23 mei 2017 
2 min. leestijd

Kies voor gedachten die beter voelen dan hoe je nu denkt

Kies voor gedachten die beter voelen dan hoe je nu denkt
Positief denken: het is de nieuwe hype van tegenwoordig. Zolang je maar positief denkt bereik je vanzelf je geluk! Maar is dat wel zo? En wat betekent dat eigenlijk, positief denken? Vandaag geef ik jou antwoord op deze vragen, vanuit mijn expertise als psycholoog en als expert op het gebied van het bereiken van ultiem geluk. Het klopt dat positieve gedachten meer helpen dan negatieve gedachten als het gaat om het bereiken van je geluk. Maar een positieve gedachte helpt alleen als je deze gedachte ook echt gelooft, als je er ook echt een positief gevoel bij ervaart. Heel vaak is dat juist net het probleem. Want hoe kun je een positieve gedachte voelen als je het tegenoverstaande gelooft. Als ik me 'dik' voel, hoe kan ik dan geloven dat ik me 'dun' voel? Als ik me 'gespannen' voel, hoe kan ik dan geloven dat ik me 'ontspannen' voel? Het antwoord is heel simpel. Kies een gedachte die net wat beter voelt dan de gedachten die je nu hebt. Een geloof of een overtuiging is namelijk slechts een gedachte die je steeds opnieuw tegen jezelf blijft zeggen. Dus begin met het formuleren van andere gedachten. Maar maak de stapjes klein. Je kunt niet opeens besluiten dat je een hele lekkere taart wilt maken en dan de keuken inlopen en verwachten dat die taart daar opeens staat. Nee, je zult moeten beginnen bij het begin. Dus schrijf een gedachte op die je op dit moment bezig houdt, een gedachte die jou een 'negatief' (lees 'niet helpend') gevoel geeft, zoals angst, somberheid etcetera. Schrijf vervolgens een gedachte op die net wat beter voelt. Ter illustratie een aantal voorbeelden:

Zelfbeeld

 • Negatieve gedachte: Ik voel me dik.
 • Tegenovergestelde positieve gedachte: Ik voel me slank.
 • Tussengedachte van negatief naar positiever: Ik ben dankbaar voor het lijf dat ik heb en alles dat mijn lijf kan. En ik heb WEL mooi haar.

Stress

 • Negatieve gedachte: Ik voel me gestrest.
 • Tegenovergestelde positieve gedachte: Ik voel me ontspannen.
 • Tussengedachte van negatief naar positiever: Ik heb het vertrouwen dat ik mij, alleen al door deze gedachten, meer ontspan en daardoor meer ontspanning zal aantrekken.

Geld

 • Negatieve gedachte: Ik zou rijk willen zijn maar dat gaat me nooit lukken, ik heb pas €100 op mijn spaarrekening.
 • Tegenovergestelde positieve gedachte: Ik ben rijk.
 • Tussengedachte van negatief naar positiever: Ik heb al €100,- op mijn rekening staan.

Angst

 • Negatieve gedachte: Ik wil me niet meer angstig voelen.
 • Tegenovergestelde positieve gedachte: Ik ervaar complete vrijheid en ontspanning.
 • Tussengedachte van negatief naar positiever: Ik heb soms al een klein momentje dat ik me niet angstig voel. Ik heb het vertrouwen dat ik me nog vaker zo ga voelen.
Ga met je gedachten aan de slag en ga steeds op zoek naar een gedachte die net iets beter voelt. Het gaat er niet zozeer om wat je zegt, maar het gaat erom wat je erbij voelt. Heel veel succes! Onze passie is om jou te inspireren, dus heb jij een leuke vraag voor ons, mail deze dan naar info@fitgirls.nl zodat we er mee aan de slag kunnen. Meer over mij lees je onder het kopje expert. Liefs, Sophie
Reactie plaatsen