31 oktober 2017 
3 min. leestijd

Is dunner altijd gezonder?

Is dunner altijd gezonder?
Steeds vaker zie ik dat het erom gaat hoe je eruitziet, hoeveel je weegt en welke kledingmaat je hebt. Er zijn bepaalde 'standaarden' verzonnen en als je daarbuiten valt, moet je afvallen of aankomen. We kijken steeds minder naar hoe gezond we nou écht zijn. Alles gaat tegenwoordig om 'The Looks'.

De BMI (Body Mass Index)

Als je een goed BMI hebt (dit geeft aan of je gewicht bij je lengte past), is er niks met je aan de hand. Er wordt dan niet gekeken wat je vet/spierverhouding is, of naar een eventueel voedings- en/of bewegingspatroon. Wanneer je BMI volgens de richtlijnen klopt is er namelijk niks met je aan de hand, wordt er gedacht. Ik kan me een moment herinneren van vroeger dat ik bij de dokter kwam. Ik weet niet eens meer precies waarvoor ik kwam, maar ik moest op de weegschaal gaan staan en ja, natuurlijk: ik was te zwaar! Het zou beter zijn als ik wat afviel, werd mij verteld. Ik was toen tien jaar oud. Er werd niet gekeken naar mijn vet/spierverhouding, wat ik op dat moment at, wat ik aan beweging deed en hoe ik me voelde, niks. De weegschaal gaf een cijfer aan dat niet in het lijstje paste dat de dokter voor zich had, dus ik had overgewicht en moest hier wat aan doen. Hoe ik dat deed mocht ik allemaal zelf uitzoeken. Dit is vrij heftig vind ik, en zeker als dit wordt gezegd tegen een meisje van op dat moment tien jaar oud. De manier hoe er met mensen wordt omgegaan vind ik echt zorgwekkend. Wanneer wordt er eens gekeken naar hoe iemand zich voelt? Of naar het eetpatroon van diegene? Hoeveel of wat iemand aan beweging doet? Velen van jullie hoor ik al denken: ja, dan eet je gewoon te veel en beweeg je te weinig. Nee, dat is zeker niet in alle gevallen zo. Als ik mijzelf bijvoorbeeld vergelijk met veel vriendinnen/vrienden van mij, dan eet ik vrij gezond en niet te veel. Toch ben ik wel één van de zwaarste. Hoe verklaar je dat dan? Je hebt ook van die vrienden die alles kunnen eten, maar nooit 'dik' worden. Betekent dit dan ook dat iemand gezond is? Hoeveel betekent de BMI nu echt?

Het menselijk lichaam is een interessante machine

Het heeft over alles nagedacht en roeit met de riemen die hij heeft. Het doel dat voorop staat is: overleven. Niet alles is zo zwartwit als er soms wordt gedacht, helaas. Vaak wordt er dan ook gedacht dat je gewoon minder moet eten en hoppa, opgelost. Als het zo eenvoudig was, waren er waarschijnlijk geen 'forsere' mensen in de wereld. Het ligt allemaal wat ingewikkelder. In onze machine kunnen een aantal processen soms niet goed verlopen of stagneren, waardoor sommige mensen minder goed vet kunnen verbranden. Daarnaast zijn er ook heel wat andere factoren die hier invloed op hebben. Denk aan emoties, medicijnen, stress, maar ook zeker onze voedselindustrie.

Massale voedselindustrie

Naar mijn mening is onze voedselindustrie te massaal geworden, en zitten er overal chemische stoffen en toevoegingen in die we niet nodig hebben. Ik keek vorige keer op een pakje gerookte zalm en zelfs hier was suiker aan toegevoegd. Al die stofjes hebben invloed op ons brein, emoties, lichaam en ga zo maar door. Zo zijn er ook mensen die door het eten van gluten angstaanvallen krijgen. Als je met deze klachten naar de dokter gaat, wordt er niet gekeken naar de oorzaak, maar dan wordt alleen het probleem behandeld. Zo zal je er waarschijnlijk medicijnen voor krijgen. Niet te bedenken wat voor bijwerkingen deze weer met zich mee brengen. Wanneer gaan we eens kijken naar de oorzaak van een probleem en niet alleen naar het probleem? Wanneer gaan we eens meer luisteren naar ons lichaam? Wanneer gaan we ons meer richten op ons voeding- en/of bewegingspatroon? Wanneer stoppen we met het beoordelen van mensen met een te hoog BMI of overgewicht, zonder maar iets te weten van de oorzaak hiervan? Er is namelijk altijd een reden waarom iemand niet 'slank' is. Geloof me, dit is echt niet altijd omdat iemand te veel eet en te weinig beweegt. Wanneer gaan we ons voedsel en onze beweging eens gebruiken als medicijn? Liefs, Roos
Frouke
Door

Frouke

op 31 Oct 2017

Helemaal mee eens, goed geschreven. Het is tijd voor een andere benadering. Ik ben zelf chronisch ziek en op zoek naar gezondheid met een lastig lijf, dmv voeding en sport. Ook te zwaar enzo maar leef ondertussen gezonder dan de meeste mensen. Fijn om jouw stuk te lezen!

Roos
Door

Roos

op 01 Nov 2017

Wat super lief, dank je wel! Ahh, dat lijkt me echt super vervelend! Gelukkig probeer je zelf al veel te doen doormiddel van de juiste voeding en sport. Succes en je kan het! Liefs

Monique
Door

Monique

op 03 Dec 2017

Goede blog! Iedereen heeft een ander lichaam en er is geen goed of fout wat mensen nodig hebben qua eten of beweging. Zet vijf mensen met hetzelfde gewicht en dezelfde lengte naast elkaar en je zult zien dat er zoveel verschillen zijn tussen deze personen. En is dat fout? Ik denk dat dat juist heel mooi is. Niet ieder lichaam heeft hetzelfde nodig en het hangt van persoon tot persoon af waar je van houdt en wat je gelukkig maakt. Ik denk dat dat het belangrijkste is en dat er daar meer naar gekeken moet worden.

Dani
Door

Dani

op 05 Dec 2017

Hi Monique, Bedankt voor je bericht. Wij kunnen ons hier alleen maar bij aansluiten. :) Het gaat er uiteindelijk ook niet om wat wij van elkaar vinden. Het gaat erom hoe wij ons voelen. That's all that matters! Liefs Dani

Suzanne
Door

Suzanne

op 27 Mar 2018

Goed artikel dit en zeer herkenbaar! Ik ben van mijn vriendinnen zeker de "dikste", maar durf ook te zeggen de gezondste en meest sportieve. Vanwege mijn lipoedeem zijn mijn verhoudingen gewoon anders en moet ik harder vechten om op gewicht te blijven, maar ben daardoor ook wel helemaal klaar met het getal op de weegschaal en hecht meer waarde aan hoe ik me voel :-)

Gerrarda Ellen
Door

Gerrarda Ellen

op 28 Mar 2018

Hallo Roos, en dan is er nog een ander aspect. Tot enkele jaren geleden, ik ben nu 54, heb ik me druk gemaakt om wat andere mensen van mijn lichaam vonden. Daar ben ik mee gestopt, ik ben nu misschien wel wat zwaarder dan goed voor mij is, maar ik ben ook een stuk relaxter en gelukkiger dan voorheen. En laat dat nu wel weer goed voor je zijn :)

Reactie plaatsen