01 juni 2017 
2 min. leestijd

Minder vastleggen en meer genieten: van verplichting naar plezier!

Minder vastleggen en meer genieten: van verplichting naar plezier!
Wat zijn we soms toch eigenlijk aan het doen? We houden ons continu bezig met het vastleggen van werkelijk alles wat we doen. Het wordt tijd dat we ons ervan bewust worden. Ook ik ben guilty, hoewel het op de één of andere manier toch mijn ogen heeft geopend. Ik voel geen drang meer om continu te posten en ik raak niet meer in de stress als ik nog niets online heb gedeeld. Als iemand mij een tijd terug had verteld dat ik teveel bezig was met continu alles willen fotograferen, dan had ik waarschijnlijk gezegd: 'Ach, dat valt toch best mee! Ik vind het gewoon leuk om te doen.' Nee. Nou ja, wel dus. Ik vond het wel leuk, maar het voelde als een verplichting.

Drang van vastleggen

Ik weet nog steeds niet hoe ik het heb gedaan of hoe mijn kijk op het 'vastleggen' is veranderd. Wat ik wel weet is dat ik nu zoveel meer rust ervaar dan hiervoor. Ik vind het nog steeds heel erg leuk om soms eens iets te delen over wat ik aan het doen ben. En dat is ook helemaal niet erg, maar nu voelt het vooral niet meer als een verplichting. Voorheen was ik continu bezig met het maken van foto's. Ik moest en zou elke dag een foto online plaatsen! Waarom? Geen idee. Misschien vanwege het gevoel dat je krijgt bij iedere 'like', of omdat je je volgers zou moeten pleasen met nieuwe content. Je bent heel de dag door bezig met het maken van foto's, het delen van foto's en het beoordelen van foto's.

Tips!

Als ik je een paar tips kan geven, dan doe ik dat graag. Laat het toch eens lekker gaan! Hoe erg is het als je een keer geen foto maakt van je leuke, opgemaakte bordje? Probeer eens om een week lang niets op Instagram te posten. Hoe ervaar je dat? Wat zie je gebeuren? Misschien realiseer jij je hierdoor dat je continu de drang hebt om dingen vast te leggen. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn.

Dit gebeurt er als je stopt met alles vastleggen

Er zijn een aantal dingen die bij mij zijn gebeurd sinds ik niet meer zoveel vastleg. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet:
  • Je verspilt geen tijd aan het maken van de perfecte foto.
  • Je kan gelijk aanvallen als je je eten krijgt!
  • Je wordt minder kritisch op je foto én op jezelf.
  • Je wordt bewust van de dingen die om je heen gebeuren en je leeft meer in het moment.
  • Je ervaart minder stress en 'drang' om een foto te maken en te plaatsen.
  • Je leert van anderen die nog wel in die 'drang' bubbel zitten.
  • Je verliest een paar volgers: who cares? Alleen de echte blijven, en die moet je hebben!
  • Je bent minder bezig met je mobiel en kijkt minder lang naar een scherm.
  • Ikzelf check hierdoor minder vaak Instagram én Facebook.
  • En als je dan een keer een foto post, dan is dat vaak een foto die kwalitatief veel beter is!
Ik voel geen verplichting meer om een foto te maken of om iets te posten op Instagram. Ik ben nog steeds erg kritisch wanneer ik wel een foto plaats, maar dan vind ik het ook oprecht leuk om te doen. Soms is een smartphonevrij leven gewoon fijn. In de maatschappij waarin we nu leven is de smartphone onmisbaar, maar zo af en toe is het ook wel eens goed om die mobiele telefoon aan de kant te leggen.
Reactie plaatsen