13 juli 2016 
3 min. leestijd

“Je bent veel te mager, eet je wel genoeg?”

“Je bent veel te mager, eet je wel genoeg?”
Dit is een uitspraak die ik vaak hoorde. Het is een zin waar mensen niet over nadenken; zij gaan heel snel ergens van uit of zijn jaloers. Ik heb nooit anorexia gehad en kon er vrij weinig aan doen dat ik dun was. Ik at altijd voldoende en snackte ook gewoon zoals ieder ander kind (of zelfs meer). In dit blog wil ik uitleggen wat voor invloed dit soort opmerkingen op mij hadden. Daarnaast wil ik met jullie delen hoe het mij is gelukt om op een gezonde manier aan te komen en beter in mijn vel te zitten.

Onzeker

‘’Ben ik echt te dun? Ben ik wel mooi genoeg? Wat denken ze over mij?’’

Helaas kwamen deze vragen daar snel achteraan. Mensen denken vaak niet na over wat ze zeggen. Het is net als iemand te dik noemen. Dat zegt iemand toch minder snel recht in je gezicht dan dat je te dun bent. Waarom? Je maakt een ander er vreselijk onzeker door en het wordt niet beter door om dit te zeggen. Naast dat ik dun en onzeker was kwam er ook nog een erfelijke ziekte om de hoek kijken rond mijn elfde; Struma. In mijn geval was het zo dat er een cyste op mijn schildklier kwam en die bleef maar groeien. Op mijn zestiende was ik er klaar mee dat mensen mij constant aanstaarden en dingen nariepen. Toen heb ik gevraagd om een operatie. Nu gebruik ik alleen nog medicijnen en heb ik er een klein litteken in mijn hals aan over gehouden. Ik heb hier wel van geleerd dat ik mensen niet direct slecht beoordeel. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.

Nu is het genoeg geweest!

Op een gegeven moment ging de knop om. Dit kon niet zo langer een onderdeel zijn van mijn leven. Het pesten niet maar ook mijn zelfbeeld niet. Sporten heeft altijd al een groot deel van mijn leven uitgemaakt. Ik heb ruim twaalf jaar fanatiek gehandbald. Twee jaar geleden ben ik hier mee gestopt. Ik vond het niet meer leuk en het was moeilijk te combineren met mijn horeca baan. Een jaar geleden merkte ik toch wel dat ik het sporten miste, maar handbal werd het niet meer. Toen viel mijn oog op kickfun (variant van Tae Bo en Kick Boksen met gebruik van kickbag en bokshandschoenen). Ik dacht: “Laat ik dat eens proberen, misschien helpt het ook met het verwerken van dingen van vroeger”. Na één les was ik al helemaal om en ging ik zo vaak als ik kon!

Afvallen is de nieuwe trend, maar hoe kom ik aan?

De eerste stap was gezet, ik sportte weer. Maar hoe kan ik nu aankomen als ik voor mijn gevoel al genoeg eet? Ik ben altijd zo geweest; ik sport veel en eet netjes drie maaltijden op een dag met af en toe wat lekkers tussendoor. Ik snapte niet waar het aan lag dat ik maar niet aan kwam. Totdat iemand mij op proteïne shakes wees. Mijn eerste gedachte was: “Ik wil geen bodybuilder worden!” Daar had ik niet bang voor hoeven zijn. De shakes waren net dat extra zetje wat ik nodig had om aan te komen en zijn ook nog goed voor spierherstel. Ook ging ik beter op mijn voeding letten; gezondere maaltijden met meer eiwitten en minder ongezonde snacks.

Samen sta je sterk!

Mijn vriend kreeg een maand nadat ik was begonnen aan kickfun ook de smaak te pakken, maar dan in de fitness. Hij wilde ook aankomen en gezonder gaan leven. Samen motiveren en helpen wij elkaar om goed te letten op wat we eten. Inmiddels begin ik de fitness stiekem ook leuk te vinden en doe zo af en toe mee aan een les crossfit. Daarnaast ben ik gestart met een studie over voedingsleer en wil ik een opleiding naar personal trainer gaan doen. Mijn zelfbeeld is nog steeds niet perfect maar wordt met de maand beter. Inmiddels weeg ik rond de 60 kilo (met een lengte van 1.72m) en zit op gezond gewicht. Ik ben nog lang niet klaar en het duurt nog wel even voordat ik blij ben met mijzelf, maar het begin is er! Ik hoop dat mensen die met dezelfde soort problemen zitten wat aan mijn verhaal hebben gehad of heb kunnen motiveren. Mocht je advies willen, vragen of tips hebben of gewoon willen kletsen, kun je mij bereiken via Instagram. Liefs, Lisa Instagram: kickfit_lisa lisa fitgirls.nl

Lisa is van kinds af aan al (te) dun geweest. Ondanks dat ze nooit ongezond dun was kreeg ze het toch vaak te horen van anderen. Een jaar geleden besloot ze daar wat aan te veranderen. Door te wisselen van sport (van handbal naar kickboksen en fitness) en beter op haar voeding te letten, komt zij steeds dichter bij haar doel.

Reactie plaatsen