkrijgt, kun je zelfs watervergiftiging krijgen! Do you get my point? Dus lieve Fitgirls, eet die verdomde koolhydraten!

Maar…De ene koolhydraat is de andere niet

Chocola zit bomvol koolhydraten, net zoals pizza en snoep. Je kan je koolhydraten daaruit halen, maar er is een gezondere manier om je dagelijkse portie carbs binnen te krijgen. Als je koolhydraten wil eten en verzekerd wil zijn van een gezond en verantwoord effect, kies dan voor koolhydraten die voedingsvezels bevatten. Geloof mij, je darmen vinden dit erg fijn. Mijn diëtiste raadde me dan ook aan om bijvoorbeeld quinoa of couscous door mijn salade te doen in plaats van alleen wat groenten. Zin in een pasta? Kies dan voor de volkoren variant. Dit is bovendien een bron van vitamine B, eiwitten en ijzer. Havermout, bananen en (zoete) aardappelen zijn ook goede koolhydraat aanraders. Enne... Vergeet die good-old volkoren boterham natuurlijk niet!
Reacties
Categorieën