Is biologisch eten gezonder?

Er bestaan vele verhalen, meningen en ideëen over biologisch voedsel; de Fabeltjeskrant is er niets bij. Biologisch eten is onbespoten, gezonder en lekkerder. Is dat waar? Vrijdagavond 19:00 uur. De bel gaat. Een vriendin komt bij mij eten. Lasagne staat er op het menu. Vriendin: “Is de lasagne biologisch?” Ik: “Uhh, ik heb alles zelf gemaakt, maar de courgette is een doodgewone courgette en de pasta is van het huismerk van de Albert Heijn.” Vriendin: “Ow, ik eet eigenlijk alleen nog maar biologisch, omdat dat veel gezonder is.” Ik: “Hoezo is dat gezonder?” Vriendin: "Uhh, nou, gewoon. Biologische producten zijn onbespoten, puur natuur en ja, gewoon gezonder.” Ik: “Ah oké. Goed verhaal, joh.” Veel wijzer ben ik niet geworden, maar goed. Biologisch dus. Is dat nu echt gezonder? Of maakt het geen fluit uit? NPO3 zond laatst een aflevering van “Broodje gezond” uit, waarin onderzocht wordt of biologische groenten gezonder zijn dan niet-biologische groenten. Super interessant!

Fabel 1: biologisch eten is onbespoten

Sorry, maar ook biologisch voedsel wordt bespoten. Logisch, want anders zou het vol zitten met insecten, spinnen, luizen en ander gespuis. Het enige verschil is dat biologische boeren gebruik maken van natuurlijke middelen in plaats van chemische middelen. En zelfs dat zegt niet zoveel. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn namelijk niet per se gezond en chemische bestrijdingsmiddelen niet per se ongezond. Neem bijvoorbeeld Sterilon, dit is een synthetisch middel met een zeer helende werking. Arsenicum is daarentegen een natuurlijk product, maar zeer schadelijk. Daarnaast hebben biologische boeren bijna zeven keer zoveel pesticiden nodig, omdat biologische pesticiden veel minder efficiënt zijn dan synthetische. Biopesticiden zijn onder andere rotenon, pyretherum en gefermenteerde urine. Rotenon veroorzaakt Parkinson, pyretherum is kankerverwekkend en die laatste zegt genoeg. Ik wil nu niet gelijk de gehele bio-industrie de grond induwen, maar wees bij een product met zogenaamde ‘natuurlijke’ ingrediënten altijd skeptisch.

Fabel 2: biologisch eten is gezonder

Al tientallen jaren probeert de wetenschap een antwoord te vinden op de beruchte vraag: is biologisch eten gezonder? En anno 2016 is het nog steeds een vage bedoening. Niettemin zijn er toch een paar nuttige onderzoeken uitgevoerd die vergelijkingen bevatten tussen biologisch en gangbaar voedsel. Ten eerste zijn biologische producten genetisch niet anders dan gangbare producten. Dus die courgette die ik vrijdagavond gebruikt heb, bevat evenveel vitamines als de biologische courgette die mijn vriendin graag had willen eten. Ten tweede zijn er voor vijftien belangrijke nutriënten, zoals vitamine A en magnesium, geen verschillen gevonden tussen biologisch en gangbaar voedsel. Ook de verschillen tussen vlees en zuivel zijn te verwaarlozen. Één ding moet wel opgemerkt worden: biologische producten bevatten meer vetten en dan met name de gezonde, onverzadigde vetten. Weet je, het gaat niet per se om de manier waarop je eten verbouwd is, maar eerder om de keuze die je maakt tussen de diverse producten. Er is niet één product dat bepaalt of jij gezond bezig bent of niet, het gaat om het totaalpakket.

Fabel 3: biologisch eten is lekkerder

Is dit een kleine mindfuck of een gevalletje van “smaken verschillen”? Wat het ook moge zijn, uit diverse onderzoeken blijkt dat het verschil tussen biologische en niet-biologische producten amper te merken is. Tijdens deze onderzoeken waren de respondenten geblinddoekt en werd hen gevraagd welk product biologisch dan wel niet-biologisch was. Bijna niemand proefde het verschil. Ook hier moet ik even een kleine opmerking plaatsen. Een kip die een heerlijk leven heeft geleid, oneindig heeft kunnen scharelen en fatsoenlijk voedsel tot zich heeft gekregen, smaakt vanzelfsprekend stukken beter dan één of andere plofkip. Maar al die labeltjes met “100% natuurlijk”, “Puur & Eerlijk” of “Organic” moeten met een kritisch oog bekeken worden. Al smikkelend van een doodgewone, niet-biologische boterham met zelfgemaakte pindakaas (want: veeull lekkerder) wil ik deze blog afsluiten met een heerlijk clicheetje. Hoewel biologische producten dus niet per se onbespoten, gezonder en lekkerder zijn, moet je vooral doen waar jij je goed bij voelt. Als jij denkt dat die pasta gemaakt van 100% biologisch spelt beter voor je is, moet je die vooral blijven eten. Persoonlijk zal het mij worst wezen of ik nu een biologische banaan aan ’t eten ben of een niet-biologische. Als het maar lekker is. REFERENTIES www.vn.nl /groene-sprookjes-5-mythen-over-biologisch-eten/ www.skeptoid.com/episodes/4019