08 september 2016 
4 min. leestijd

Kitesurfen: alleen voor diehards

Kitesurfen: alleen voor diehards
Op de een of andere manier moet ik altijd nieuwe dingen proberen. Hoe gekker het idee, hoe leuker ik het vind. Zo kwam het dat ik op een vrijdagmiddag uit werk een man tegen het lijf liep die kitespullen in zijn auto aan het laden was. Ik dacht: 'Dat wil ik ook!' Voordat ik het wist, had ik de beste man al op zijn schouder getikt. Hij schrok want hij zag die ietwat gestoorde blik in mijn ogen: "Hé jij daar, ik zie dat je aan kiten doet. Mag ik een keer mee?" Gelukkig reageerde hij enthousiast en vertelde hij me dat hij zijn eigen kiteschool heeft. Jackpot! Eenmaal thuis ben ik inspiratie filmpjes gaan kijken. Maar toen ik een aantal 'kite fails' had gezien, kon ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Toen André, de kiteleraar, me zondagmiddag thuis kwam ophalen, stapte ik dan ook met enige tegenzin in zijn auto. Ik was nerveus. Waarom moet ik mezelf toch altijd zo pushen om nieuwe, gekke dingen te proberen? Ik keek naar buiten en zag dat het best hard aan het waaien was. André zag de verschrikte blik in mijn ogen en zei: "Het waait vandaag wel iets harder dan ik had verwacht. Het zal vrij lastig worden voor een beginner". 'Top, ik laat mezelf wel 20 meter de lucht in lanceren voor de lol', dacht ik. Maar natuurlijk zei ik iets als: "Oh, ik ben wel wat gewend hoor". Jaja, stoere Eva…

Kiten is nadenken en opletten

Bij het strand van Muiderberg stapten we uit en werd ik in een wetsuit en harnas gehesen. Het harnas zat zo strak dat ik het voelde schuren in mijn taille en heupen. André legde uit dat het harnas strak moet zitten, omdat het anders tegen je ribben kan schieten met alle gevolgen van dien. Ik trok de gespen nog wat strakker zodat ik bijna geen lucht meer kon krijgen. Nadat ik m’n kitepak had aangetrokken, dacht ik dat het tijd was om het water in te springen! Helaas gaat kiten iets anders in z’n werk dan golfsurfen. Eerst moet de kite nog uitgerold, opgepompt en bevestigd worden. André legde me dit goed uit en ik moest alles zelf doen zodat ik het beter zou onthouden. Het is erg belangrijk om alles goed te bevestigen want als er iets los schiet tijdens het kiten, kan het gevaarlijke situaties opleveren. Na een korte uitleg over de windrichting en de kite, liepen André en ik samen het water in. Hij vertelde me dat hij de eerste lessen meestal bij Muiderberg geeft, omdat het water daar laag is waardoor je overal kunt staan. De kite zat nog aan André vast en hij liet me zien hoe ik makkelijk zelf de kite omhoog kon krijgen. Toen het ding in de lucht hing, moest ik naast André staan zodat hij de kite aan mij kon bevestigen. Terwijl hij 'm vastklikte, liet hij ook zien hoe ik de kite zelf kon lostrekken, voor als het echt fout zou gaan. Kiten is goed nadenken en opletten. Niet mijn sterkste punt…

Bodydraggen

Toen de kite aan mijn harnas vast zat, gierde de adrenaline door mijn lichaam. De kite doet namelijk wat hij wil en jij moet de vlieger onder controle zien te houden. Ik moest eerst van André proberen om de kite 'op 12 uur' te houden (in het midden). Ik merkte dat je de wind altijd iets voor moet zijn. Als de kite naar rechts beweegt, moet je al bijsturen door licht aan de linkerhendel te trekken. De eerste minuten stond hij achter me om mij vast te houden aan het harnas. Dat gaf een veilig gevoel, omdat hij me naar beneden trok bij iedere harde windvlaag. Na 10 minuten vliegeren zei hij: "Nou het gaat wel lekker, hè Eef? Ik laat je los". Er ging een golf van paniek door me heen en omdat ik niet aan het opletten was, werd ik een paar meter de lucht in gelanceerd en door het water gesleurd. Ik hoorde André van achter schreeuwen: "Laat die hendel los!" Ik trok mijn handen van de hendel af en ik zag de kite met een harde plons in het water vallen. André kwam naar me toe gerend. "Dit is ook geen makkelijke wind voor een beginner. No worries". Ik wilde er het liefst meteen mee stoppen omdat ik zo geschrokken was, maar André zei dat het beter was om nog even door te gaan. Ik moest van hem de kite zelf weer de lucht in krijgen (ja, hij was streng voor me). Doordat ik de eerste keer goed had opgelet, lukte het me om lucht onder de kite te krijgen en hem weer beheerst te laten vliegeren. Hij gaf me een klap op mijn schouder. "Goed gedaan, joh!" Ik kreeg weer een beetje zelfvertrouwen en het werd het tijd voor een volgende oefening: bodydraggen. Bij het bodydraggen moest ik mezelf voorover in het water laten vallen en me door het water laten sleuren door de kite. Het is daarbij belangrijk om de kite onder controle te houden (van links naar rechts te laten bewegen) en de kite niet in het water te laten vallen. Ik vond het vrij lastig om me zo over te geven en na het een paar keer geprobeerd te hebben, was ik er klaar mee. Na twee uur kiten was ik kapot en had ik super veel trek.

Kiten leer je niet in een keer

André vond het goed dat ik mijn grens had aangegeven en vertelde me dat je kiten niet even in een dag leert. Je hebt ongeveer drie lessen nodig om het een beetje te leren. Deze dag had ik alleen nog maar leren vliegeren. Hoewel ik pijn had in mijn hele lichaam, besloot ik om de komende weken nog een paar lessen te nemen. De adrenaline werkt verslavend en ik wil de wind en het water kunnen trotseren. Kiten is geen Yoga of Pilates, maar als je op zoek bent naar een uitdaging of een adrenaline-kick, dan is kitesurfen zeker een aanrader!
Reactie plaatsen