22 maart 2016 
3 min. leestijd

Interview: Snowboardster Cheryl Maas kent geen angst!

Interview: Snowboardster Cheryl Maas kent geen angst!

Een paar weken geleden won snowboardster Cheryl Maas de X-games in Oslo en werd ze derde op de US Open. Naast dat ze met zo'n zestig kilometer per uur een besneeuwde berg afscheurt en de meest gevaarlijke stunts uitvoert, is ze ook moeder. Hoe deze fearless dame extreme sport combineert met haar gezinsleven? Ze doet het gewoon: "Iedereen is blij en dat is het belangrijkste voor me."

Dikke proficiat met je overwinning op de X-games in Oslo! Wat ben je na deze prestatie van plan?

Ik had nog drie wedstrijden gepland. In de Us Open ben ik op de derde plek geëindigd en nu ben ik in China voor de World Championship, maar helaas heb ik mij hier geblesseerd, waardoor ik deze wedstrijd en de volgende in Czech niet meer mee kan rijden.

Voor je blessure leek je helemaal in top vorm te zijn! Hoe weet jij dit gevoel vast te houden en heeft dit, naast op fysiek gebied, ook met je mindset te maken?

Ik heb een goed team om me heen, bestaande uit een coach en een fysiotherapeut. Zij houden mij in top vorm en als je net lekker bezig bent, dan neem je natuurlijk een positief gevoel mee naar de volgende wedstrijd.

Als ik je Facebookwall zo zie, ben je heel gedreven en heb je bij veel wedstrijden, naar jouw mening, niet goed genoeg gepresteerd. Ben jij streng voor jezelf en helpt jou dat ook?

Ik denk dat ik een bepaalde standaard heb voor mezelf en ik probeer dat altijd te bereiken. Als ik die standaard niet haal, dan ben ik daar niet echt tevreden mee, al heb ik dan misschien wel een goed resultaat behaald. Cheryl Maas Fitgirls

Bij snowboarden denken veel mensen vaak dat het alleen maar sneeuwpret is, ben jij voor deze topsport ook weleens in de sportschool of op een renbaan te vinden?

Tegenwoordig train ik elke dag om fit te blijven. Omdat de sport zo vooruit is gegaan en de jumps nu zo groot zijn, heb je een sterk lichaam nodig om de landingen te kunnen opvangen. Als het fout gaat, krijg je echt een opdonder waardoor je snel in het ziekenhuis kan belanden.

De stunts die je uitvoert zien er heel stoer, maar gevaarlijk uit. Hoe bereid jij je voor op zo’n sprong en hoe overkom jij je angsten om deze ook echt te nemen?

Het belangrijkste is, denk ik, dat je een sprong vaak moet herhalen, natuurlijk heb ik ook al heel wat jaren ervaring onder mijn riem.

Veel fitgirls zijn letterlijk en figuurlijk bang om te vallen, heb jij, als iemand die een extreme sport beoefent, nog een mooie tip om je over deze angst heen te zetten en uit je comfortzone te stappen?

De meeste mensen zijn inderdaad bang om te vallen, maar voor mij is dat een dagelijks gewoonte geworden. Meestal denken mensen bij het wagen van een sprong alleen aan de pijn die ze zouden kunnen krijgen, maar een paar blauwe plekken zijn niet erg en als je vaker valt, weet je dat je niet direct je lichaam breekt, je bent sterker dan dat. Ook laat het zien dat je je zelf pushed en dat je niet in je comfortzone blijft hangen. Opmerking van de redactie: wil je zien hoe snowboardsters omgaan met vallen, opstaan, weer vallen en weer opstaan? Kijk dan dit filmpje. Misschien kun je dan net zo hard om je eigen fouten lachen als Cheryl en Sarka(:

Je bent vrouw, partner en moeder. Word je vaak veroordeeld omdat je een extreme sport doet, waarbij veel reizen nodig is en je dus niet het stereotype gezinsleven kan leiden? Hoe gaan jouw naasten, en nog belangrijker nog, hoe ga jij hier zelf mee om?

Ik word inderdaad wel eens raar aangekeken als ze horen dat ik een professionele snowboarder ben en een moeder en dat ik niet veel thuis ben in de winter, maar in de zomer maak ik dat weer goed. Zelf heb ik er niet zo veel problemen mee, dit is mijn leven en zo gaan we hiermee om. Iedereen is blij en dat is het belangrijkste voor mij.

De zomer begint er ook weer langzaam aan te komen, blijf jij de sneeuw opzoeken, of ga je ook genieten van de warmte en de zon?

Dit jaar zal ik allebei doen en niet zo'n lange zomerstop hebben. Omdat het olympisch kwalificatie seizoen eraan komt, zal ik meer in de sneeuw zitten deze zomer.
Reactie plaatsen