Redactie
08/21/2017
2 min
0

Wil jij afvallen voor jezelf of voor een ander?

08/21/2017
2 min
0
In mijn vorige blog had ik het erover dat ik ongemerkt/ongewild was afgevallen. Op zich niet vervelend natuurlijk, maar het was niet mijn hoofddoel. Zou het erg zijn als het wel je hoofddoel is? Dit hangt af van je redenen om te willen afvallen. Laat ik mezelf eens als voorbeeld nemen. In het laatste jaar van mijn studie bewegingswetenschappen heb ik 5 maanden in Lissabon gewoond en gestudeerd. En wat een superstad is Lissabon zeg!

Lissabon

Het studentenleven heb ik daar voor de volle 100% geleefd. Ik woonde met andere studenten uit verschillende landen in één huis vlakbij het centrum en op loopafstand van Bairro Alto (de studentenuitgaanswijk). Het was een geweldige tijd waarbij ik de nodige biertjes heb gedronken, onregelmatig en vrij ongezond at en niet sportte. Dus toen ik terugkwam uit Lissabon was ik ruim 10 kilo zwaarder. Laat het wel duidelijk zijn dat ik nergens spijt van heb en het zo weer zo doen. Ik denk alleen dat ik wel zou blijven sporten. Toen ik terugkwam had ik dus een superleuke ervaring in mijn rugtas. Alleen voelde ik mij totaal niet fit en energiek. Die kilo’s zaten mij toch in de weg en ik mistte mijn regelmaat. Ik wilde afvallen, omdat ik wist dat ik me daardoor beter ging voelen. Ten eerste had ik totaal geen regelmaat, dus dat moest er weer inkomen wat betreft slaap, voeding en beweging. Met handbal was ik gestopt, dus uiteindelijk ben ik naar de sportschool (waar ik een paar maanden later begon met werken) gegaan.

Het mentale proces van afvallen

Die keer wilde ik afvallen, omdat ik wist dat ik mij daardoor beter ging voelen. In een rustig tempo ben ik ongeveer 8 kilogram blijvend afgevallen. Die laatste 2 kilo zat er nog steeds aan. Na een paar maanden werkte ik in dezelfde sportschool waar ik was begonnen met trainen. Toen kwam het gevecht met mijn gewicht. Die 2 kilogram moest er nog af en liever nog wat meer. Achteraf gezien weet ik nu dat mijn redenen om af te vallen waren veranderd. Vandaar ook de struggles. Mijn redenen om af te vallen waren toen meer extern gericht geworden. Ik wilde strak zijn, omdat ik in een sportschool werkte. Ik kreeg ook constant (positief en negatief) commentaar op mijn figuur. Op een bepaald moment ging het niet meer om hoe ik mij voelde maar om hoe ik eruit zag. Ik kan je nu vertellen dat dat niet fijn is. Toen ik nog middenin dat proces zat, merkte ik niet dat dat de reden was. Maar zoals je wel kunt raden, werkte dit niet en het afvallen ging ook niet goed. Toen ik verder was in dit mentale proces merkte ik dat ik er geen zin meer in had om mij te focussen op het uiterlijk. De laatste jaren (en helemaal het laatste jaar) merk ik dat ik mij vooral goed wil voelen en fit en energiek. Dus dan maar niet superstrak en dat sixpack hebben… En dan zie je dus dat ik afval, zonder dat ik het doorheb.

Het waarom

Als jij het gevoel hebt dat je wilt afvallen, bedenk dan wat de reden is dat jij wilt afvallen. Wil jij het voor je eigen gevoel? Wil je het omdat iets/iemand uit je omgeving dit vindt/hoort? Wil je dit omdat je vindt dat 'het erbij hoort'? Ik vond dus onder andere dat ik moest afvallen, omdat dat hoort bij een trainster. Afvallen om het afvallen gaat in ieder geval niet (blijvend) werken. Wat in ieder geval belangrijk is, is dus dat jij het echt zelf wilt. Wat ook belangrijk is, is dat je het op een manier doet die bij jou past. Je wilt nog wel van het leven kunnen genieten zonder allerlei restricties die je jezelf dan oplegt. Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome, dus er is altijd wel een manier die bij jou past. Bedenk ook: Er bestaan geen ongezonde voedingsmiddelen, alleen een ongezond voedingspatroon. Zorg voor gewoonten die helpend zijn en richt je omgeving zo in dat die ook helpend is. Dus wat is jouw waarom? Bij welk waarom krijg jij het fijnste gevoel? Dan weet je dat het goed is. Als je een benauwd/beklemd gevoel krijgt, weet je dat het niet klopt. Bij mij heeft het ook een poosje geduurd voordat ik wist hoe het zat, dus wees alsjeblieft ook niet te streng voor jezelf.
Reacties
Categorieën