Redactie
01/29/2018
2 min
0

Zo zet jij jezelf op nummer 1 zonder asociaal over te komen

01/29/2018
2 min
0
"Zou jij op mijn kat kunnen letten dit weekend?" "Natuurlijk!" "Kun je me misschien een lift geven naar het vliegveld?" “Ja is goed!” Bij jou kan alles! Niets is te gek want je bent extreem behulpzaam en zegt nooit nee, maar komt het je eigenlijk wel écht uit? Waarom blijven we 'ja' zeggen terwijl we onszelf voorbijlopen? Er is natuurlijk niks mis met iemand een gunst doen, maar waarom willen we zo graag geliefd worden en aan anderen hun verwachtingen voldoen? Zo graag zelfs, dat we onze eigen behoeftes negeren. What’s up with that? Wat mensen van ons vinden, doet ons meer dan we denken. Waarom dit zo is kan anders zijn bij ieder persoon. Een veel voorkomende reden is een tekort aan zelfvertrouwen. Als je niet volledig van jezelf kan houden, kan het voorkomen dat je die 'liefde' als bevestiging bij andere zoekt. Je zal dan veel geven om wat anderen van jou vinden. Het kan daarom lastig zijn om 'nee' te zeggen en jouw eigen behoeftes boven aan te zetten. But we’ve got you. Met deze vier tips zet jij jezelf eens op nummer één zonder asociaal over te komen.

1. Happy list

Wat maakt jou echt gelukkig? Sta daar eens bij stil en maak er een lijstje van. Ga eens na hoelang je die punten al niet gedaan hebt. Dit overzicht zal een goed besef moment zijn van hoe weinig je eigenlijk voor jezelf doet. Pak dus een pen en papier en write it down! Het hoeft niet gelijk extreem, het kan bijvoorbeeld ook een dagje winkelen zijn of gewoon een middag Netflixen. Zolang jij er maar energie van krijgt! Dit is een goed begin om bewust te worden van je eigen geluk.

2. Alternatieven

'Nee' zeggen is lastig. Je wilt de ander natuurlijk niet teleurstellen of nog erger, ervoor zorgen dat ze jou minder leuk vinden. Probeer daarom eens een alternatief aan te bieden als jij 'nee' zegt. Zo laat je de ander niet helemaal met lege handen achter. Hierdoor kies je toch voor jezelf door 'nee' te zeggen en zorg je er ook nog eens voor dat je geliefd blijft. Dus de volgende keer dat iemand jou op je vrije zondagochtend vraagt om hem of haar naar het vliegveld te brengen om zes uur, zeg jij vriendelijk 'nee', maar geef je wel het nummer van een goedkope taxichauffeur die jij kent. Fixed it.

3. Luister naar jezelf

Als jouw onderbuikgevoel zegt dat iets niet klopt, dat moet je daar naar luisteren. Dit kunnen seintjes zijn van bijvoorbeeld extreme vermoeidheid of een bepaald gevoel hebben over iets. Jij kent jezelf en weet eigenlijk ook als de beste hoe het zit en wat het beste is voor jou. Als je niet naar jezelf luistert, zul je niet helemaal achter je keuzes staan en zul je hoogstwaarschijnlijk minder goed handelen in situaties. Het is dus ook helemaal niet selfish om naar jezelf te luisteren. Je zult hierdoor alleen maar beter handelen, wat dus ook goed kan zijn voor de mensen om je heen.

4. Trots opzij zetten

Trots is een tricky dingetje. Het is goed om het te hebben maar af en toe kan het dingen ook een stuk moeilijker maken, zoals het vragen om hulp. Het liefst willen we alles zelf kunnen doen, maar af en toe hebben we toch een handje extra nodig. Daar is ook helemaal niks mis mee, maar je trots kan soms in de weg gaan staan. Als jij zoveel voor anderen doet en jezelf bijna verwaarloost, verdien jij ook af en toe een handje terug. Zie het zo: anderen willen net als jij ook graag geliefd worden en leuk gevonden worden, ze zullen dus jou ook vast wel willen helpen! Zet jezelf bovenaan de to-do list. De rest komt vanzelf goed ;).
Reacties
Categorieën