26 augustus 2018 
2 min. leestijd

Kiezen voor jezelf in je gezin. Op welke plek kom jij?

Kiezen voor jezelf in je gezin. Op welke plek kom jij?
In mijn coachingssessies zei iemand laatst tegen mij: “ik ben nog niet zo lang geleden bevallen en kan niet wachten om weer te gaan sporten. Moeders om me heen hebben hierover een oordeel: ik moet dankbaar zijn voor mijn lichaam, omdat ik een kind heb gekregen en er vooral voor mijn kind zijn."

Op welke plek kom jij?

Als moeder zijnde ben je gewend om alle ballen in de lucht te houden. Werken, huishouden, kind ophalen/ brengen. En jijzelf? Jij komt vaker op de tweede (of derde/ vierde), dan de eerste plaats. Ik merk het zelf als moeder zijn ook. Ik weet hoe moeilijk het is om als moeder voor jezelf te kiezen. Je kan je schuldig voelen als je voor jezelf kiest. Alsof het een keus is tussen jezelf en je kind. Oordelen van anderen maakt het niet bepaald makkelijker.

Kiezen voor jezelf

Ik geloof dat de zorg voor je kind en de zorg voor jezelf naast elkaar kan staan. Sterker, ik geloof dat de zorg voor mijzelf als moeder net zo belangrijk is als de zorg voor mijn kind. Ik zie sporten als lief zijn voor mezelf, dat ik mezelf gun. Juist omdat ik dankbaar ben voor mijn lichaam en mijn geest. Sporten zorgt voor energie, ontlading, het zorgt ervoor dat ik lekker in mijn vel zit. En als ik lekker in mijn vel zit, blij ben en energiek, kan ik ook een betere moeder zijn voor mijn zoontje. Het helpt mij de nachten door te komen als mijn zoontje wakker wordt, zacht en lief te zijn als mijn zoontje moe en zeurderig is, maar vooral helpt het mij om een goed voorbeeld te zijn voor mijn zoontje. Want dat is wat ik wil zijn!

De zorg voor jou is minstens zo belangrijk

Als ik moeite heb om daarvoor te kiezen, denk ik vaak aan het veiligheidsfilmpje in het vliegtuig: dat je als ouder eerst bij jezelf het zuurstofmasker op moet doen en dan pas bij je kind. Dit geeft aan dat het juist super belangrijk is om op bepaalde momenten jezelf op nummer 1 te zetten (ik zeg dus niet dat je een egoïstisch leven moet leiden ;-), maar wel bewust je momenten mag kiezen), want als jij niet goed voor jezelf zorgt als jij altijd maar AAN staat en in dienst van je kind(eren), het huishouden, je gezin, dan is de kans groot dat je sneller opgebrand bent / moe bent, geprikkeld en emotioneel uitvalt tegen je kind(eren)/ man. Bovendien: hoe vaak komt het voor dat wij ons als moeder schuldig voelen, omdat we bijvoorbeeld aan het werk zijn en ons kind naar de opvang is. We ons vervolgens haasten naar de opvang en ze niet eens mee willen, omdat ze nog willen spelen. Hieruit blijkt dat onze gedachten, gevoelens en angsten niet per definitie waar zijn en / of matchen met de gevoelens en de belevingswereld van ons kind.

Doe wat jou gelukkig maakt!

Dus, als jij graag wilt sporten als moeder, omdat jij daar behoefte aan hebt, omdat jij denkt dat jij daar gelukkig van wordt, dan zou ik zeggen, fuck it wat anderen denken! Ervaar en voel wat goed is voor jou, los van ‘wat hoort’ of ‘wat anderen vinden’! Doe wat jou en jouw gezin gelukkig maakt, want dat is toch het enige dat telt?
Reactie plaatsen