15 december 2017 
3 min. leestijd

Jeannette's Transformatie: "Je moet dan weer die wel bekende drempel over"

Jeannette's Transformatie:
Ik ben nog steeds een echte Bourgondiër. Hier moest echter drastisch verandering in komen, toen ik op 3 december 2015 hoorde van mijn huisarts dat ik erfelijk belast ben met hart- en vaatziektes. Dit sloeg in als een bom, maar het verbaasde me niets gezien dit een veel voorkomende aandoening is in mijn familie. Dit nieuws heeft ontzettend veel impact gehad op mijn leven. De huisarts adviseerde mij om mijn eetpatroon aan te passen, zodat mijn waardes van bloeddruk en cholesterol zouden zakken. Hierdoor zou ik ook gewicht verliezen. Overgewicht had ik nou eenmaal, daar was ik mezelf ook wel van bewust. Ik woog destijds 95 kilo. De knop moest om en er is geen moment geweest dat ik twijfelde en stortte me er meteen helemaal in.

Praktijkondersteuner

Na mijn bezoek aan de huisarts werd ik doorgestuurd naar een praktijkondersteuner. Zij gaf mij een lijst mee met voedingsmiddelen die ik wel mocht nuttigen. Ik hield alles bij wat ik dronk en at in een app, dit gaf mij veel meer inzicht. Dit heb ik drie maanden gevolgd en ik kreeg elke twee weken een controle bij de praktijkondersteuner om mijn waardes strak in de gaten te houden. Elke controle hield ik opnieuw mijn hart vast. Was ik afgevallen? Waren mijn waardes gedaald? Dat is namelijk waar je het uiteindelijk allemaal voor doet.

Sporten

Mijn waardes waren door dit nieuwe eetpatroon wel degelijk gezakt en ook was ik heel wat gewicht kwijt geraakt. De praktijkondersteuner vond het eigenlijk beter als ik er ook bij zou gaan sporten. Nou, dat viel me wel even rauw op mijn dak! Ik was namelijk op dat moment niet echt fan van de sportschool. Mijn onzekerheid speelde toen ook mee. Je moet dan weer die wel bekende drempel over en de uitdaging aangaan. Ik heb er een maand over nagedacht en in april 2016 heb ik toen de knoop doorgehakt. Ik ben gaan sporten! Geloof het of niet, ik ben nu een ware sportfanaat. Ik sport nu (anderhalf jaar later), vier keer in de week bij de Training Club in Dedemsvaart. Zij hebben mij vanaf het eerste moment heel goed begeleid.

Tussentijdse controle

In september 2016 moest ik weer op controle komen bij de praktijkondersteuner, zodat ze mijn waardes in kaart kon brengen. Dit was voor mij weer een heel spannend moment. Ik wilde nooit meer terug naar mijn beginwaardes. Haar reactie vergeet ik nooit meer, mijn waardes waren perfect en ik hoefde daarom pas weer een jaar terug te komen. Ze was enorm onder de indruk van mijn prestaties en dat motiveerde ontzettend. Ik woog tijdens deze afspraak 80 kilo.

Bodysupport

Op het moment dat ik acht maanden aan het sporten was, werd ik benaderd door mijn coach of ik mee wilde doen aan Bodysupport. Zij zochten op dat moment iemand die fanatiek bezig was met sporten en daarbij ook gewicht wilde verliezen. Bodysupport is een eetpatroon dat volledig aansluit op de persoon zelf. Dit eetpatroon wordt aangepast op je eigen levensstijl. Je kunt daarbij denken aan het werk dat je doet, of dit lichamelijk veel energie van je vergt, of je veel beweegt en hoeveel je werkt. Elke week heb je dan persoonlijke gesprekken en een meting met de coach. Hij heeft mij enorm gesteund in dit hele proces, dit duurde in totaal tien weken. In januari was ik begonnen en in maart was ik geëindigd. Toen ik startte woog ik 78 kilo en ik ben hiermee uiteindelijk 10,9 kilo kwijt geraakt. Dit was net even het laatste zetje dat ik nodig had. Eindelijk, was ik er! Ik had mijn streefgewicht bereikt na vijftien maanden: 67 kilo.

Klaar?

Nee, ik ben nog steeds niet klaar. Niet met sporten, maar ook niet met gezond eten. Ik hou nog steeds van lekker eten, maar ik weet nu beter waar ik op moet letten. Natuurlijk ga ik ook wel eens uiteten en geniet er dan ook echt van, maar ik weet er nu een goed balans in te houden. Sporten is voor mij enorm belangrijk. Ik sport in totaal vier keer per week. Ik doe één keer in de week Club Power, twee keer in de week e-gym en één keer Crossbox. Ik merk dat ik na al die tijd nog steeds vooruitgang boek, en nu ook minder onzeker ben over mezelf. Elke acht weken heb ik een meting om te kijken hoe ik er voor sta qua vet-, spier- en lichaamsvochtpercentage. Hierbij worden deze resultaten ook besproken, en indien nodig worden er adviezen gegeven over hoe bepaalde zaken aangepast kunnen worden om beter resultaat te krijgen.

Laatste controle

In september 2017 heb ik mijn laatste controle gehad bij de praktijkondersteuner. Ik wist dat ik na al die maanden goed bezig was, maar toch blijven deze controles en uitslagen spannend. De uitslag was weer perfect en volgens haar had ik het lichaam van een sporter. Ze was ontzettend trots op mijn behaalde resultaten, en ze herkende mij niet eens toen ze me ophaalde vanuit de wachtkamer. Ik moet zelf ook toegeven dat ik in die maanden keihard aan mezelf heb gewerkt en een enorme transformatie heb doorgemaakt. Ik neem haar dus niets kwalijk. 😉

Jeannette heeft op haar 45ste te horen gekregen dat ze erfelijk belast is met hart- en vaatziektes. Door haar levensstijl te veranderen heeft ze haar waardes onder controle gekregen en is ze in totaal 27 kilo afgevallen. Het is nu haar missie om anderen te motiveren om ook die knop om te zetten.

Betsy Beuker
Door

Betsy Beuker

op 18 Dec 2017

Wat goed Jeannette ben tros op jou wat geweldig presentatie TOPPIE

Jeannette muijs-van der vecht
Door

Jeannette muijs-van der vecht

op 18 Dec 2017

Dank je wel betsie

Reactie plaatsen