25 april 2017 
2 min. leestijd

Killer hoofdpijn: migraine

Killer hoofdpijn: migraine
Migraine is iets wat je gewoon niet uit kan leggen. Het is iets wat je overkomt en je kan er gewoon niks aandoen. Het begint voor iedereen anders, maar het resultaat is hetzelfde: killer hoofdpijn met intense bijwerkingen. Vervolgens lig je een hele dag op bed in het liefst een zo donker mogelijke omgeving en het enige dat helpt is slapen. Jup, dat is migraine. Om de paar maanden is het bij mij zo ver en heeft migraine me te pakken. Het is iets waar ik totaal geen controle over heb. Vaak begint het bij mij 's nachts, of in de ochtend wanneer ik net wakker ben. Het begint bij mij altijd met een verdovend gevoel. Eerst verdooft mijn tandvlees en vervolgens heb ik geen gevoel meer in mijn mond en voel ik gekke tintelingen. Dit is echt vre-se-lijk. Vervolgens hang ik zo'n twee uur boven de wc. Je zal nu wel denken dat ik dan het ergste gehad heb, maar dan begint de ellende nog maar, want de hoofdpijn die ik dan krijg is echt onverdraaglijk. In het begin vond ik dit super eng, maar nu weet ik gelukkig wel een beetje wat me te wachten staat. De meeste mensen denken dat migraine gewoon een 'pijnlijke' vorm van hoofdpijn is, maar eigenlijk is het een ziekte. Migraine is een aandoening van de zenuwbanen in de hersenen. De samenwerking met de bloedvaten is dan tijdelijk verstoord. De oorzaak van migraine is nog niet bekend. Meestal is het zo dat migraine in de familie zit. Zo heeft mijn moeder, net als ik, ook altijd last van migraine gehad. Migraine kan ontstaan door onregelmatig te leven, na lang slapen of juist kort slapen, te veel afvallen of stress. De vrouwelijke hormonen hebben ook invloed op migraine. Migraine lijkt soms door spanning en vermoeidheid te worden uitgelokt. De hoofdpijn kan ik beschrijven alsof er een kogel door mijn hoofd is geschoten. Niet dat ik weet hoe dát voelt, maar het doet bij mij zo’n erge pijn dat ik het hiermee vergelijk. Één héél ietsiepietsie klein voordeel, deze pijn is vaak maar aan een kant van mijn hoofd. Wanneer ik migraine heb weet ik: licht uit, deur dicht, een kilo pijnstillers en slapen maar. De migraine kan bij mij een hele dag duren en ik ben de rest van de dag ook niks meer waard. Op mijn telefoon kijken is onmogelijk, laat staan in het daglicht kijken. Slapen is de beste optie, dan hoef ik die hoofdpijn tenminste niet te voelen. De dag erna zit het op de een of andere manier nog in mijn hoofd. Wanneer ik buk voel ik de hoofdpijn verschuiven en wanneer ik snel naar links of naar rechts draai, beweegt het gewoon mee. It’s a killer!

Waar je migraine mee kan vergelijken:

  • Alsof je hoofd in een bankschroef zit
  • Alsof er een lichtje constant aan het knipperen is
  • Alsof je een uur naar de zon gestaard hebt
  • Alsof je op een boot zit in een extreme storm
Oké dit is misschien wel heel overdreven, maar ik kan je een ding vertellen: het is geen pretje. Gelukkig zijn er wel verschillende pijnstillers om de pijn en misselijkheid te verminderen. Ondertussen weet ik ook wel wat wel en niet werkt voor mij, maar ook dit is voor iedereen anders. Heb jij ook wel eens last van migraine? Hoe ga jij hier dan mee om? We're in this together!
Frederique
Door

Frederique

op 26 Apr 2017

Ik zou alle fitgirls willen adviseren om naast pillen ook eens Cefaly uit te proberen. Ik had meerdere aanvallen per week en slikte me ongans aan de pillen waaronder triptanen. Na alles geprobeerd te hebben kreeg ik drie jaar geleden het advies om de neurostimulator te proberen. Ik heb dat een paar maanden trouw 20 minuten per dag gedaan. De beste tip ooit. Migraine is voor mij nu iets van eens in de paar maanden en ik slik geen triptanen meer.

Jamie Lee Boudri
Door

Jamie Lee Boudri

op 12 Aug 2017

Ik heb ook vaak last van migraine,maar gelukkig de laatste tijd een stuk minder. In het ziekenhuis hebben ze onderzoeken gedaan, een een hoofdscan gemaakt van mij. Ik heb medicijnen gekregen voor migraine. 'Rizatriptan' heet het. Deze medicijnen werken erg goed. Het zijn zuigtabletten en binnen een half uur ben je van al je migraine symptonen af. Je hebt nog wel migraine, maar alleen het zweverige gevoel er van. Daarnaast heeft het ziekenhuis mij geadviseert om 'de pil' constant door te slikken, geen stokweken. Dit kan geen kwaad. Stopweken zijn fabels. Hierdoor heb ik ook veel minder last van migraine, omdat voor heen ik voor mijn maandelijkse feestje altijd migraine kreeg. Het ziekenhuis heeft mij ook verteld dat pijnstillers niet helpen tegen mirgaine. Omdat pijnstillers spieren verslappen, en bij migraine heb je juist het omgekeerde nodig. Hopelijk hebben jullie wat aan mijn informatie.

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 05 Dec 2017

Hi Jaimie, Ontzettend bedankt voor je reactie. Waarschijnlijk zullen veel mensen wat hebben aan je informatie, bedankt voor het delen. Heel veel succes verder! Liefs Roxy

Reactie plaatsen