15 april 2017 
2 min. leestijd

Killing the hangover: wat moet je wel eten?

Killing the hangover: wat moet je wel eten?
Op een ochtend was het weer eens zo ver. Een avondje stappen was weer helemaal uit de hand gelopen en uit bed stappen was een mission impossible. Het enige waar ik zin in had was een liter cola en een koude pizza naar binnen werken. Maar toen dacht ik: “Ga ik me hier echt beter door voelen?”. Mijn hart schreeuwde keihard ja, maar mijn lichaam zei wat anders... Nadat ik een koud stuk pizza naar binnen had gewerkt en die liter cola achter de kiezen had besloot ik dat het genoeg was. Ik kon er niet meer tegen. Dit kon niet de oplossing zijn om deze kater te overleven. Alhoewel je vaak enorm veel zin hebt in het liefst zo vettig mogelijk eten, blijkt dit niet altijd de goede oplossing te zijn. Daarom heb ik wat dingen op een rijtje gezet die je juist wél moet nemen wanneer je een kater hebt.

Wat kan je het beste drinken?

Water Je levenselixer zou je nummer één prioriteit moeten zijn wanneer je wakker wordt met knallende koppijn. Water hydrateert je lichaam, en dat is nu net wat we moeten hebben aangezien alcohol ons lichaam uitdroogt. Water drinken voordat je gaat slapen kan ervoor zorgen dat de kater symptomen een stuk minder zijn. Sportdranken Sportdranken (vol met suiker) kunnen een workout meer slecht doen dan goed, maar dat is niet het geval bij killer katers. Sportdrankjes kunnen herstellend werken als we het over katers hebben. Gember- of pepermuntthee Je favoriete kruidenthees kunnen een rustgevende werking hebben. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat gemberthee misselijkheid kan verminderen, en laten we dat nu net nodig hebben. Pepermuntthee is een perfect middel voor zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid, maar ook voor jou kan dit nog wel eens gunstig zijn. Het verlicht de buikpijn en kan de misselijkheid verminderen. Fruitsapjes Een glas appelsap of cranberrysap kan het herstelproces van je kater goed opgang helpen! De fructose in de mierzoete fruitsapjes geeft je lichaam energie, bevat vitaminen en hydrateert je lichaam. Koffie Oké, dat koffie een wondermiddel is, wisten we eigenlijk al. Maar dat het ook nog eens kan helpen om je kater te bestrijden klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Als je wakker wordt met nul energie en je hoofd zowat uit elkaar barst, is het mogelijk dat koffie dit nog eens kan verergeren. Toch helpt koffie ook bij het hydrateren van je lichaam, en het geeft je een boost van energie. Ohja, en uit onderzoek is gebleken dat de werking van koffie, samen met bijvoorbeeld Advil of aspirine, kan helpen bij het tegengaan van die beukende hoofdpijn.

Wat kan je het beste eten?

Eieren Breakfast for champions! Eieren zitten vol aminozuren die de leverfunctie verhogen en helpen bij het voorkomen van leverziekte, én eieren verminderen ook nog eens de hoofdpijn. Bananen, dadels en bladgroenten Deze voedingsmiddelen zitten vol kalium en zijn belangrijk bij het verhelpen van die rot kater. Tip: Gooi in de blender met wat yoghurt erbij (extra kalium) en sip it up! Deze kater bestrijdende smoothie is een toppertje. Kip noodlesoep Oké, dit is misschien niet de meest aantrekkelijke maaltijd als je het mij vraagt. Maar kip noodlesoep zorgt ervoor dat natrium en water weer bijgevuld worden in het lichaam. De kip zal je lever een impuls geven, en hij zal het nodig hebben. Let’s kill this hangover. Crackers of geroosterd brood met honing Crackers kunnen vol zitten met conserveringsmiddelen en andere zooi, daarom is het goed om een gezondere optie te kiezen zoals bijvoorbeeld volkoren crackers. Crackers en volkoren brood zullen je lage bloedsuikerspiegel verhogen, zonder daarbij een aanslag op je maag te leggen. Smeer er een laagje honing overheen voor wat meer energie. Eet later op de dag nog wat eiwitten, om die bloedsuiker stijging te compenseren. Havermout Deze superfood kan nog wel eens de oplossing zijn wanneer je kater niet op lijkt te houden. Een hete kom met havermout zit vol essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B, calcium, magnesium en ijzer. Dit helpt bij het neutraliseren van het lichaam en het verhogen van de bloedsuikerspiegel. Een flinke boost dus om die kater dag te overleven.
Reactie plaatsen