21 augustus 2015 
4 min. leestijd

Janny Maas: 60 kg afgevallen; en dan? - Deel 1

Janny Maas: 60 kg afgevallen; en dan? - Deel 1
We laten je graag kennismaken met Janny Maas; een echte powervrouw die 60 (!!) kg is afgevallen. Haar belangrijkste verandering die ze heeft doorgemaakt is mentaal geweest; ze voelt zich sterker dan ooit. Helaas heeft zoveel kilo afvallen ook nadelige gevolgen. Hoe Janny daarmee omgaat vertelt ze in haar blogs. Laat je inspireren door deze topper!

De rode draad in mijn leven

Als kind zijnde had ik al moeite met mijn gewicht. Te zwaar was ik niet, maar ik voelde me wel altijd het meisje met de zware botten. Al snel volgden mijn eerste dieetpogingen en werd alles wat ik at eerst opgezocht in een calorieboekje. Meestal hadden mijn lijnpogingen tijdelijk wel resultaat, alleen de manier waarop dat resultaat werd bereikt was, zeker voor een kind in de groei, zeer ongezond. Daarbij merkte ik ook dat, ook al werd ik vaak zienderogen slanker, mijn innerlijk nog geen rust kreeg. Ik stond meerdere keren per dag op de weegschaal en als ik bij vriendinnen was ging ik ook daar stiekem nog een keer extra op de weegschaal staan. Uiteraard woog ik daar nooit exact hetzelfde als op mijn eigen weegschaal waardoor ik nog onzekerder werd.

Achter slot en grendel

Op een gegeven moment knapte er iets van binnen en heb ik al huilend aan mijn ouders gevraagd of ze de weegschaal wilden verstoppen omdat mijn leven letterlijk bepaald werd door de weegschaal. Door het strenge lijnen en het onregelmatige eten was ik soms lange tijd niet ongesteld en ook mijn humeur werd er absoluut niet beter op. Anorexia heb ik gelukkig nooit gehad, maar ik kwam er wel aardig dicht bij in de buurt! Zo gezegd, zo gedaan en de weegschaal ging achter slot en grendel. Ik kreeg meer rust en ging weer wat normaler eten, al bleef eten, te veel of juist te weinig, altijd een grote rol in mijn leven spelen.

Genieten is het motto

In de pubertijd leerde ik mijn huidige man kennen en ontdekte ik dat er meer was in het leven dan enkel school en regelmaat. Genieten van het leven was mijn nieuwe motto en langzaam maar zeker begonnen de kilo's er aan te kruipen. Nieuwe lijnpogingen hadden uiteindelijk alleen maar extra kilo's tot gevolg met het resultaat dat ik enkele jaren na mijn zwangerschap zelfs 127 kilo woog! FullSizeRender-3

Duiveltje

Jarenlang kon ik het duiveltje in mij die zei dat ik ongelukkig was doordat ik te dik was stilhouden, maar diep van binnen wist ik dat mijn gewicht steeds meer mijn keuzes ging bepalen. Liever niet gaan zwemmen met mijn zoon, vermoeidheid overdag, altijd kiezen voor de lift in plaats van de trap, met de auto naar het centrum in plaats van met de fiets, eerst kijken welke stoelen in een restaurant stonden alvorens te reserveren en ga zo maar door.

De knop gaat om

Toen ook mijn man met een gewicht van ruim over de 100 kilo vorig jaar besloot hij dat het genoeg. Hij wilde op straat niet meer nagestaard worden op en dat het tijd was voor een grote verandering ging er ook bij mij een knop definitief om. Ik wilde weer terug naar een gezond BMI, maar dit keer wel op een blijvende en gezonde manier. Ik begon met anders, minder, maar wel vaker, regelmatiger en gezonder eten. Iedere avond ging ik in mijn eentje wandelen. Wat begon als een rondje van een kwartier werd al snel een lange stevige wandeling van een uur per dag. Al snel begon het getal op de weegschaal te zakken en naderde ik de 100 kilo. Voor mij was dat een moment waarop ik mij zeker genoeg voelde om een sportschool binnen te stappen. Op aanraden van mijn man kwam ik uit bij een kleinschalige, ons-kent-ons, sportschool waar iedereen welkom was en niemand veroordeeld werd om zijn gewicht.

De perfecte combinatie

Nog nooit in mijn leven heb ik vrijwillig en met veel plezier meerdere keren in de week gesport, maar nu kreeg ik al snel de smaak te pakken! Het één keer in de week fitnessen werd al snel opgebouwd tot een voor mij perfecte combinatie van twee keer in de week fitnessen, twee groepslessen Battle in de week en sinds kort heb ik daar ook nog een groepsles Core aan toegevoegd. Door de combinatie van veel sporten, het op meerdere manieren stimuleren van mijn lichaam en een gezonder en meer uitgebalanceerd eetpatroon, daarbij niet alleen rekening houdend met het aantal calorien maar bijvoorbeeld ook met mijn eiwitinname, ben ik inmiddels ruim 60 kilo afgevallen en heb ik mijn doel van een gezond BMI ruimschoots bereikt! FullSizeRender-4

Veranderingen

Van kledingmaat 52 ben ik naar kledingmaat 36 gegaan. Van jarenlang niet gesport te hebben, sport en train ik nu met veel plezier minimaal vier keer in de week. Van te veel en te ongezond eten in de kantine van mijn werk neem ik nu iedere dag trouw mijn eigen gezonde eten mee naar het werk en maak ik tijdens de lunch een wandeling van 45 minuten. Van kleding kopen in speciaalzaken kan ik nu zonder stress iedere winkel binnenstappen! De allerbelangrijkste verandering heeft echter plaatsgevonden in mij, diep van binnen, van stiekem heel ongelukkig zijn met een ongezond gewicht ben ik naar heel trots op mijn nieuwe gewicht, nieuw uiterlijk en nieuwe leefstijl gegaan!!! Ik ben trots op mezelf, ik vind dat ik er weer mag zijn en geniet van het leven in alle opzichten!

Gevolgen

Hoewel ik mijn oorspronkelijke doel bereikt heb, is deze reis voor mij nog lang niet ten einde, heb ik inmiddels nieuwe doelen gesteld en begint nu de strijd van het op gewicht blijven. Hierover en over het feit dat veel afvallen ook nadelen met zich meebrengt en wat daar de gevolgen van kunnen zijn, vertel ik jullie in mijn volgende blog...
Bianca
Door

Bianca

op 22 Aug 2015

Ik ben super trots op je!! Je hebt het helemaal zelf gedaan. Topper!!!

Michelle
Door

Michelle

op 22 Aug 2015

Wauw ik heb zoveel respect voor jou en je man ;). Ik doe het je niet na petje af!!! Ik ben benieuwd na je volgende bloggs. Liefs

Marloes hendrickx
Door

Marloes hendrickx

op 22 Aug 2015

Wat een prestatie Janny. Respect! :)

Patricia
Door

Patricia

op 22 Aug 2015

Wauw! Wat zie je er super uit!!!! En wat n top prestatie!!! RESPECT!!!!

margriet
Door

margriet

op 23 Aug 2015

Super knap!!

Cindy
Door

Cindy

op 31 Aug 2015

Goed gedaan !!! Je ziet er super goed uit

Reactie plaatsen