10 november 2015 
4 min. leestijd

Kom in actie tegen hongersnood

Kom in actie tegen hongersnood
Honger is: bezig zijn met eten, lekker eten. Het liefst de hele dag. Honger is: al die gedachtes zoals: wat moet ik eten vanavond. Of toch niet? We denken vaak liever niet aan het feit dat 'honger' een hele andere betekenis heeft in landen waar hongersnood heerst. Maar wat als ik je vertel dat jij, nu op dit moment, iets aan de oneerlijke voedselverdeling in de wereld kan doen?!

Altijd honger

Jullie begrijpen het vast als ik zeg dat ik eigenlijk wel de hele dag zou kunnen eten. Door het sporten, maar ook door al die foto’s van gerechten op social media je steeds weer naar de koelkast doen lopen. Iedereen is met voeding bezig, toch? Non-stop, terwijl je het ene verslindt, denk je alweer aan dat andere wat je vanavond gaat eten. Of aan welk restaurantje we nog moeten bezoeken. Of aan de laatste blogpost van die ene foodblogger of dat foodevenement binnenkort. En dan heb je nog gedachten als; past dat wel binnen je macro’s? Zit je niet al over het totaal aantal toegestane calorieën heen?
Ik zelf word heel blij van groenten: in alle soorten en maten en het liefst vers en gegrild. Dan smaken ze nog net iets beter. En dat maakt me blij, want ik krijg er energie van. Energie om te doen wat ik wil doen. Ik heb genoeg energie om mijzelf dingen te leren en om mensen hier en daar proberen te helpen. Maar ook om een potje gefrustreerd te zijn! Want dat ben ik nu. En boos, boos op de wereld! Boos op ons!
Daar komt ie weer hoor, mijn vredesbetoog. Eén grote portie idealisme! Maar hey, terwijl ik dit schrijf en jij dit zit te lezen, en waarschijnlijk geïnteresseerd bent in gezondheid, ligt er wel iemand te sterven van de honger. En nu sterft er weer één. ''Tsja, daar kun je in je eentje weinig aan veranderen'', denk je misschien. Toch ga ik hier iets aan proberen te doen. Een mislukte poging is er immers ook één!
marissa klouwer fitgirls
‘’Maar soms is het de moeite waard iets te proberen, ook al heeft het de kans te mislukken.’’

Het wegkijken van structurele sterfte

Tot afgelopen week was ik me niet bewust van mijn gedachten. Wat dacht ik? Niets eigenlijk! Ik wist wel dat er het één en ander niet in de haak was in de wereld, maar wat precies? Geen idee. Helemaal aan de andere kant van de wereld, zo ontastbaar. Met de komst van de vluchtelingen iets zichtbaarder, maar nog steeds ver weg.
''Te ver weg om er iets aan te kunnen doen'', denken we met z’n allen.
Structureel sterven er meerdere miljoenen mensen per jaar aan oorzaken die aan honger gerelateerd zijn. Structureel sterven er, om een voorbeeld te nemen, in de maand juli duizenden mensen vanwege de droogte. Jaar in jaar uit! Structureel verandert er niets aan dat aantal en ook is er structureel geen oplossing. En structureel keren we hier ons met z’n allen van af. Voedselnood aan de ene kant van de wereld, overgewicht aan de andere kant van de wereld. ‘’Zal er morgen eten zijn’’ aan de ene kant. ‘’Shit, gister alweer pizza gegeten’’ aan de andere kant.

Wat is honger?

In ieder geval niet de 'honger' die wij kennen. Het boek ‘’Honger’’ van Martin Caparros beschrijft heel mooi hoe eigenlijk alles om eten draait. Waar anders haal je je energie vandaan? Hoe kunnen je hersenen zonder voedsel ffunctionereneel goed, al die educatieve vrijwilligersinstellingen die zich vestigen in de hongersnoodgebieden, maar hoe kunnen zij goed werk verrichten als de hersenen van die kinderen zich niet eens kunnen ontwikkelen? De juiste voeding is alles. Kijk wat het voor ons betekend! Voor ons, met ons grote voedseloverschot en onze welvaartsziektes. Moet je nagaan als je niets hebt...
Hoe meer ik mijn oogkleppen afzet en me in dit onderwerp verdiep, hoe meer gefrustreerd ik word. En eerlijk is eerlijk, daar ga ik niet ver mee komen. Ook dat is energie verspilling. Dus; frustraties de boom in, net als mijn overbodige spullen en overbodige tijd!

Tijd voor actie!

Inmiddels zijn Michiel en ik vertrokken naar Afrika. Niet om leuk rond te reizen en bedroefd te kijken naar alle arme mensen want daar is het nu te laat voor. Wij willen iets doen! Wat dan? Met N-Oat STOP willen wij, in ruil voor goede voeding, mensen over halen bij te dragen aan de scheve voedselverdeling en tegelijkertijd bewustheid omtrent voeding creëren.
Daarnaast zullen wij in Nederland op een aantal data alle spullen die we niet meer gebruiken te koop aanbieden. Super leuk al die sponsorcadeautjes van Miss Nederland, maar het is tijd dat die nu een ander doel gaan dienen. Alle lotions, sprays en bronzers kunnen jullie, in ruil voor een donatie ophalen bij Juice&Salad. Net als het overgrote deel van mijn kleding, jurkjes en anderen overbodigheden.
''Wij zijn net zo veel verantwoordelijk voor die oneerlijke verdeling in de wereld als ieder ander. En wij zijn, net als ieder ander, evenveel in staat om hier iets aan te veranderen.''
n-oat muffin fitgirls
Houd onze Facebook, Instagram en die van N-Oat STOP in de gaten voor de exacte data van de inzamelingsacties, voor de ophaalpunten van de N-Oat Muffins, voor informatie over de investering van ons geld maar vooral ook als het je leuk lijkt om onze reis te volgen.
 
''Try again
Fail again
Fail better
Don’t just stop!''
Met sportieve en hartelijke groet,
Marissa Klouwer
Reactie plaatsen