24 november 2017 
3 min. leestijd

Irene's Transformatie: "Mentaal is waar de grootste transformatie heeft plaatsgevonden"

Irene's Transformatie:
Ieder jaar weer was op vakantie gaan een struggle. Niet omdat ik heimwee had, maar omdat ik in bikini moest. Een gevoel van schaamte, een ongelukkig gevoel en de onzekerheden overvielen mij iedere keer weer. In 2015 was ik het zat: bij terugkomst van vakantie ga ik aan de slag. In zes maanden ben ik, ondanks mijn diabetes type 1, twintig kilo kwijtgeraakt. Sinds mijn derde heb ik diabetes type 1. Dit is een chronische ziekte waarbij mijn afweersysteem de cellen die insuline maken in de alvleesklier, aanvalt. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit koolhydraten naar de lichaamscellen gaan. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in mijn bloed en kunnen er op lange termijn complicaties ontstaan.

De knop ging om

Door mijn diabetes moet ik continu koolhydraten tellen om te kunnen berekenen hoeveel insuline ik nodig heb per maaltijd, dit gaat door middel van een rekensom of via een insulinepomp. Zelf maak ik gebruik van een insulinepomp waardoor ik alleen maar per maaltijd hoef in te voeren hoeveel koolhydraten ik eet. De insulinepomp berekent vervolgens hoeveel insuline ik op dat moment nodig heb. Binnen enkele uren na de landing stond ik in de supermarkt met de boodschappenlijst die ik in het vliegtuig had opgesteld, met drie tassen vol groenten en fruit kwam ik weer thuis. Ik installeerde de app MyFitnessPal. Ik had namelijk niet alleen besloten om gewicht te gaan verliezen, daarnaast moesten ook mijn bloedsuikerwaardes op orde komen. MyFitnessPal gaf mij inzicht in het aantal calorieën dat ik per dag moest eten en de app zorgde er ook voor dat ik makkelijk inzicht had in de hoeveelheid koolhydraten per maaltijd. Op dat moment had ik nog geen flauw idee van caloriebudgetten, macroberekeningen, eiwitten en verhoudingen tussen verschillende macro’s. Ik at simpelweg het aantal calorieën dat ik mocht eten van MyFitnessPal. Hierdoor verloor ik in de eerste twee maanden acht kilo. Op een gegeven moment had ik het idee dat ik stilstond qua gewichtsafname. Ik voelde mij mentaal niet meer zo sterk als de maanden ervoor, waardoor ik opzoek ging naar begeleiding inclusief coaching. Ik stapte voor het eerst sinds lange tijd weer de sportschool in. Gedurende zes maanden stond ik vier keer per week in de sportschool en deed ik daarbuiten twee keer per week cardio-activiteiten. Het was intens, maar de vooruitgang die ik boekte zorgde ervoor dat ik iedere keer meer gemotiveerd was om te gaan. Door deze aanpak ben ik nog eens twaalf kilo gewicht verloren.

Diabetes de baas zijn

Door mijn diabetes sta ik vaak voor nieuwe uitdagingen. Op het ene moment sta ik te squatten met een barbell in mijn nek, het andere moment voel ik mijn bloedsuiker keihard zakken en voelen mijn benen als spaghetti. Op dit soort momenten kan ik nog wel eens keihard balen, omdat ik het liefst door wil met mijn training. Inmiddels ben ik twee jaar bezig met verantwoorde voeding, sporten, het veranderen van mijn mindset en ben ik intensief bezig met mijn diabetes. Ik ben vastberaden om een zo sportief en actief mogelijk leven te leiden met mijn diabetes, die vastberadenheid geeft mij een kick.

Power vrouw

Velen zien mijn transformatie van buitenaf. Zij zien alleen dat ik gewicht ben verloren, maar mentaal heeft misschien nog wel de grootste transformatie plaatsgevonden. Ik ben veranderd van een persoon die dacht dat ze er niet mocht zijn, naar een sterk en krachtig persoon die zelfverzekerd haar eigen bedrijf runt. Mijn gewichtsverlies in combinatie met mijn diabetes heeft ertoe geleid dat ik ben begonnen met Fit With Diabetes Coaching; het begeleiden van andere meiden met diabetes richting gewichtsverlies. Als iemand met diabetes krijg je veel adviezen over voeding, maar sommigen slaan werkelijk nergens op. Daarbij moet ik eerlijk toegeven dat ik het ook moeilijk vond om adviezen aan te nemen van coaches, omdat zij niet exact weten waar ik tegenaan liep door mijn diabetes. Het geeft mij zoveel energie en voldoening om hen in zichzelf te laten geloven en weer die zelfverzekerdheid bij hen terug te brengen. Irene Putting heeft sinds haar derde Diabetes Type 1. Door het veranderen van haar levensstijl verloor zij 20 kilo en heeft haar diabetes nu beter onder controle. Het is haar missie om anderen met diabetes te inspireren, motiveren en activeren alles uit het leven te halen wat erin zit.
Gerhard Wisgerhof
Door

Gerhard Wisgerhof

op 29 Nov 2017

Je mag supertrots zijn op jezelf! Knap staaltje werk Irene! RESPECT!!!! Suc6 met je nieuwe job.

Reactie plaatsen