07 april 2016 
3 min. leestijd

Jongere generatie steeds ongezonder. Diabetes neemt toe!

Jongere generatie steeds ongezonder. Diabetes neemt toe!
De World Health Organization kiest ieder jaar een ziekte waar ze extra aandacht voor vragen op Wereldgezondheidsdag. Dit jaar proberen ze het stigma rond diabetes aan te pakken. Het aantal diabetici is in de afgelopen jaren toegenomen en de WHO denkt dat het aantal mensen met diabetes over twintig jaar zal verdubbelen. Daarnaast bleek onlangs ook dat hoe jonger de generatie is, hoe ongezonder er geleefd wordt. Dit is problematisch, aangezien een ongezonde leefstijl een oorzaak kan zijn van diabetes.

Diabetes

Één op de zestien Nederlanders heeft een vorm van diabetes. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Iemand met diabetes heeft te weinig insuline in zijn lichaam of maakt zelfs geen insuline meer aan, het kan ook zijn dat het lichaam niet meer goed op het hormoon reageert. Hierdoor kan diegene zijn bloedsuiker niet meer in evenwicht houden en wordt men ziek. De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam de cellen kapot die insuline aanmaken, type 1 diabetici moeten iedere dag hun bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes, zelfs wanneer het niet in de familie zit. Het afweersysteem raakt uit evenwicht, waardoor de cellen die insuline maken aangevallen worden. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Diabetes type 2 kan veroorzaakt worden door overgewicht en weinig bewegen, maar niet iedereen kan er iets aan doen dat hij diabetes heeft. Het kan in de familie zitten of je krijgt het zonder enige aanleiding. Diabetes kan aangeboren zijn of zich zonder enige aanleiding ontwikkelen, maar ongezond leven kan ook een oorzaak zijn van deze ziekte. Mensen met obesitas hebben namelijk een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Omdat meer mensen op de dag van vandaag obees zijn, groeit het aantal mensen met diabetes ook.

World Health Day

Er moet meer aandacht komen voor diabetes, omdat de aantallen van mensen met deze ziekte heel snel groeien. Net als ziektes als aids en malaria, die vorige jaren werden uitgelicht op World Health Day, zorgt het ook voor vermindering van de productiviteit, achteruitgang van de economie en een stijging van onnodige sterfgevallen. Naar mijn mening valt het taboe op diabetes in Nederland wel mee. Met instellingen als het Diabetesfonds en Diabetes on the Run (waar onze ambassadrice Marissa Klouwer co-founder van is) wordt er al aandacht geschonken aan de ziekte. Ook op basisscholen en middelbare scholen worden er standaard lessen over diabetes gegeven. Echter kan er nooit ergens te veel aandacht aan worden geschonken en er moet vooral meer onderzoek komen naar de mogelijke oorzaken en het voorkomen en voor altijd uitbannen van diabetes. Voor dat laatste is er nog een lange weg te gaan.

Jongere generaties steeds ongezonder

Gezond eten is hip en fitness is een inmiddels een hype. De healthy hotspots schieten als paddenstoelen uit de grond, de schappen staan vol met quinoa, havermout en gezonde sapjes en sportscholen worden druk bezocht.. Toch worden we per generatie ongezonder, blijkt uit een onderzoek door de RIVM. Dit is aan de andere kant niet gek, want de verleiding om ongezond te leven, is nog steeds erg groot. In iedere middelbare school staat wel een snoepautomaat of is er een snackbar om de hoek en de jeugd duikt liever achter de laptop, dan dat ze een rondje gaan hardlopen. Het steeds ongezonder worden van onze maatschappij is echter niet enkel de schuld van 'de nieuwe generatie'. Oudere generaties beïnvloeden deze nieuwe generaties ook in hun eet- en sportgedrag. Ouders en grootouders geven vaak onbeperkt toegang tot de snoeptrommel en als een kind de hele middag achter de spelcomputer zit, wordt dit vaak gewoon toegelaten. Als zo'n kind dan ook nog veel snoept of frisdrank drinkt, gaat het al snel mis. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar blijken vijf of meer energiedrankjes per week te drinken. Dit komt neer op zeven liter in totaal, deze hoeveelheid bevat ongeveer 155 suikerklontjes. Dat is natuurlijk ontzettend veel! Onlangs kwam er zelfs een vrouw in het nieuws wier energiedrankverslaving zo extreem was dat ze er ernstige hartklachten door kreeg. Niet zo'n goed voorbeeld voor haar kinderen natuurlijk... De jeugd neemt vaak het voorbeeld van zijn ouders over en in de ergste gevallen wordt het voorbeeld verergerd. Wanneer ouders bewegen en gezond eten, zullen hun kinderen dit overnemen, maar wanneer er iedere avond een zak chips leeggegeten wordt voor de tv zal dit ook overgenomen worden. Niet alleen diabetes, maar ook hart- en vaatziekten kunnen vaak voorkomen worden met een gezonde leefstijl. Vandaag leggen we de nadruk op diabetes, maar de juiste voeding en voldoende bewegen dragen zeker bij aan de algemene gezondheid van ieder individu. We zijn op de goede weg, maar er moet nog veel gebeuren voordat Nederland weer een stukje gezonder wordt. REFERENTIES www.euro.who.int/en/about-us/whd/world-health-day-2016-beat-diabetes www.diabetesfonds.nl www.diabetesontherun.nl www.nos.nl/artikel/2096246-nieuwe-generaties-steeds-ongezonder.html www.rtl-nieuws.nl
Reactie plaatsen